Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tahıl ve Ekmek Gibisi Yok

Tahıl ve Ekmek Gibisi Yok
0
111

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, posa) ve diğer besin ögelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinler olup karbonhidrat içeriği yüksektir. Bu nedenle de tahıllar vücudun temel enerji kaynağıdır.

Sinir sistemi, sindirim sistemi ile birlikte deri sağlığı ve deri hastalıklarına karşı direnç oluşumunda önemli görevleri vardır.

Tahılların protein kaliteleri düşük olmakla birlikte çok az miktarda yapısında bulundururlar. Fakat Kuru baklagiller veya et, süt, yumurta gibi yiyeceklerle de bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi arttırılabilir. Ayrıca bir miktar yağ da içerirler.

Tahıl tanelerinin yağı E, B12 dışındaki B GRUBU VİTAMİNLERİNDEN ZENGİN, özellikle B1 vitamini (tiamin) için iyi kaynaktır. Bu vitaminler tahıl tanelerinin çoğunlukla kabuk ve özünde (rüşeym) bulunur. Tahılların yapısında A ve C vitamini çok az bulunmaktadır.

Tam tahıllar rafine tahıllardan daha fazla diyet posası, vitamin ve mineral sağladığı için günlük beslenme programında mutlaka tam tahılları bulundurun.

Önerilerine gelince, Tahılların günde ortalama 3-7 porsiyon tüketilmesi sağlığa olumu yönde fayda sağlayacaktır. Tabi tüketilecek porsiyon miktarı bireyin vücut ağırlığına, yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitesine göre değişir. Önerilen toplam tahıl tüketiminin en az yarısı tam tahıl olmalıdır.

Öneriler:

• Tam tahıl ürünleri her gün, mümkün ise her öğün tüketilmelidir.

• Yukarıda da belirtildiği gibi tahıl ürünleri günde 3-7 porsiyon tüketilebilir. Tüketilecek miktar bireyin vücut ağırlığı, yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitesine göre değişir. Ağır işte çalışan ve enerji gereksinimi fazla olanlar bu gruptan daha fazla tüketebilir.

• Tahılların bir porsiyon eş değeri: 50 g (2 ince dilim ekmek), 75 g pişmiş (4-5 yemek kaşığı veya ½ kupa) makarna, 90 g pişmiş (4-5 yemek kaşığı veya ½ kupa) bulgur veya pirinç, yaklaşık 30 g veya 1 kupa kahvaltılık tahıl gevreğidir.

• Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer yiyeceklerle (kurubaklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketilmelidir.

u6kVNM1d7xdwt5pzVIPoaG3KEj3VyHir2d9tJxY_cb__SON4I8SgJAfeqC9W-wYfZHVH5XRJeNBktdN03bIACBkbjro2LKlDmeEu9RWoRpzBcvhen4X_uRufTCkQoTIEGpWFtr8DtamBE0PC_Q


 

Similar threads

Ekmek Türkiye’de tahıl ürünlerini kullanımında 1.sıradadır. Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Sağlık Örgütüne göre Türkiye’de temel besin, ekmek ve tahıl ürünleridir. Günlük enerjinin % 44’ü ekmekten sağlanmaktadır. Tahılda endosperm tahılın enerji deposudur. buğdayın % 83’ünü kapsamaktadır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
115
Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde, havaların soğumasıyla birlikte beslenme şeklimizde değişiklikler olmakla birlikte kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmekten kaynaklı fiziksel aktivitelerimiz kısıtlanabilmektedir. Bahar mevsiminin yaklaşmasında artan kilo verme isteği, kış aylarında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Eritre ve Etiyopya'ya özgü bir tahıl ürünü olan Teff tahılı (Eragrostis Tef), beyaz, kırmızı ve kahverengi olmak üzere 3 çeşittir. Tahıllar arasında küçücük tanelere sahip Teff, kek, kurabiye, bisküvi, ekmek endüstrisinde kullanılmaya başlanmış ve tüketicilerin sağlıklı gıda arayışı içerisinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
Türkiye’de insanların günlük hayatta aldıkları enerjinin yarısından fazlası tahıllardan geliyor ve bunun içine ekmek tüketimi de giriyor. Peki neden beyaz ekmek değil de diğer tam tahıllı ekmekler? Öncelikle tam tahıl tanımını bilmek gerekiyor. FDA (Amerikan Gıda ve ilaç Dairesi)’ne göre...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Her geçen gün değişen beslenme alışkanlıklarına rağmen tahıl ve ürünleri dünya nüfusunun beslenmesinde önemli bir yer tutmaya devam etmektedir. Tahıllar günlük beslenmemizde mutlaka yer vermemiz gereken bir besin grubudur. Ortalama olarak tahıl ve ürünlerinden yetişkin bir kimsenin günde 6-11...
Cevaplar
0
Görüntüleme
134
858,461Konular
981,117Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt