Sut, başta gelişme cağındaki cocuklar olmak uzere, 7'den 70'e herkesin vucudu icin luzumlu olan butun besinleri dengeli olarak icinde bulunduran, vazgecilmez tek besin kaynağıdır
Sut, buyume ve gelişmenin temel yapı taşlarını icerir Vucudun bircok hayati fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hucreleri icin gerekli unsurlara sahiptir Sutte, kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunur
Sut, hucre dokularının oluşmasında, yıpranan kısımların yenilenmesinde onemli rol alırken, uzun ve sağlıklı bir hayat icin ideal bir besindir
Bilhassa, 2 yaşın altındaki cocuklara tam yağlı sut verilmelidir
Faydaları saymakla bitmeyen sutun veya sutten yapılan yiyeceklerin gunde en az yarım litre tuketilmesi gerekmektedir Ancak Turkiye'de, kişi başına yıllık sut tuketimi, sadece 56 litre duzeyindedir Dunya yıllık sut tuketimi ortalaması ise 1820 litredir Yıllık sut tuketimi, AB ulkelerinde 8090 litre, ABD'de ise 120 litreye kadar cıkmaktadır
Yarım kilo sut, gunluk ihtiyacımız olan; kalsiyumun % 75'ini, fosforun % 60'ını, iyotun % 25'ini, B2 ve B12 vitaminlerinin % 77’sini, C vitamininin % 15'ini, A vitamininin % 23'unu, D vitamininin ise % 16'sını karşılar
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin en temel oğelerinden birisi olan sutun diğer bazı faydaları şoyle ozetlenebilir:
Buyume ve gelişmeyi sağlar,
Dişleri korur ve curukleri onler Yemek arası icecek olarak dişleri de korur,
Hucre ve doku oluşumunda rol alır,
Sac ve tırnak oluşumunda rol alır,
Yağsız sut, kolesterolu duşurur,
A, B, C, D, E, K vitaminlerni icerir,
Yaraların cabuk kapanmasını sağlar,
Kanın cabuk pıhtılaşmasını sağlar,
Kasları guclendirir,
Hucreleri onarır,
Kemikleri sertleştirir,
Kronik bronşiti onler,
Kemik erimesini onler (yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kemiklerdeki kalsiyum ve proteini hızlı kaybederiz Boylece kemikler yavaş yavaş kuvvetini kaybedip, daha kırılgan hale gelir),
Beynin gelişmesi ile calışmasında faydalıdır
Sut, buyume ve gelişmenin temel yapı taşlarını icerir Vucudun bircok hayati fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hucreleri icin gerekli unsurlara sahiptir Sutte, kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunur
Sut, hucre dokularının oluşmasında, yıpranan kısımların yenilenmesinde onemli rol alırken, uzun ve sağlıklı bir hayat icin ideal bir besindir
Bilhassa, 2 yaşın altındaki cocuklara tam yağlı sut verilmelidir
Faydaları saymakla bitmeyen sutun veya sutten yapılan yiyeceklerin gunde en az yarım litre tuketilmesi gerekmektedir Ancak Turkiye'de, kişi başına yıllık sut tuketimi, sadece 56 litre duzeyindedir Dunya yıllık sut tuketimi ortalaması ise 1820 litredir Yıllık sut tuketimi, AB ulkelerinde 8090 litre, ABD'de ise 120 litreye kadar cıkmaktadır
Yarım kilo sut, gunluk ihtiyacımız olan; kalsiyumun % 75'ini, fosforun % 60'ını, iyotun % 25'ini, B2 ve B12 vitaminlerinin % 77’sini, C vitamininin % 15'ini, A vitamininin % 23'unu, D vitamininin ise % 16'sını karşılar
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin en temel oğelerinden birisi olan sutun diğer bazı faydaları şoyle ozetlenebilir:
Buyume ve gelişmeyi sağlar,
Dişleri korur ve curukleri onler Yemek arası icecek olarak dişleri de korur,
Hucre ve doku oluşumunda rol alır,
Sac ve tırnak oluşumunda rol alır,
Yağsız sut, kolesterolu duşurur,
A, B, C, D, E, K vitaminlerni icerir,
Yaraların cabuk kapanmasını sağlar,
Kanın cabuk pıhtılaşmasını sağlar,
Kasları guclendirir,
Hucreleri onarır,
Kemikleri sertleştirir,
Kronik bronşiti onler,
Kemik erimesini onler (yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kemiklerdeki kalsiyum ve proteini hızlı kaybederiz Boylece kemikler yavaş yavaş kuvvetini kaybedip, daha kırılgan hale gelir),
Beynin gelişmesi ile calışmasında faydalıdır