Şöyle Diyarbakır yöntemi etli ekşili kuru dolmaya kim "hayır" diyebilir ki?
Kuru Dolma Tanımı:
Kuru patlıcan
Kuru biber
1 su bardağı pirinç
200 gr kuzu yahut dana eti
50 gr kuyruk yağı
1 adet büyük uzunluk soğan
Yarım demet maydanoz
1 adet büyük uzunluk domates
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 kase tane sumak
Tuz
Karabiber
Pul biber
Sumağı bir kabın içine alıp içine 3-4 bardak su ekleyin. Kuru biber ve patlıcanları 5-6 dakika kadar haşlayın ve süzün. Eti ve kuyruk yağını minik minik doğrayın ve bir kaba alın. Pirinci yıkayıp süzün ve etin üzerine ekleyin. Soğanı ve maydanozu ince ince doğrayıp karışıma ekleyin. Daha sonra üzerine domatesi rendeleyin. Salçaları ve baharatları da ekleyip, ekşiyen sumak suyundan da süzerek biraz koyup güzelce karıştırın. İç harcı karıştırdıktan sonra dolmaları yarıdan biraz fazla doldurup, bir büyük bir küçük olacak biçimde iç içe sokup tencerenin tabanından başlayarak sıkıca dizin. Üzerine kalan sumak suyunu süzün şayet yetmezse biraz daha su ekleyerek (dolmaların üzerini geçecek kadar) kaynatın. Kaynadıktan sonra orta ateşte 40-45 dakika kadar pişirin.
* Pişerken dolmaların üzerine bir tartı koyarsanız dağılmalarını önler ve tüm dolmaların eşit pişmesini sağlar.