suyun canlılar icin onemi Kısaca
SU
Hayatta kalma mucadelesinde su kadar onemli başka bir şey yoktur Vucudumuzun % 70 sudur Bir insan duzenli ve minimum miktarda su almaz ise, o insanın hızlı ve verimli olmasını bekleyemezsiniz Bir insanın iklime, doğadaki aktivitesine ve ortam ısısına bağlı olarak minimum hergun 25 lt su icmesi gerekmektedir İctiğimiz su dışkı, idrar, vucuttan ve akciğerlerden cıkan nem sonucu kaybedilmektedir Bu miktar her gun tekrar tamamlanmak zorundadır Yemek yemeden bitkin vaziyette 30 gun dayanabilirsiniz ama su icmeden (bu sure ortama bağlı olarak) 7 10 gun dayanabilirsiniz Bu sure sonunda olum kacınılmazdır Aşağıda sıralanan onerileri su temin edinceye kadar (vucudumuzda mevcut suyu korumak icin) uygulamalısınız
1Gunun en sıcak saatlerinde aşırı calışmadan kacınınYurumeniz zorunlu ise bunu acele etmeden yapın
2Suyunuz yoksa yemek yemeyin Konuşarak ağzınızın ve boğazınızın kurumasına neden olacağınızdan bundan sakının
3Mevcut suyunuzu akşam serinliğinde veya gece kucuk yudumlarla icin
4Cevrenizde deniz suyu veya icilmez su varsa elbiselerinizi ıslatın Bu işlem sizi serin tutar ve terlemenizi engeller
İCME SUYUNUN NİTELİKLERİ
Su; kokusuz, renksiz, berrak ve icimi hoş olmalıdır
Sularda fenoller, yağlar gibi suya kotu koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır
Su tortusuz ve renksiz olmalıdır Su; hastalık yapan mikroorganizma ihtiva ermemelidir
Suda bulunan vibrio cholera, salmonella typhi, hepatit virusu gibi mikroorganizmalar sudan
gecerek hastalığa sebep olurlar İcme sularının kesinlikle bakteriyolojik kirlilik taşımaması gerekir Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir Arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, civa gibi Bunun yanında baryum, nitrat, florur, radyoaktif maddeler, amonyum, klorur gibi maddeler sınır değerlerinin uzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir Aynı zamanda bazıları suya kirli suların karıştığının gostergesidir Sular kullanma maksatlarına uygun olmalıdır
İcme suyu ve sanayide, kullanma sularında demir, manganez ve sertlik değerleri onemlilik arzeder Sular agresif olmalıdır
Suların agresifliği, serbest karbondioksit ( CO2 ) ile bikarbonat ( HCO3) iyonunun dengede
olmasından ileri gelir Suların agresifliği boruların korozyonuna sebebiyet verir Ayrıca boruların aşınması halinde borudan ayrılan elementler su kalitesinin bozulmasına sebep olur
VUCUTTA SUYUN ROLU
Sıcaklığın duzenlenmesinde cok onemli bir rol oynar
Derinin nemlenmesinde, toksinlerin atılmasında ve vucudun temizlenmesinde temel bir gorev ustlenir
Bobreklerin calışmasını kolaylaştırır
Cozucu roluyle vitaminleri ve mineralleri hem taşır, hem de vucutta cozulmesini sağlar
Kayganlaştırıcı bir madde olması nedeniyle bircok organın gerektiği gibi calışmasını sağlar
SU
Hayatta kalma mucadelesinde su kadar onemli başka bir şey yoktur Vucudumuzun % 70 sudur Bir insan duzenli ve minimum miktarda su almaz ise, o insanın hızlı ve verimli olmasını bekleyemezsiniz Bir insanın iklime, doğadaki aktivitesine ve ortam ısısına bağlı olarak minimum hergun 25 lt su icmesi gerekmektedir İctiğimiz su dışkı, idrar, vucuttan ve akciğerlerden cıkan nem sonucu kaybedilmektedir Bu miktar her gun tekrar tamamlanmak zorundadır Yemek yemeden bitkin vaziyette 30 gun dayanabilirsiniz ama su icmeden (bu sure ortama bağlı olarak) 7 10 gun dayanabilirsiniz Bu sure sonunda olum kacınılmazdır Aşağıda sıralanan onerileri su temin edinceye kadar (vucudumuzda mevcut suyu korumak icin) uygulamalısınız
1Gunun en sıcak saatlerinde aşırı calışmadan kacınınYurumeniz zorunlu ise bunu acele etmeden yapın
2Suyunuz yoksa yemek yemeyin Konuşarak ağzınızın ve boğazınızın kurumasına neden olacağınızdan bundan sakının
3Mevcut suyunuzu akşam serinliğinde veya gece kucuk yudumlarla icin
4Cevrenizde deniz suyu veya icilmez su varsa elbiselerinizi ıslatın Bu işlem sizi serin tutar ve terlemenizi engeller
İCME SUYUNUN NİTELİKLERİ
Su; kokusuz, renksiz, berrak ve icimi hoş olmalıdır
Sularda fenoller, yağlar gibi suya kotu koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır
Su tortusuz ve renksiz olmalıdır Su; hastalık yapan mikroorganizma ihtiva ermemelidir
Suda bulunan vibrio cholera, salmonella typhi, hepatit virusu gibi mikroorganizmalar sudan
gecerek hastalığa sebep olurlar İcme sularının kesinlikle bakteriyolojik kirlilik taşımaması gerekir Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir Arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, civa gibi Bunun yanında baryum, nitrat, florur, radyoaktif maddeler, amonyum, klorur gibi maddeler sınır değerlerinin uzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir Aynı zamanda bazıları suya kirli suların karıştığının gostergesidir Sular kullanma maksatlarına uygun olmalıdır
İcme suyu ve sanayide, kullanma sularında demir, manganez ve sertlik değerleri onemlilik arzeder Sular agresif olmalıdır
Suların agresifliği, serbest karbondioksit ( CO2 ) ile bikarbonat ( HCO3) iyonunun dengede
olmasından ileri gelir Suların agresifliği boruların korozyonuna sebebiyet verir Ayrıca boruların aşınması halinde borudan ayrılan elementler su kalitesinin bozulmasına sebep olur
VUCUTTA SUYUN ROLU
Sıcaklığın duzenlenmesinde cok onemli bir rol oynar
Derinin nemlenmesinde, toksinlerin atılmasında ve vucudun temizlenmesinde temel bir gorev ustlenir
Bobreklerin calışmasını kolaylaştırır
Cozucu roluyle vitaminleri ve mineralleri hem taşır, hem de vucutta cozulmesini sağlar
Kayganlaştırıcı bir madde olması nedeniyle bircok organın gerektiği gibi calışmasını sağlar