iltasyazilim
FD Üye
Sütün Mikrobiyolojik İncelenmesi
Litmuslu Süt Testi Mikrobiyoloji
Mikrobiyoloji Litmuslu Süt Testi incelemesi
Litmuslu Süt Testi
Bu deneme, mikroorganizmaların litmus katılmış sütte üremelerini ve sütte meydana gelen değşiiklikleri (litmusun renginin açılması ya da koyulaşması, sütün pıhtılaşması, vs) çözümlemek amacıyla yapılır Süt içerdiği maddeler (protein, süt şekeri, mineral maddeler, vitaminler, yağ, vs) sebebiyle besleyici bir ortam olduğu gibi, mikroorganizmaları da üretici bir niteliğe sahiptir Bakteriler ürerken laktozu ayrıştırarak oluşturdukları organik asitler sebebiyle pH'nin düşmesine ve bunun sonucu litmus'un renginin acılmasına neden olurlar Asit etraf bununla beraber süt proteini olan kazeinin pıhtılaşmasına da yol açar Laktozun ayrışma ürünleri aralarında meydana gelen gazlar da, süt pıhtısının parçalanmasına sebep olurlar
Meydana gelebilecek değişiklikleri kolay görebilmek için süte katılan litmus (veya brom kresol purpul, klorfenol kırmızısı, metilen mavisi) nötral pH da leylak kırmızısı rengindedir Asit ortamda açık pembe ve alkalide de mavi bir renk alır Litmus bununla birlikte, sütteki, oksidasyon ve redüksiyon için de bir indikatördür Redüksiyon, sütün renginin açılmasını (beyazımsı) sağlar Süt pıhtılaşınca, üst kısmında sarımtırak bir akışkan oluşur (süt serumu) Pıhtı daha sonra peptonize olur ve eriyebilir
Materyal
1) İçinde litmus bulunan sütlü besi yerleri
2) Mikroorganizmaların saf ve taze kültürleri
3) Kontrol pozitif (E coli asit ve A faecalis alkali) ve negatif (P vulgaris) mikroorganizma kültürleri
4) Ekilmemiş litmuslu süt
Metot
İndikatörlü süte mikroorganizma ekildikten sonra 37 °C de 17 gün inkübe edilir Her gün oluşan değişikliklere dikkat edilir
Değerlendirme
1) Sütle laktozun ayrışması sonu asit meydana gelmesi, Litmus'un renginin pembeleşmesine ve aynı zamanda sütün pıhtılaşmasına niçin olur
2) Sütteki amino asitlerin ayrışması sonucu oluşan amonyak pH'nın yükselmesine ve ortamın mavi renge dönüşmesine yol açar
3) Litmusun redüksiyonu renginin beyaz sarı olmasına sebep olur
4) Gaz teşekkülü (CO2, H2) pıhtının parçalanmasını sağlar
5) Süt pıhtısının proteolitik enzimler sonucu hidrolizasyonu (peptonizasyon) sütlü ortamın berraklaşmasına niçin olur
Dikkat edilecek noktalar
1) Bu deneme, mikroorganizmaların identifikasyonlarında ikinci derecede kullanılır
2) Süte, bromkresol purpul katıldığı durumlarda, nötral sütte grimavi, asitte sarı ve alkalide mavi renk meydana gelir
Klorfenol kırmızısı bulunan sütte, sarıyeşil renk asidi, kırmızımavi alkaliyi, maviyeşil oksidasyonu, beyaz renk redüksiyonu ve mavigri renkte hiçbir değişikliğin
olmadığını ifade eder
3) Süt fazla kaynatılırsa karamelize olabilir
4) Homogenize süt kullanılmamalıdır
netten özel baskı *
Litmuslu Süt Testi Mikrobiyoloji
Mikrobiyoloji Litmuslu Süt Testi incelemesi
Litmuslu Süt Testi
Bu deneme, mikroorganizmaların litmus katılmış sütte üremelerini ve sütte meydana gelen değşiiklikleri (litmusun renginin açılması ya da koyulaşması, sütün pıhtılaşması, vs) çözümlemek amacıyla yapılır Süt içerdiği maddeler (protein, süt şekeri, mineral maddeler, vitaminler, yağ, vs) sebebiyle besleyici bir ortam olduğu gibi, mikroorganizmaları da üretici bir niteliğe sahiptir Bakteriler ürerken laktozu ayrıştırarak oluşturdukları organik asitler sebebiyle pH'nin düşmesine ve bunun sonucu litmus'un renginin acılmasına neden olurlar Asit etraf bununla beraber süt proteini olan kazeinin pıhtılaşmasına da yol açar Laktozun ayrışma ürünleri aralarında meydana gelen gazlar da, süt pıhtısının parçalanmasına sebep olurlar
Meydana gelebilecek değişiklikleri kolay görebilmek için süte katılan litmus (veya brom kresol purpul, klorfenol kırmızısı, metilen mavisi) nötral pH da leylak kırmızısı rengindedir Asit ortamda açık pembe ve alkalide de mavi bir renk alır Litmus bununla birlikte, sütteki, oksidasyon ve redüksiyon için de bir indikatördür Redüksiyon, sütün renginin açılmasını (beyazımsı) sağlar Süt pıhtılaşınca, üst kısmında sarımtırak bir akışkan oluşur (süt serumu) Pıhtı daha sonra peptonize olur ve eriyebilir
Materyal
1) İçinde litmus bulunan sütlü besi yerleri
2) Mikroorganizmaların saf ve taze kültürleri
3) Kontrol pozitif (E coli asit ve A faecalis alkali) ve negatif (P vulgaris) mikroorganizma kültürleri
4) Ekilmemiş litmuslu süt
Metot
İndikatörlü süte mikroorganizma ekildikten sonra 37 °C de 17 gün inkübe edilir Her gün oluşan değişikliklere dikkat edilir
Değerlendirme
1) Sütle laktozun ayrışması sonu asit meydana gelmesi, Litmus'un renginin pembeleşmesine ve aynı zamanda sütün pıhtılaşmasına niçin olur
2) Sütteki amino asitlerin ayrışması sonucu oluşan amonyak pH'nın yükselmesine ve ortamın mavi renge dönüşmesine yol açar
3) Litmusun redüksiyonu renginin beyaz sarı olmasına sebep olur
4) Gaz teşekkülü (CO2, H2) pıhtının parçalanmasını sağlar
5) Süt pıhtısının proteolitik enzimler sonucu hidrolizasyonu (peptonizasyon) sütlü ortamın berraklaşmasına niçin olur
Dikkat edilecek noktalar
1) Bu deneme, mikroorganizmaların identifikasyonlarında ikinci derecede kullanılır
2) Süte, bromkresol purpul katıldığı durumlarda, nötral sütte grimavi, asitte sarı ve alkalide mavi renk meydana gelir
Klorfenol kırmızısı bulunan sütte, sarıyeşil renk asidi, kırmızımavi alkaliyi, maviyeşil oksidasyonu, beyaz renk redüksiyonu ve mavigri renkte hiçbir değişikliğin
olmadığını ifade eder
3) Süt fazla kaynatılırsa karamelize olabilir
4) Homogenize süt kullanılmamalıdır
netten özel baskı *