

Tüm yerkürede fonksiyonel besin olarak tüketilmeye başlanan birçok besin arasında chia da taraf almaktadır. Tropikal iklimde yetişen bu tohumun en dikkat cazip özelliği içerdiği yüksek omega 3 yağ asitleri ,yüksek antioksidan , protein ,kalsiyum ve yüksek life sahip olmasıdır. Nötr bir tadı olmasından ötürü her besin kümesiyle rahatlıkla tüketilebilir. Kalorisi düşük ,besin içeriği ile çok zengindir.
Vücutta üretilemeyen dışardan besinlerle aldığımız esansiyel yağ asitlerinden olan alfa-linolenik asit (ALA) içeriği yüksektir. İçerisindeki esansiyel yağ asiti içeriği ile kolesterol düşürücüdür (LDL, total kolesterol, trigliserid). İçerisindeki omega 3 ‘denile kalp damar sıhhatini korur.Somon balığından daha çokça omega 3 içermektedir. Antioksidan içeriği yüksektir. Kalsiyum, mangan, fosfor ve B öbeği vitaminlerden zengindir. Kaliteli bitkisel protein içerdiğinden vücutta emilimi ve tasarrufu yüksektir.
Su ile birleştiğinde suyu emerek jelimsi bir yapı kazanarak puding kıvamı alır.Bu halde midede uzun mühlet kalarak tokluk yaratır, iştahı ağırlıklar. Lif içeriği çok yüksek olduğu için sindirimi yavaştır. Bu yüzden diyabet ve insülin direnci bulunan bireylerde kaliteli karbonhidrat kaynağı olarak kullanılabilir. Besin alerjisi ve intoleransı olan bireylerde glüten içermediği için rahatlıkla kullanılabilir. 1 yemek kaşığı chia tohumu 50 kcal, ,1,5 gram protein, 4 gram karbonhidrat ve 4 gram lif bulunmaktadır.