iltasyazilim
FD Üye
Sütlü Aşure Tarifi İçin Malzemeler
*1 kg buğday
*Yarım kg kuru fasulye
*Yarım kg nohut
*1 su bardağı pirinç
*Yarım kg kayısı
*Yarım kg incir
*Yarım kg sarı hoşaflık üzüm
*1,5 su bardağı badem
*2 adet portakal kabuğu
*2 tane elma küp küp dilimlenmiş
*1 tane büyük ayva dilimlenmiş
*500 gr süt
*2 yemek kaşığı nişasta
*3,5 kilo toz şeker
*1 çay kaşığı tuz
*1 paket vanilya
Üstünü süslemek için;
*1 su bardağı kuş üzümü
*1 su bardağı dut
*1 su bardağı antep fıstığı
*1,5 su bardağı ceviz
*2 adet nar içi
*İsteğe bağlı dolma fıstık
*Tarçın
Sütlü Aşure Tarifi Yapılışı İlk olarak geceden ayrı kaplarda nohut ve kuru*fasulye suda ıslatılır Buğday güzelce yıkanıp tencereye alınır ve yaklaşık 8 litre su ile bir taşım kaynatılır ve ocak kapatılıp sabaha kadar bekletilir
Sabah tekrar ocak açılır ve kaynamaya başlar Diğer tarafta da nohut, kuru fasulye haşlanır ve kabukları soyulur Kayısı küp küp doğranır sıcak suda bekletilir Kuru üzümde sıcak suda bekletilir Kuru incirde güzelce yıkanıp çekirdekleri çıkartılıp (incir çekirdekleri aşureyi karartmasın diye çıkarıyoruz) ayrı tasta bekletilir Nohut ve kuru fasulyenin yarısı diri diğer yarısı da tel süzgeçte ezilip posası çıkarılır ( nohut ve kuru fasulyenin yarısının posası aşurenin kıvamı güzel olsun diye çıkarılıyor) Kaynamakta olan buğday tenceresine eklenir 2 su bardağı su ile haşlanan pirinçte ayrı yerde haşlanıp suyuyla birlikte buğday tenceresine eklenir
Bademlerde suda 1 taşım haşlanıp kabukları çıkarılır ve oda buğday tenceresine eklenir Ayva ve elmada küp küp kesilip eklenir Portakal kabukları rendenin kalın yeri ile rendelenip 3 kere suyu değiştirilerek kaynatılıp süzüp onu da kaynayan tencereye ekleriz Sonra suda bekletilen kayısı, kuru üzüm süzülerek eklenir En sonda kuru incir eklenir Bir çorba kasesinde nişasta ile vanilyayı 1 bardak su ile sulandırıp tencereye eklenir Süt ilave edilir Şekeri de, tuzu da dökülüp karıştırılır (Arzuya göre 23 yemek kaşığı gül suyu koyabilirsiniz) 12 taşım kaynatıp boza kıvamı olana kadar karıştırıp sonra altını kapatıyoruz*Sonra taslara paylaştırıp en zevkli bölümü olan üzerinin süsünü yapıyoruz, zevkinize göre
ALLAH KABUL ETSİN
AFİYET OLSUN
*1 kg buğday
*Yarım kg kuru fasulye
*Yarım kg nohut
*1 su bardağı pirinç
*Yarım kg kayısı
*Yarım kg incir
*Yarım kg sarı hoşaflık üzüm
*1,5 su bardağı badem
*2 adet portakal kabuğu
*2 tane elma küp küp dilimlenmiş
*1 tane büyük ayva dilimlenmiş
*500 gr süt
*2 yemek kaşığı nişasta
*3,5 kilo toz şeker
*1 çay kaşığı tuz
*1 paket vanilya
Üstünü süslemek için;
*1 su bardağı kuş üzümü
*1 su bardağı dut
*1 su bardağı antep fıstığı
*1,5 su bardağı ceviz
*2 adet nar içi
*İsteğe bağlı dolma fıstık
*Tarçın
Sütlü Aşure Tarifi Yapılışı İlk olarak geceden ayrı kaplarda nohut ve kuru*fasulye suda ıslatılır Buğday güzelce yıkanıp tencereye alınır ve yaklaşık 8 litre su ile bir taşım kaynatılır ve ocak kapatılıp sabaha kadar bekletilir
Sabah tekrar ocak açılır ve kaynamaya başlar Diğer tarafta da nohut, kuru fasulye haşlanır ve kabukları soyulur Kayısı küp küp doğranır sıcak suda bekletilir Kuru üzümde sıcak suda bekletilir Kuru incirde güzelce yıkanıp çekirdekleri çıkartılıp (incir çekirdekleri aşureyi karartmasın diye çıkarıyoruz) ayrı tasta bekletilir Nohut ve kuru fasulyenin yarısı diri diğer yarısı da tel süzgeçte ezilip posası çıkarılır ( nohut ve kuru fasulyenin yarısının posası aşurenin kıvamı güzel olsun diye çıkarılıyor) Kaynamakta olan buğday tenceresine eklenir 2 su bardağı su ile haşlanan pirinçte ayrı yerde haşlanıp suyuyla birlikte buğday tenceresine eklenir
Bademlerde suda 1 taşım haşlanıp kabukları çıkarılır ve oda buğday tenceresine eklenir Ayva ve elmada küp küp kesilip eklenir Portakal kabukları rendenin kalın yeri ile rendelenip 3 kere suyu değiştirilerek kaynatılıp süzüp onu da kaynayan tencereye ekleriz Sonra suda bekletilen kayısı, kuru üzüm süzülerek eklenir En sonda kuru incir eklenir Bir çorba kasesinde nişasta ile vanilyayı 1 bardak su ile sulandırıp tencereye eklenir Süt ilave edilir Şekeri de, tuzu da dökülüp karıştırılır (Arzuya göre 23 yemek kaşığı gül suyu koyabilirsiniz) 12 taşım kaynatıp boza kıvamı olana kadar karıştırıp sonra altını kapatıyoruz*Sonra taslara paylaştırıp en zevkli bölümü olan üzerinin süsünü yapıyoruz, zevkinize göre
ALLAH KABUL ETSİN
AFİYET OLSUN