iltasyazilim
FD Üye
Sütün ekonomimize katkısı
Süt üretiminin Türkiye ekonomisindeki yeri
Türkiye ’de toplam yıllık süt üretimi 10 milyar litredir ve bu da Türkiye ’yi sıralamada Hollanda ’dan sonradan ve Avustralya ’dan önce edinmek üzere dünyadaki 15 büyük süt üreticisi ülke konumuna yerleştirmektedir Bu toplamın yüzde 90 ’ı inek sütü, yüzde 2 ’si keçi sütü, yüzde 8 ’i de koyun sütüdür Son 15 sene içinde toplam üretimde inek sütünün payı durmadan artarken diğerlerinin payı azalmıştır
Yıllık süt imal miktarı 106 milyon ton ile 95 milyon ton aralarında değişmektedir Toplam üretimin aileler ya da tarımsal işletmeler göre tüketilen bölümü ise, sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 35 ’tir Bu rakamlar, insan tüketimi ile hayvan besleme amaçlı uygulama arasında fark gözetmemektedir Mandıralar kadar gerçekleştirilen üretimle ilgili rakamlar büyük istikrarsızlık göstermektedir FAO, örneklemeli araştırmaları temelinde mandıraların toplam süt üretiminin takriben yüzde 18 ’ini işlediği tahmin etmektedir Bu ufak işletmelerin sayısı hakkında bilgi sağlanabilecek bir veri kaynağı yoktur Toplam üretimdeki paylarının ise yaklaşık yüzde 9 olduğu varsayım edilmektedir *
Süt üretiminin Türkiye ekonomisindeki yeri
Türkiye ’de toplam yıllık süt üretimi 10 milyar litredir ve bu da Türkiye ’yi sıralamada Hollanda ’dan sonradan ve Avustralya ’dan önce edinmek üzere dünyadaki 15 büyük süt üreticisi ülke konumuna yerleştirmektedir Bu toplamın yüzde 90 ’ı inek sütü, yüzde 2 ’si keçi sütü, yüzde 8 ’i de koyun sütüdür Son 15 sene içinde toplam üretimde inek sütünün payı durmadan artarken diğerlerinin payı azalmıştır
Yıllık süt imal miktarı 106 milyon ton ile 95 milyon ton aralarında değişmektedir Toplam üretimin aileler ya da tarımsal işletmeler göre tüketilen bölümü ise, sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 35 ’tir Bu rakamlar, insan tüketimi ile hayvan besleme amaçlı uygulama arasında fark gözetmemektedir Mandıralar kadar gerçekleştirilen üretimle ilgili rakamlar büyük istikrarsızlık göstermektedir FAO, örneklemeli araştırmaları temelinde mandıraların toplam süt üretiminin takriben yüzde 18 ’ini işlediği tahmin etmektedir Bu ufak işletmelerin sayısı hakkında bilgi sağlanabilecek bir veri kaynağı yoktur Toplam üretimdeki paylarının ise yaklaşık yüzde 9 olduğu varsayım edilmektedir *