Bağırsaklardan tahliyeyi kolaylaştırır,
Safra kesesi taşlarının meydan gelmesine mani olur,
Yapılan araştırmalar, çavdarın şeker hastaları için en müsait tahıl olduğunu göstermiştir.
Bağırsak Kanseri ve dolaşım sistemi marazlarının meydana gelmesini azaltır,
Menopoz ve menopoz sonrası devrelerde hanımların kolesterol denetimi için çok yararlıdır,
Göğüs Kanseri hastalarına tavsiye edilmektedir,
Çavdarda selenium, Magnezyum, mangenez, fosfor var ki bu mineraller bizim için çok gereklidir,
Diabet hastaları için en tutarlı seçimdir, zira çavdar ekmeğindeki nişasta molekülleri daha sert ve gözenekli yapı oluşturur. Çavdar ekmeği yendiğinde çavdar tanecikleri genişler ve nişastalar uzun müddette şekere parçalanır, böylelikle yemek sonrası kanda ani insülin yükselmesini pürüzler ve çabuk acıkmaya mani olur.
Çavdar lifi, bağırsaktaki toksinleri bağlar ve onların vücuttan atılmasını sağlar. Kansere sebep olabilecek kimyasalları bağladığından kalın bağırsaktaki hücrelerin zarar görmesini önlediği, münasebetiyle kolon kanserinden koruduğu bulunmuştur. •Geleneksel metotla yapılan ekşi hamurlu çavdar ekmeklerinin içerdiği ligamanlar kanserden gözetici fitoöstrojen kaynağıdır.
Çavdar üzere tam tahılları tüketmek, felç,diabet,insülin direnci,obesite ve erken veladet, damar sertliği illetlerinden korunmada çok yararlıdır.
Çavdar lifi çok varlıklı selülözik olmayan Polisakkaritler içerip,olağanüstü yüksek su tutma kapasitesine sahip olduğundan çok çabuk doygunluk hissi verir.Kilo vermeye çalışanlar için ülkü besin kaynağıdır.İyi cins bir çavdar tahılı,günlük lif alımının ,3’ünü sağlar.