Bilim adamları sutun insan vucuduna saydağı faydalara bir yenisini daha ekledi
BBC'de yer alan habere gore, Boston'da Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda gorevli araştırmacılar, sut, peynir, yoğurt gibi sut urunlerinde bulunan trans palmitoleik asitin vucut tarafından uretilmediğini ve sadece sut urunlerinden elde edilebileceğini, bu asidin de şeker hastalığı riskini yuzde 60'lara kadar azaltabildiğini acıkladılar
Annals of Internal Medicine'da yer alan ve 3 bin 700'den fazla katılımcının bulunduğu calışmada, araştırmacılar katılımcıların şeker hastalığı riskini belirlemek icin kan şekeri ve insulin değerlerini, ayrıca kandaki ceşitli yağ asitlerinin oranlarını analiz ettiler
Tum bu analizler sonucunda, kandaki trans palmitoleik asit oranı yukseldikce, kolesterol, enfeksiyon ve ozellikle şeker hastalığı riskinin duştuğu belirlendi Trans Palmitoleikisimli bu yağ asidinin tip 2 şeker hastalığı riskini yuzde 60'a kadar azaltabildiği kaydedildi
Bu sonuclara gore, insanların sut ve sut urunleri tuketiminde aşırıya kacmamaları gerektiğini soyleyen araştırmacılar, bu urunlerde fazla miktarda yağ olduğunu, aşırı tuketilirse kilo aldırabileceğini acıkladılar Bunun yerine az yağlı sut urunlerinin tercih edilmesinin daha iyi olacağı belirtildi
BBC'de yer alan habere gore, Boston'da Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda gorevli araştırmacılar, sut, peynir, yoğurt gibi sut urunlerinde bulunan trans palmitoleik asitin vucut tarafından uretilmediğini ve sadece sut urunlerinden elde edilebileceğini, bu asidin de şeker hastalığı riskini yuzde 60'lara kadar azaltabildiğini acıkladılar
Annals of Internal Medicine'da yer alan ve 3 bin 700'den fazla katılımcının bulunduğu calışmada, araştırmacılar katılımcıların şeker hastalığı riskini belirlemek icin kan şekeri ve insulin değerlerini, ayrıca kandaki ceşitli yağ asitlerinin oranlarını analiz ettiler
Tum bu analizler sonucunda, kandaki trans palmitoleik asit oranı yukseldikce, kolesterol, enfeksiyon ve ozellikle şeker hastalığı riskinin duştuğu belirlendi Trans Palmitoleikisimli bu yağ asidinin tip 2 şeker hastalığı riskini yuzde 60'a kadar azaltabildiği kaydedildi
Bu sonuclara gore, insanların sut ve sut urunleri tuketiminde aşırıya kacmamaları gerektiğini soyleyen araştırmacılar, bu urunlerde fazla miktarda yağ olduğunu, aşırı tuketilirse kilo aldırabileceğini acıkladılar Bunun yerine az yağlı sut urunlerinin tercih edilmesinin daha iyi olacağı belirtildi