Sutun Mikrobiyolojik İncelenmesi
Litmuslu Sut Testi Mikrobiyoloji
Mikrobiyoloji Litmuslu Sut Testi incelemesi
Litmuslu Sut Testi
Bu test, mikroorganizmaların litmus katılmış sutte uremelerini ve sutte meydana gelen değşiiklikleri (litmusun renginin acılması veya koyulaşması, sutun pıhtılaşması, vs) incelemek amacıyla yapılır Sut icerdiği maddeler (protein, laktoz, mineral maddeler, vitaminler, yağ, vs) nedeniyle cok iyi besleyici bir ortam olduğu gibi, mikroorganizmaları da uretici bir niteliğe sahiptir Bakteriler urerken laktozu ayrıştırarak oluşturdukları organik asitler nedeniyle pH'nin duşmesine ve bunun sonucu litmus'un renginin acılmasına neden olurlar Asit ortam aynı zamanda sut proteini olan kazeinin pıhtılaşmasına da yol acar Laktozun ayrışma urunleri arasında meydana gelen gazlar da, sut pıhtısının parcalanmasına sebep olurlar
Meydana gelebilecek değişiklikleri kolay gorebilmek icin sute katılan litmus (veya brom kresol purpul, klorfenol kırmızısı, metilen mavisi) notral pH da leylak kırmızısı rengindedir Asit ortamda acık pembe ve alkalide de mavi bir renk alır Litmus aynı zamanda, sutteki, oksidasyon ve reduksiyon icin de bir indikatordur Reduksiyon, sutun renginin acılmasını (beyazımsı) sağlar Sut pıhtılaşınca, ust kısmında sarımsı bir sıvı oluşur (sut serumu) Pıhtı sonradan peptonize olur ve eriyebilir
Materyal
1) İcinde litmus bulunan sutlu besi yerleri
2) Mikroorganizmaların saf ve taze kulturleri
3) Kontrol pozitif (E coli asit ve A faecalis alkali) ve negatif (P vulgaris) mikroorganizma kulturleri
4) Ekilmemiş litmuslu sut
Metot
İndikatorlu sute mikroorganizma ekildikten sonra 37 °C de 17 gun inkube edilir Her gun oluşan değişikliklere dikkat edilir
Değerlendirme
1) Sutle laktozun ayrışması sonu asit meydana gelmesi, Litmus'un renginin pembeleşmesine ve aynı zamanda sutun pıhtılaşmasına neden olur
2) Sutteki amino asitlerin ayrışması sonucu oluşan amonyak pH'nın yukselmesine ve ortamın mavi renge donuşmesine yol acar
3) Litmusun reduksiyonu renginin beyaz sarı olmasına sebep olur
4) Gaz teşekkulu (CO2, H2) pıhtının parcalanmasını sağlar
5) Sut pıhtısının proteolitik enzimler sonucu hidrolizasyonu (peptonizasyon) sutlu ortamın berraklaşmasına neden olur
Dikkat edilecek noktalar
1) Bu test, mikroorganizmaların identifikasyonlarında ikinci derecede kullanılır
2) Sute, bromkresol purpul katıldığı durumlarda, notral sutte grimavi, asitte sarı ve alkalide mavi renk meydana gelir
Klorfenol kırmızısı bulunan sutte, sarıyeşil renk asidi, kırmızımavi alkaliyi, maviyeşil oksidasyonu, beyaz renk reduksiyonu ve mavigri renkte hicbir değişikliğin
olmadığını ifade eder
3) Sut fazla kaynatılırsa karamelize olabilir
4) Homogenize sut kullanılmamalıdır
netten alıntı
Litmuslu Sut Testi Mikrobiyoloji
Mikrobiyoloji Litmuslu Sut Testi incelemesi
Litmuslu Sut Testi
Bu test, mikroorganizmaların litmus katılmış sutte uremelerini ve sutte meydana gelen değşiiklikleri (litmusun renginin acılması veya koyulaşması, sutun pıhtılaşması, vs) incelemek amacıyla yapılır Sut icerdiği maddeler (protein, laktoz, mineral maddeler, vitaminler, yağ, vs) nedeniyle cok iyi besleyici bir ortam olduğu gibi, mikroorganizmaları da uretici bir niteliğe sahiptir Bakteriler urerken laktozu ayrıştırarak oluşturdukları organik asitler nedeniyle pH'nin duşmesine ve bunun sonucu litmus'un renginin acılmasına neden olurlar Asit ortam aynı zamanda sut proteini olan kazeinin pıhtılaşmasına da yol acar Laktozun ayrışma urunleri arasında meydana gelen gazlar da, sut pıhtısının parcalanmasına sebep olurlar
Meydana gelebilecek değişiklikleri kolay gorebilmek icin sute katılan litmus (veya brom kresol purpul, klorfenol kırmızısı, metilen mavisi) notral pH da leylak kırmızısı rengindedir Asit ortamda acık pembe ve alkalide de mavi bir renk alır Litmus aynı zamanda, sutteki, oksidasyon ve reduksiyon icin de bir indikatordur Reduksiyon, sutun renginin acılmasını (beyazımsı) sağlar Sut pıhtılaşınca, ust kısmında sarımsı bir sıvı oluşur (sut serumu) Pıhtı sonradan peptonize olur ve eriyebilir
Materyal
1) İcinde litmus bulunan sutlu besi yerleri
2) Mikroorganizmaların saf ve taze kulturleri
3) Kontrol pozitif (E coli asit ve A faecalis alkali) ve negatif (P vulgaris) mikroorganizma kulturleri
4) Ekilmemiş litmuslu sut
Metot
İndikatorlu sute mikroorganizma ekildikten sonra 37 °C de 17 gun inkube edilir Her gun oluşan değişikliklere dikkat edilir
Değerlendirme
1) Sutle laktozun ayrışması sonu asit meydana gelmesi, Litmus'un renginin pembeleşmesine ve aynı zamanda sutun pıhtılaşmasına neden olur
2) Sutteki amino asitlerin ayrışması sonucu oluşan amonyak pH'nın yukselmesine ve ortamın mavi renge donuşmesine yol acar
3) Litmusun reduksiyonu renginin beyaz sarı olmasına sebep olur
4) Gaz teşekkulu (CO2, H2) pıhtının parcalanmasını sağlar
5) Sut pıhtısının proteolitik enzimler sonucu hidrolizasyonu (peptonizasyon) sutlu ortamın berraklaşmasına neden olur
Dikkat edilecek noktalar
1) Bu test, mikroorganizmaların identifikasyonlarında ikinci derecede kullanılır
2) Sute, bromkresol purpul katıldığı durumlarda, notral sutte grimavi, asitte sarı ve alkalide mavi renk meydana gelir
Klorfenol kırmızısı bulunan sutte, sarıyeşil renk asidi, kırmızımavi alkaliyi, maviyeşil oksidasyonu, beyaz renk reduksiyonu ve mavigri renkte hicbir değişikliğin
olmadığını ifade eder
3) Sut fazla kaynatılırsa karamelize olabilir
4) Homogenize sut kullanılmamalıdır
netten alıntı