Whey proteini için toparlanmada, kas imalinde sportmenler için en yeterli protein kaynağıdır diye daima okumuşsunuzdur.Supplementler serisinin birinci gönderisinde birlikte whey protein nedir bir arada bakalım
Whey protein, peynir imalinin bir yan eseridir. Peynir imalinde kullanılan kesilmiş sütten ayrılabilen katı kısım pıhtı (lor) olarak isimlendirilir ve peynir altı suyu proteini yani whey protein sütün suda çözünür kısmıdır .
Elde edilen peynir altı suyu kurutulur ve çoklukla bildiğimiz toz olarak whey protein haline getirilir.
Whey protein , beta-laktoglobulin , alfa-laktalbümin, sığır serum albümininve immünoglobülinlerin bir karışımıdır. Kıymetli olan bu proteinler sindirilecek ve whey proteinin, protein sentezi üzerindeki tesiri, içindeki amino asitlerden kaynaklanacaktır.
Birkaç farklı whey protein sayabiliriz. Bazen proteinin % 80’den fazlası whey proteindir geri kalan kısım laktoz ve yağdır. Bu durumda biz buna whey protein konsantresi diyoruz.
Whey proteini, karbonhidrat ve yağı gidermek için daha fazla işlenebilir, böylece% 90 whey protein elde ederiz. Daha sonra buna izole whey protein diyoruz.
Piyasada sıklıkla gördüğümüz diğer bir eser hidrolize whey proteinidir. Burada whey proteini evvelden sindirilir, yani proteini büsbütün yahut kısmen amino asitlere ayırmak için enzimlerin eklendiği manasına gelir. Bu durumun avantajı, daha süratli emilmesidir ve kaslara iletilmesidir.
Whey proteini yüksek kaliteli bir proteindir, yani tüm gerekli amino asitlere sahiptir. Hasebiyle, tüm amino asitleri içermesi ve süratli bir formda verilebilmesi, bunu antrenman sonrası tüketilebilecek en uygun proteinlerden biri yapar.
Öbür protein kaynaklarına kıyasla en kıymetli farkı, whey proteininde çok yüksek olan ve kas kütlesini arttırmada en tesirli olan lösin ve toplam esansiyel amino asit içeriğidir.
Her atlet whey protein tüketmeli mi? Yapılan idman için doğal beslenme atletin muhtaçlıklarını karşılıyor ise ve rastgele bir sakatlık ya da ekstra güç harcaması olmayan durumlarda kullanımı gerekli değildir. Gereksiniminizden fazla alınan protein karaciğer ve böbreği yorarken sizi de yağlandırır