Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tarhana Yapımı Tarifi

Tarhana Yapımı Tarifi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Tarhana Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

*500 gr Kırmızı salçalık biber
*1 Kg kuru soğan
*1, 5 Kg Domates
*1, 5 Kg Süzme yoğurt
*250 gr İrmik
*Alabildiği kadar un
*bir miktar tuz
*2 Yemek kaşığı kadar kuru nane

Tarhana Yapımı Tarifi Yapılışı Bugün sizlere buram buram anadolu kokan yaz kış sofralarımızdan eksik olmayan bir tarifim varMübarek ramazan ayıda geldi iftarlarımızda sofralarımızın vaz geçilmezi olan tarhanamızın yapılışını paylaşacağımGeçenlerde ramazan için stoğumu kontrol edeyim dedim baktım tarhanamın bittiğini gördümTarhana kış hazırlığı olarak bilinir ama bizim evde her zaman soframızda tarhana çorbamız eksik olmaz hele hele ramazan ayındaBende geçen hafta ramazan ayını çıkaracak kadar tarhana hazırladım bu tarifimi de sizlerle paylaşmak istedimTarhananın *kültürümüzde çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum hatta tarhananın oluş yani ortaya çıkış hikayesi bile varOnuda sizlere anlatayımDevrin sultanı, Ramazan ayında, bir gün tebdili kıyafetle şehri dolaşmaya çıkar Yanında baş veziri vardır Sultan; Paşa, akşam ezanı kimin kapısının önünde okunursa o evde iftar edelim, der İftar vakti yaklaşmıştır Ara sokaklara girerler Her evin kapısının önünde bir kişi beklemektedir Bir misafir bulup evlerine iftar için çağıracaklar Başkalarına iftar ettirmenin zevkine tadacaklar ve sevabını alacaklar
Sultan ve veziri kendilerini tanıtmadan, herkese selam vererek giderler İftar topu atılıp akşam ezanı okunmaya başladığında, fakir ama gönlü zengin bir Müslümanın evinin önündedirler Zaten ev sahibi de iftara birilerini çağırabilmek için orada beklemektedirFakir ama gönlü zengin olan evin hanımı elinde ne varsa biraz buğday biraz yoğur biraz salça içine nanede koyar iyice yoğurur onunla da sıcak bir çorba yaparSofra hazırlanmış Sıcacık taze ekmek, tuz ve mis gibi tüten bir çorba vardır Tuzla iftarlarını açarlar, ekmek ve çorba ile karınlarını doyururlar Çorba, sultanın çok hoşuna gitmiştir Ev sahibine; “Bu çorba çok hoşuma gitti Ne çorbasıdır bu? diye sorar Çok zeki ve ferasetli olan ev sahibi;darda ve sıkıntıda olduğu için “Dar hane çorbasıdır, sultanım diye cevap verirsonra bu çorba saraya taşınır sarayda yapılıp pişer

Darhane, Anadolu insanının dilinde “tarhana olarak yerini alır Bazı yerlerde ise daha da kısaltılarak “tarana olarak kullanılırBilindiği gibi tarhana kırma buğday ile yapılır ama ben irmikle yapıyorum çokta güzel oluyorŞimdi hep beraber tarhanamızı yapalım
Önce derin kapaklı yada düdüklü*geniş bir tencereyi ocağa koyunDomateslerin kabuklarını soyun domatesi ve soğanı dörde bölün biberlerin çekirdeklerini çıkarın iri iri doğrayın Bütün sebzeleri tencereye koyun su ilave etmeden**kapağını kapatın kendi suyu ile yumuşayana kadar pişirinPişen sebzeleri kevgirden geçirinYada el blenderi ile iyice inceltin soğumaya bırakınSebze karışımı soğuyunca başka bir kaba alın içersine yoğurdu, irmiği, unu birazda tuz ileve edin köfte gibi yoğurunÜzerini kapatarak oda sıcaklığında üç gün mayalanmaya bırakınÜçgün sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın sonra köfte gibi yassılaştırınTemiz bir bez üzerine yassılaştırdığımız parçaları serin ve kurumaya bırakınDaha sonra kuruyan parçaları daha küçük parçalara bölün yine kurutun son olarak parçaları elinizle ufalayarak bir süzgeçten geçirinİçersine iki kaşık kuru naneyi ilave edin karıştırın kuru ve kapalı ortamda muhafaza edinTarhanamız pişirilmeye hazırAfiyet olsun
Not:Tarhananız ne kadar iyi kurursa o kadar lezzetli olurTarhananızı muhafaza ederken bez torba içersinde muhafaza etmenizi tavsiye ederimÇünkü hem iyi kurur hemde rutubetlenmez

858,500Konular
982,396Mesajlar
32,981Kullanıcılar
ilkinsanSon üye
Üst Alt