Susamlı Kraker (Kıyır Kıyır) Tarifi İçin Malzemeler 125 gr tereyağı Yarım çay bardağı değişken yağ 3 yemek kaşığı su 2 yemek yemek kaşığı sirke ( veya 2 3 damla limon) 1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı tuzlu 1 tatlı kaşığı toz şeker 3 su bardağı un Üstüne sürmek için: 1 adet yumurta 1 akarsu kaşığı pekmez 45 yemek kaşığı kavrulmuş susam Susamlı Kraker (Kıyır Kıyır) Tarifi Yapılışı Un hariç bütün malzemeyi iyice karıştırıyoruz Unu ağır ağır ek ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde ediyoruz Hamuru fırın kağıdı serilmiş tezgahta 20×28 cm lik merdaneyle dikdörtgen şekil elde ediyoruz Yumurtayı çırpıyoruz içine pekmezi de ekleyip karıştırıyoruz Hamurun üstüne fırçayla yumurtalı karışımdan sürüyoruz Bolca susam serpiştiriyoruz Elimizle hafifçe susamların hamura yapışması için bastırıyoruz Buzdolabına kaldırıp 1 saat dinlendiriyoruz Hamuru 1 cm genişliğinde şeritler halin de kesiyoruz, kestiğimiz şeritlerin araların da ikişer santim kalacak şekilde haylazlık bırakıp tepsiye yerleştiriyoruz Fırını 180 dereceye açıp 1520 dakika ısıtıp tepsiyi fırın sürüyoruz Rengi altın sarısı olana değin pişiriyoruz Takriben 2530 dakika ol Püf noktası; Hamur için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması önemlidir Kurabiye hamuruna birkaç damla limon yada sirke konulursa kıyır kıyır olur (Eklemenizi öğüt ederim ) Sıvı malzemeler iyice karıştırılmalıdır Adamakıllı yoğurulan hamur mutlaka 1 saat buzdolabında dinlendirilmelidir Kurabiye hamurunu tamamen özlenene kadar yoğurun Hamurun boyutunu ve inceliğini kendinize kadar de ayarlayabilirsiniz id tagoninread