Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tansiyon ölçmenin püf noktaları!

Tansiyon ölçmenin püf noktaları!
0
41

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Kan Basıncı ölçmenin püf noktaları! Tıp fakültesinden mezun olduktan sonradan askere, askerlikten daha sonra da, ihtisas için dürüst Almanya’ya gittim Dahiliye ihtisasına başladığımın ikinci haftası, beni kat doktoru olarak atadı, şefim Dr Frentzen Çiçeği burnunda bir hekim olarak, tanıdık olmayan bir memlekette çalışmaya başlamış, daha ne olduğumu anlayamadan kat doktoru oluvermiştim İçimden dua ediyordum, inşallah bugün yeni hasta gelmez, birazcık adapte olurum diye Beş dakika geçmeden birincil hasta geldi Yaşlıca bir hanım Kendini bitkin hissediyormuş, bir kaç gündür de tuvalete çıkamamış Hastamın yanına gittim Yatağın kenarına iliştim, kibar bir hareketle kolunu sıvadım ve tansiyonunu ölçtüm hastamın 5 mmHg, yani alışık tabirle 20 ye 9,5 Kendisi tansiyon hastası olmadığını söyledi Muayenemi bitirdim, içten şefe gittim, ''Yeni yatan hastanın tansiyonu yüksek, ne hap vereyim?'' dedim ''Şimdi yatan hasta değil mi? Bekle birazcık sohbet et, daha sonra tekrar ölç'' dedi Banal bozuldum, yanlış mı ölçeceğiz yani dedim içimden Beyaz gömlek sendromu Tatlı bir hanımcağız, çocuklarından filan sohbet ettik, tekrar ölçtüm, 13080 mmHg yani 13 e 8 Çıldıracağım yeniden Aynı Gittim şefe ''Kan Basıncı düştü'' dedim ''Kan Basıncı düşmedi, kadın normale geldi Hastane ortamı cümbür cemaat tanıdık olmayan, üstelik beyaz gömlekli bir adam tansiyon ölçüyor Sen bunun stresini, heyecanını bir düşünsene'' dedi ''Buna beyaz gömlek sendromu denir'' diyerek ''Tansiyon ölçerken tedbirli ol hastaların dinlenmesine, kendilerine gelmesine izin ver'' diye devam etti Meslek edindim kendime, her hastanın derhal ilk karşılaştığımda tansiyonunu ölçtüm, üstelik benimle 10 15 dakikalık sohbetten sonra Yüksek meydana çıkan tansiyonlar veya şefin lafıyla, strese girenler nasıl da normalleşiyorlardı Seslenmek ki tansiyon ölçerken dikkat edilmesi gereken bir şeyler vardı Bir doktor bile dikkat etmeyince sonuçlar nasıl hayret verici oluyor, dahası kendi kendine tansiyon ölçmesi gereken kişinin bu konuda ne denli yanlışlara açık olacağı besbelli İdeal olarak tansiyon ölçmeden önce 5 dakika dek istirahat etmeli, yani yatar veya oturur durumda, 5 dakika dek beklenmeli Gün içinde değerler değişir Çoğunlukla sabahları uyandıktan sonra en yüksek ve akşamları en düşüktür Sağ kol ile sol kol arasında 10 20 mmHg yani 1 2 ayrım bulunabilir böylece her ölçümde, aynı kol kullanılmalıdır Sinirli ya da heyecanlı durumda, ölçümden önce 15 dakika rahatlamalıdır Ölçümden önce en az 30 dakika sigara, nehir, kahve içmemeli, yemek yemek yenmemelidir Ölçümden önce, buruna sıkılan dekonjestan spreyler gibi, tansiyonu yükseltme ihtimali olan ilaçlar kullanılmamalıdır Kuytu, açılmış bir pozisyonda oturulmalı, konuşmamalı, hareket etmemeli Uzun kollu kazak varsa, kazak çıkarılmalıdır Eğer ince kumaştan yapılmış uzun kollu gömlek giyiliyorsa, tansiyon aleti gömlek üzerinden de takılabilir Basıncın ölçüleceği kol, yürek hizasında öne dürüst uzatılmalı, dirsekten hafif bükülmeli ve alttan desteklenmeli Kol boşta kalmamalı Manşonun alt ucu, dirsek kıvrımından bir parmak kalınlığı, yani iki santimetre değin yukarıda olmalıdır Kan Basıncı aletinin manşonu kola ayrıntılarıyla sarılmalıdır, başıboşluk kalmamalıdır Cihaz elektronikse, dinleme kısmı çokluk işaretlidir ve bu işaretin kolun iç kısmına gelmesi, aletin atardamarınızın sinyallerini alması için yeterlidir Alet elektronik değilse dirseğinizin iç kısmında elinizle nabzınızı hissedin, stetoskopu oraya koyup elinizle sabit tutun Stetoskopu aletin altına sıkıştırmayın Bulunan değerler bir günlüğe yazılmalı Hergün, mümkünse benzer saatlerde ve benzer şartlarda kan basıncı değerlendirmek daha yararlıdır Bilekten ölçerken Elektronik bilek tansiyon aletleri, ölçüm esnasında kalp hizasında olmalıdır Bunların gelişmişleri kolunuzu tutacağınız seviyeyi gösteriyor Eğer bu seviye otomatik olarak gösterilmiyorsa, kalp hizasını bulmak için, aleti taktığınız sol kolunuzun parmak uçlarını, sağ omuzunuza değecek şekilde kolunuzu bükerseniz, makine aşağı yukarı yürek hizasına kazanç Makine elinizden bir santimetre kadar yukarı takılmalı yani elinizle cihaz arasında bir santimetre değin bileğiniz boşta kalmalı Cihaz bileğe akıcı ve sıkı bir şekilde takılmalı, daha sonra hafifçe oynatarak bilek boşluğuna tamamen yerleşmesi sağlanmalı Dr Hasan İnsel  

858,496Konular
981,879Mesajlar
29,919Kullanıcılar
dgn190727Son üye
Üst Alt