Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

"Sütüm yetmiyor demeyin"

"Sütüm yetmiyor demeyin"
0
58

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Sütüm yetmiyor demeyin raşit vural yağcı anne sütüm yetmiyor sütüm yetmiyor ne yapmalıyım Prof Dr Raşit Vural Yağcı, bebeklerin sık sık meme emme istemesinin anneleri göre yanlış algılandığını, ‘doymuyor sütüm yetmiyor’ endişesine kapılarak ek gıdalara, mamalara başladıklarını söyledi Bu endişeyle annelerin bebeklerine obez ve reflü olma yolunu da açtıklarını belirten Prof Dr Yağcı, “Meme, emmek bebekle annesi aralarında sevgi köprüsüdür Yalnızca acıktığı için yok sevdiğini göstermek sevilmek için de bebek meme ister Anne memesi biberon değildir Bebek anne memesinde sadece karın yok sevgi açlığını da doyurur'' dedi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Pediatrik Gastroentoroloji ve Beslenme Uzmanı Prof Dr Raşit Vural Yağcı, anne sütünün öneminin vurgulandığı 17 Ekim Dünya Emzirme Haftası'nda çoğu annenin yaptığı hatalara uyarı çekti Annelere “Sütünüzün kıymetini bilin, ondan ivedi vazgeçmeyin Anne sütü bebeğinize tanrı göre lütfedilmiş bir ikramdır'' diye seslenen Prof Dr Yağcı, anne sütünün bebeğin birincil 6 ayda bütün ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti Prof Dr Yağcı, şunları söyledi: “Şüphesiz ilk altı ay tek başına her türlü şartta su dahil hiçbir şeye ihtiyaç olmadan bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılar Sakın ola ki bebeğim sık sık beni emiyor, doymuyor endişesiyle sütünüzden vazgeçmeyin Bebeğin çoğu kez emmesi doymadığını göstermez Bebeklerin çoğu kez emmek istemesi doymadığının ya da sütün yetmediğinin işareti değildir Çünkü bebekler annelerini sadece acıktıkları için emmezler Bebekler annelerinden sevgi alabilmek, sevgilerini kullanmak için, özgüvenlerini artırma isteklerinden, keyif aldıklarından ve mutlu olduklarından dolayı anneyle bir arada yaşamayı, onun göğsünde durmayı daima seçim ederler böylece saat başı anne göğsüne gitmek isteyen bebek yetmiyor ya da doymuyor diye düşünülmemeli'' Anne sütünün yetip yetmediğinin göstergesinin aynı terazide belirli aralıklarla yapılacak kilo artışının takibi olduğunu da belirten Prof Dr Yağcı, “Belki bir bebek birincil üç ay ayda 550600 gramın üzerinde alıyor ise (ki sıradan layık 800850 gramdır) bu süt kesinlikle yeterlidir Fakat anneler ortalama 1 kilogramı hayal ettikleri için, birçok bu süt yeterli yok, diyerek bu yola başvuruyor, mamalara, ek gıdalara geçiyorlar'' dedi Prof Dr Yağcı, anne sütünün içeriğiyle birlikte bebeğin tüm gereksinimlerini karşıladığı gibi bebeğin psikososyal açıdan gelişmesi, olgunlaşması, özgüven kazanması, daha yüksek IQ'ya, daha yüksek becerilere sahip olması açısından son derece kayda değer olduğunu da kaydetti Anne sütünün bebeğin ileriki yaşamında dinç beslenmeye adaptasyonu için de bir vasıta olduğunu açıklayan Prof Dr Yağcı, şu önerge ve uyarılarda bulundu: “Ola Ki emziren anne, emzirdiği dönem baştan başa bizim erişkinler için önerdiğimiz, Akdeniz diyeti diye bahsettiğimiz balık, sebze ve meyve ağırlıklı beslenir, her türlü tahılı tüketirse bu bebeğin ileride balığı veya sebzeyi sevmemesi gibi bir ihtimal yoktur Annelerin huysuz yönde düşünüp yeterli olan bir şeye ek gıdayla yardım vermeleri bebeğin daha uzun zaman tok kalmasına ve emme ritmini azaltması sebebiyle süt uyarısını engelleyeceği için hemen yok lakin birkaç haftada sütünün bariz azalmasına ve kesilmesine neden olabilir Öteki ikinci olumsuzluk; ayrıca anne sütü ayrıca de ek gıdayla iyi gittiğini düşünen anne gerçekte bebeğini obezite ve reflü hastalığına karşısında zorlamaktadır Bugün artış eğrilerinin izlenmesinde Dünya Sağlık Örgütü standartları değiştirmiş ve obezite riskini daha da artırmıştır Obezite değerlendirmesi açısından daha hassas değerler sunmuştur Tek başıan süt yetecekken süt pozitif ilave gıdayla obez yapıyorlar Mideyi çok doldurdukları için reflüye niçin oluyorlar Çağımızın en güvenli olmayan hastalıklardan biri haline gelmiş obeziteden korunmanın yolu da ilk 6 ay kimsesiz anne sütüyle gitmek ve emzirmeyi 2 yaşına dek sürdürmekten geçer Anne sütü alan bebek kendi ihtiyaçlarını bildiği için ne kadar istiyorsa öyle emer Ve bu nedenle dinç bir içeriğe sahip anne sütüyle obeziteden korunmuş olur Değişik türlü ek gıdalarda kumanda annededir anne istediği dek yedireceği için cocuklar mutlaka obeziteye doğru kayma göstermektedir'' Kaynak