Taflan karayemişin faydaları nelerdir Bu konu;karayemişin faydaları,taflanın hangi hastalıklara iyi geldiği konusunda bilgiler vermektedir Taflan diğer adıyla karayemiş,zengin antioksidan bileşenleri doğruca bir fazla hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemede yardımsever Kara yemişten elde edilen antioksidanın,oksidanlara karşısında vücudu koruduğu belirlendi Kara yemiş hem hazır gıdaların bozulmasını geciktirmek için yiyecek katkı maddesi olarakda kullanılmaya adaydırKara yemişdiyabet,alzheimer,cilt hastalıkları,kanser yürek hastalıkları ve romatizmal hasatalıklara iyi geliyor Karayemiş tamda bir mineral kaynağıdırTaflanın faydaları nelerdir?Tüm detayları konumuzda bulabilirsiniz 1548765284 1548765284 taflankarayemisinfaydalarinelerdir5c5048682586etaflankarayemisinfaydalarinelerdir5c5048682586e taflankarayemisinfaydalarinelerdir5c5048682586e Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof Dr Turan Karadeniz, Laz kirazı,taflan ve Gürcü kirazı olarak da bilinenkarayemişin, şekeri dengelediği için şeker hastalarının şifa niyetine tüketebilecekleri bir meyve olduğunu söyledi Karadeniz, yaptığı açıklamada, karayemişin, Karadeniz Bölgesi'ne has bir meyve türü olduğunu, İstanbul boğazından Hopa'ya kadarki kuşakta, kendiliğinden yayıldığını anlattı Kiraza benzeyen karayemişin çiçeğinden, çekirdeğinden, kabuğundan, yaprağından istifade edilebilen fazla yönü olan bir meyve olduğunu gösteren Prof Dr Karadeniz, ''Karayemiş yörede ırk hekimliğinde fazla kullanılır Meyve ile şeker hastaları için şifa elde ediliyor Karayemiş şeker hastalarının rahatlıkla yiyebildiği bir meyve Hastaların şekerini dengeye getiriyor Çekirdekleri öğütülerek suyu içildiğinde ise şekeri önemli ölçüde düşürdüğünü bilmekteyiz Fakat her besinde olduğu gibi bunun da tüketimini ölçülü yapmalıyız'' dedi Yaprakları ezilerek elde edilen suyun mide ülseri ve bağırsak hastalıklarına da iyi geldiğini ifade eden Karadeniz, bununla beraber karayemişin meyvelerinden ve yapraklarından elde edilen glikozitlerin öksürük şurubunda ve eczacılıkta kullanıldığının bilindiğini belirtti ''KARAYEMİŞTEN SALAMURA, TURŞU VE PEKMEZ YAPILABİLİYORProf Dr Karadeniz, bölgede karayemiş meyvesinin taze olarak tüketilmesinin yanı sıra salamura, turşu ve pekmez yapılarak da tüketildiğini, Trabzon ve Rize yöresinde ise meyvelerinin kurutularak çerez olarak tüketildiğini kaydetti Karadeniz, yöreye özgü bir meyve olan karayemişin kültüre alınması gerektiğini de vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Bu anlamda çalışmaların sürdürülmesinde avantaj var Yöremizde Fındık Araştırma Enstitüsü bünyesinde bir alıştırma yürütülüyor hemen çalışmaların adaptasyon ve teşhir aşamalarının devam ettiğini biliyorum Böyle çalışmalarla ayrıca ülkemiz meyveciliği zenginlemiş olacak, keza de durağan duran ve karayemiş gibi çok kıymetli meyve türleri bilinecek Bunlar kültüre kazandırılmalıdır Halk Müziği hekimliğinde, yöre insanları tarafından kullanılan meyvelerin ülkesel bir boyutta tanınması da gündeme gelmeli'' Karadeniz, yeni bir meyve türü olarak kültüre alınması gereken meyvelerde karayemişin ilk sırada beklediğini sözlerine ekledi