iltasyazilim
FD Üye
Sütün donma noktası nedir
Sütte donma noktası
Donma noktası; bilhassa süte su katılarak yapılan hilenin saptanması ve katılan su miktarı hakkında gerçeğe yakın bilgi vermesi sebebiyle önemlidir
Saf su bayağı koşullarda 0°C ’ de donmaktadır Süt ise saf suya tarafından; bileşiminde yer alan ve gerçek çözelti halinde yer alan laktoz ve mineral maddelerden nedeniyle daha düşük derecede, yaklaşık olarak –0,55°C ’ de donmaktadır
Sütün kaynatılması, bileşimindeki çözünen maddeleri azaltacağı için donma noktasının yükselmesine neden olur
Sütün asitliğinin artması ise sütteki çözünür maddeleri artırdığı için donma noktasının düşmesine neden olmaktadır böylece asitliği artmış sütlerde açıklanmış donma noktası yanlış olmaktadır Bunun için sütün asitliği 5,33 ile 8 SH ( % 0,12 0,18 ) iken donma noktası belirlenmelidir *
Sütte donma noktası
Donma noktası; bilhassa süte su katılarak yapılan hilenin saptanması ve katılan su miktarı hakkında gerçeğe yakın bilgi vermesi sebebiyle önemlidir
Saf su bayağı koşullarda 0°C ’ de donmaktadır Süt ise saf suya tarafından; bileşiminde yer alan ve gerçek çözelti halinde yer alan laktoz ve mineral maddelerden nedeniyle daha düşük derecede, yaklaşık olarak –0,55°C ’ de donmaktadır
Sütün kaynatılması, bileşimindeki çözünen maddeleri azaltacağı için donma noktasının yükselmesine neden olur
Sütün asitliğinin artması ise sütteki çözünür maddeleri artırdığı için donma noktasının düşmesine neden olmaktadır böylece asitliği artmış sütlerde açıklanmış donma noktası yanlış olmaktadır Bunun için sütün asitliği 5,33 ile 8 SH ( % 0,12 0,18 ) iken donma noktası belirlenmelidir *