
Çin ve Hindistan başta olmak üzere Asya mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan zencefil hem baharat hem de turşu olarak tüketilebiliyor. Gereksiniminiz olan çabucak hemen her vitamin ve minerali içinde bulunduran zencefilin bugün turşusunu kuruyoruz. İşte yalnızca kışın değil her mevsim yiyebileceğiniz zencefil turşusu tanımı...
Güçlü ve baharatlı aromasıyla damaklarda kendisine mahsus bir tat bırakan zencefil, kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların riskini azaltabilecek eşsiz bir bitkidir. Ek olarak, kilo vermek isteyenlerin dostudur ve diyetinize eklemek inanılmaz derecede kolaydır. Bilhassa kış aylarında öksürük krizlerini azaltmak için bal ile birlikte tüketilen zencefili yalnızca baharat olarak algılamaktan uzaklaşıyoruz. Bu eşsiz tadın turşusunu yapıyoruz.Büsbütün fermente olduğunda hafif pembeleşen zencefil turşusu, bilhassa Japon mutfağında Suşi ve başka balık yemekleriyle birlikte servis edilmektedir. Uzak Doğu Asya kültüründe, yemekler ortası geçişte damak temizleyicisi olarak da tüketilen bu turşu, deniz eserleri restoranlarının beğenilen lezzetlerindendir diyebiliriz.
ZENCEFİL TURŞUSU TANIMI:
MATERYALLER
500 gram taze zencefil
1 su bardağı pirinç sirkesi (Pirinç sirkesi yoksa 1.5 su bardağı beyaz yahut elma sirkesi kullanabilirsiniz.)
3 çorba kaşığı kaya tuzu
6 çorba kaşığı bal ya da yarım su bardağı toz şeker
YAPILIŞI
Birinci adımda zencefilleri yıkayın ve kabuklarını soyun.
Zencefili halkalar halinde dilimleyin ve dilimlerin her birine tuz gelecek formda karıştırın.
Tuzlanan zencefil dilimlerini yaklaşık 1 saat boyunca pak bir kapta bekletin.
Beklettiğiniz zencefilleri kağıt havlu yardımıyla güzelce kurulayın.
Son adımda ise artık turşu yapacağınız kavanoza zencefilleri alın.
Sirke ve şekeri kaynatın. Sirke ve şeker karışımını zencefillerin üzerine kavanoza dökün ve bir hafta buzdolabında bekletin.
Afiyet olsun...