Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi menemen, bilhassa yaz aylarında kullanılan taze sebzelerle apayrı bir lezzete bürünüyor.
Herkesin çarçabuk yapabileceği pratik materyallerden oluşan menemenin tam ayarında tanımı ise hayli merak ediliyor. Pekala, tam ayarında menemen tanımı nasıl olur? Menemen soğanlı mı soğansız mı yapılır?
MENEMEN SOĞANLI MI OLUR SOĞANSIZ MI?
Eğer sofrada menemen varsa soğanlı mı soğansız mı tartışmasına girmek kaçınılmazdır.
Maalesef bu tartışmanın net bir yanıtı yok. Ünlü şef Mehmet Yalçınkaya, menemenin soğanlı yapıldığını söz ederken ünlü gurme Vedat Milor, bu mevzunun bir tercih sorunu olduğunu belirtmişti.
Ünlü gurme Milör ayrıyeten bu mevzuda Twitter'da anket yapmıştı. Oy kullananların '%50,6’sı soğanlı, %49,4’ü soğansız olur' dedi.
MENEMEN İÇİN MALZEMELER
- 2 orta uzunluk domates
- 4 tane sivri biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yumurta
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
İsteğe bağlı olarak üzerine kaşar peyniri yahut istediğiniz bir peyniri rendeleyip serpiştirebilirsiniz.
MENEMEN NASIL YAPILIR?
1) Öncelikle domateslerin kabuklarını soyun ve minik küp biçiminde doğrayın.
2) Biberlerin çekirdeklerini temizleyip yıkayın ve ince ince doğrayın. Daha sonra zeytinyağını tavada ısıtın.
3) Tavanın içerisine birinci olarak biberleri ekleyip, kısık ateşte kavurun ve akabinde doğranmış domatesleri ek edin. Tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırın.
4) Daha sonra tavanın kapağını kapatıp zerzevatları uygunca pişirin. Bu ortada domateslerin güzelce pişmesi hatta erimesi gerekir.
5) Domatesler suyunu çektiğinde, isterseniz yumurtaları sarıları bozulmayacak biçimde tavaya kırın ya da yumurta ve domatesleri karıştırarak kullanın.
6) Son olarak tavanın kapağını tekrar kısık ateşte pişirin.
MENEMENİN PÜF NOKTALARI
1) Menemen imalinde taze sebzeler kullanmak epeyce kıymetlidir. Bilhassa kullanacağınız domatesin olgun ve sulu olmasını tercih edin.
2) Tarif listesine ek olarak farklı baharatlar ekleyebilir, maydanoz ve dereotu serpiştirebilirsiniz.
3) Menemen yaparken margarin kullanmamaya dikkat edin. Zeytinyağı ve tereyağından şaşmayın.