elektronikci
FD Üye

Taliban, Afganistan’da denetimi ele almasının akabinde Avrupa’ya birinci ziyaretini yarın Norveç’in başşehri Oslo’ya yapacak.
Taliban, Afganistan’da denetimi ele almasının akabinde Avrupa’ya birinci resmi ziyaretini yarın gerçekleştirecek. Taliban heyeti, 23-25 Ocak tarihleri ortasında Norveç’in başşehri Oslo’da Batılı yetkililerle insan hakları ve insani yardım konusunda görüşmelerde bulunacak.
Taliban heyetine Dışişleri Bakanı Vekili Amir Khan Muttaqi’nin liderlik ettiği belirtilirken, heyetin Norveçli yetkililerin yanı sıra Avrupa Birliği (AB), ABD ve Arap ülkelerinin temsilcileri ile bir ortaya gelmesi bekleniyor.
'İnsani yardım, siyasi, eğitim ve ekonomik hususlar hakkında görüşmeler yapılacak'
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Qahar Balkhi yaptığı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaqi liderliğindeki kıdemli Afganistan İslam Buyrukluğu heyeti, kelam konusu ülkenin özel bir uçuşuyla Norveç'e gitti ve çeşitli ülkelerin temsilcileri ve Afganların iştirakiyle insani yardım, siyasi, eğitim ve ekonomik hususlar hakkında görüşmeler yapılacak” dedi.
Norveç Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, 23-25 Ocak tarihleri ortasında Taliban temsilcilerinin Oslo'ya davet edildiği belirtilmiş, açıklama Norveç’in Taliban’ı tanıdığı halinde yorumlanmıştı.
'Tanıma ya da legalleştirme değil'
Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt dün yaptığı açıklamada ise, ziyaretin Taliban'ı legalleştirme yahut tanıma olmadığını vurgulamış, “Ama bugün ülkeyi fiilen yönetenlerle konuşmalıyız” ifadelerini kullanmıştı.
Taliban, daha önce Rusya, İran, Katar, Pakistan, Çin ve Türkmenistan'a resmi ziyarette bulunmuştu.