Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tahta kaşık nasıl yapılır? Oyma tahta kaşık yapımının püf noktaları

Tahta kaşık nasıl yapılır? Oyma tahta kaşık yapımının püf noktaları
0
48

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
tahta_kasik_nasil_yapilir_oyma_tahta_kasik_yapiminin_puf_noktalari_1619167760_5459.jpg

Sakarya'nın Taraklı ilçesindeki Alballar köyünde yaşayan Sabri Özşahin, cet mesleği kaşık oymacılığını 61 yıldır sürdürüyor. Pekala Tahta kaşık nasıl yapılır? Oyma tahta kaşık üretiminin püf noktaları nelerdir? İşte merak edilen soruların karşılığı:
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
Geçmişten günümüze sürüp gelen, maddi kültür eserleri ortasında yer alan ağaç işçiliğinin klasik sanatlarımız ortasında değeri büyüktür. Türkler İslamiyet'ten evvel Orta Asya'da ağacı kutsal saymış, bunu sanat yapıtlarında kullanmışlardır. Kurganlarda yapılan araştırmalar sonucu ağaç işi buluntuların yanı sıra at şayet, koşum kadrolarında kullanılan ağaç kesimleri bulunmuştur. Vaktin tahribine karşı fazla güçlü bir husus olmayan ahşap sanat yapıtlarından günümüze pek örnek kalmamıştır. Sakarya'nın "Sakin Şehir" unvanı da olan Taraklı ilçesindeki köyler, tahta kaşık atölyeleriyle biliniyor. Kaybolmaya yüz tutan meslekler ortasında yer alan kaşıkçılık, 74 yaşındaki kaşık ustası Sabri Özşahin tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. TRT Haber, büyük emek gerektiren bu kaşıkların üretim evrelerine tanıklık etti.



Mesleğe çocuk yaşlarda başlayan Özşahin, Alballar köyünde kurduğu atölyede, cet mesleği kaşık oymacılığını 61 yıldır sürdürüyor. Sabri Özşahin, “Dedemin anlattığına nazaran kaşık ustamız Hoca Ahmet Yesevi’dir, köyümüzde Yesevi’nin çıraklarının türbeleri bulunuyor. Taraklı’nın 4 köyü bu işi yapıyor lakin 5-6 usta kaldık. Bizim jenerasyon bu işi yapan son bireyler olacak. Artık makinelerde bu iş yapılıyor" dedi. Özşahin, odunun kaşığa uzanan seyahatinde yaklaşık 14 etap olduğunu  söyledi. 



KEL BAŞA ŞİMSİR TARAK

Kaşığın en uygununun şimşirden olduğunu aktaran Özşahin şunları söyledi:

"Kaşığın en güzeli şimşirden olur. Şimşirin en büyük özelliği, şimşir ağacı bakteri almaz ve üretmez. "Kel başa şimşir tarak" kelamı de şuradan geliyor. Şimşir ağacının içi yağlı olduğu için saçı besler, dökmez. Şimşir tarak kullanan şahısların saç sorunu olmaz. Başında elektriklenme, kepeklenme olmaz, migren olmaz ve hatta birtakım müşterilerimiz bu tarağın tekrar saç çıkardığını söyledi."

Daha evvel çok çeşit yaptığını belirten Özşahin, şu anda yalnızca tarak ve kaşık üretimi yapıyor.

OYMA TAHTA KAŞIK ÜRETİMİ;



 
858,460Konular
981,105Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt