Tansiyon Kontrolunde Tuzun Azaltılması Cok Onemlidir
Tansiyon konusunda en cok konuşulan mineral sodyum yani sofra tuzunun esasıdır Hem tansiyonu yuksek birinde tansiyonun duşmesi, hem de tansiyonu normal birinin daha duşuk değerlere sahip olması ya da tansiyonunun yukselmemesi icin tuzun kısıtlanması gerektiği cok eskiden beri bilinmektedir Buna rağmen toplumlar, ihtiyaclarının cok cok ustunde, 510 kat daha fazla tuz tuketmektedir Buna biraz da, eskiden yalnızca yuksek tansiyonluların az tuz yemeleri gerektiği ama normal tansiyonluların dikkat etmelerine gerek olmadığı inancı katkıda bulunuyordu Ama şimdi, bunun herkes icin gerekliliği kabul edilmeye başlandı
Bir araştırmada daha sonra soz edeceğimiz DASH diyeti yapıp, tuzun kısıtlanmasıyla, yuksek tansiyonlularda 12, tansiyonu normal olanlarda 7 mmHg kan basıncı duşuşu sağlandı Oysa aynı diyeti yapıp tuzda kısıtlamaya gitmeyenlerinki yalnızca 23 mmHg duştu
Bu yuzden, gunde 24 g'dan daha az sodyum yani 6 gr'dan daha az sofra tuzu tuketilmesi salık verilmektedir Bu da yaklaşık bir cay kaşığı kadar tuz demektir Ama kalp yetmezliği varsa, bu yarı yarıya azaltılır
Tuzu azaltmak icin, tabii ki, en başta yapmamız gereken şey, yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kacınılmasıdır
* Bazı hekimler, yemeğin tuzsuz yapılıp, sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya yardım edeceği kanısındadır Ozellikle sıcak yenen tahıllarda (pilav, makarna) bu cok işe yarayabilir
* Tuzluğun deliğinin kucuk olması da yardımcıdır
* Tuz yerine, tatlandırıcı olarak baharat, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir
* Hazır yiyeceklerde sodyumu (tuzu) azaltılmış veya tuzsuz urunler tercih edilebilir
* Et olarak konserve ve tutsulenmiş (fume) urun tuketiminden kacınmalı; tazeler yeğlenmelidir
* Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır corbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketcap gibi ceşnilerden olabildiğince uzak durmalıdır
Ancak herkes tuz kısıtlamasına aynı olcude yanıt vermemektedir Tuz kısıtlamasına yeterince yanıt vermeyenler hayli fazladır Bu durum, tuza direncolarak adlandırılır Tuza direnc, yuksek tansiyonluların %3050'sinde, normal tansiyonu olanların %1525'inde gorulmektedir Ustelik bunlarda tuzu artırmak da tansiyonda yukselme yapmamaktadır
Tansiyon konusunda en cok konuşulan mineral sodyum yani sofra tuzunun esasıdır Hem tansiyonu yuksek birinde tansiyonun duşmesi, hem de tansiyonu normal birinin daha duşuk değerlere sahip olması ya da tansiyonunun yukselmemesi icin tuzun kısıtlanması gerektiği cok eskiden beri bilinmektedir Buna rağmen toplumlar, ihtiyaclarının cok cok ustunde, 510 kat daha fazla tuz tuketmektedir Buna biraz da, eskiden yalnızca yuksek tansiyonluların az tuz yemeleri gerektiği ama normal tansiyonluların dikkat etmelerine gerek olmadığı inancı katkıda bulunuyordu Ama şimdi, bunun herkes icin gerekliliği kabul edilmeye başlandı
Bir araştırmada daha sonra soz edeceğimiz DASH diyeti yapıp, tuzun kısıtlanmasıyla, yuksek tansiyonlularda 12, tansiyonu normal olanlarda 7 mmHg kan basıncı duşuşu sağlandı Oysa aynı diyeti yapıp tuzda kısıtlamaya gitmeyenlerinki yalnızca 23 mmHg duştu
Bu yuzden, gunde 24 g'dan daha az sodyum yani 6 gr'dan daha az sofra tuzu tuketilmesi salık verilmektedir Bu da yaklaşık bir cay kaşığı kadar tuz demektir Ama kalp yetmezliği varsa, bu yarı yarıya azaltılır
Tuzu azaltmak icin, tabii ki, en başta yapmamız gereken şey, yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kacınılmasıdır
* Bazı hekimler, yemeğin tuzsuz yapılıp, sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya yardım edeceği kanısındadır Ozellikle sıcak yenen tahıllarda (pilav, makarna) bu cok işe yarayabilir
* Tuzluğun deliğinin kucuk olması da yardımcıdır
* Tuz yerine, tatlandırıcı olarak baharat, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir
* Hazır yiyeceklerde sodyumu (tuzu) azaltılmış veya tuzsuz urunler tercih edilebilir
* Et olarak konserve ve tutsulenmiş (fume) urun tuketiminden kacınmalı; tazeler yeğlenmelidir
* Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır corbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketcap gibi ceşnilerden olabildiğince uzak durmalıdır
Ancak herkes tuz kısıtlamasına aynı olcude yanıt vermemektedir Tuz kısıtlamasına yeterince yanıt vermeyenler hayli fazladır Bu durum, tuza direncolarak adlandırılır Tuza direnc, yuksek tansiyonluların %3050'sinde, normal tansiyonu olanların %1525'inde gorulmektedir Ustelik bunlarda tuzu artırmak da tansiyonda yukselme yapmamaktadır