Şeker illetine yararlı olan tarhana, çeşitli illetlerden koruduğu üzere, yorgunluğu alan mucizevi bir besindir. Evet bu mucizevi azığın uzun ömürlü tüketilmesi için neler yapılmalıdır? Tarhananın bozulduğu nasıl anlaşılır? Tarhana nasıl saklanır? Tarhananın pratik fermantasyonu nasıl yapılır? İşte, tarhana hakkında bilinmesi gereken gerekli haberler...
Mahsusen İç Anadolu Kesimi'nin sevilen ve meşhur çorba çeşidi olan Tarhana, yaz aylarında kışın yapmak üzere stoklanır. Tarhana besin kıymetleri yüksek besinler arasında bölge almaktadır. Tarhanayı yaparken kullanılan eserlerden ötürü tarhana içerisinde bolca vitamin ve mineral vardır. Yoğurdun temel birleşeni olduğu tarhana, uzun müddet bozulmadan saklanabilir. Evet, tarhananın hakikat fermentesi nasıl yapılmalı? Tarhanayı saklarken nelere dikkat edilmeli? Tarhana hakkında merak ettiğiniz haberlere sayfamızın içeriğinden ulaşabilirsiniz...
TARHANA NASIL SAKLANMALI?
Tarhanayı her devir cam kavanozda saklamaya itina şovunuz. Bez torbalar da saklamanız için sağlıklı olabilir. Böceklenme yapmaya elverişli olan tarhana, örtük olarak sakladığınız kavanoz yahut bez torbalardan hava almamalı. Direkt gün ışığından uzak tutmalısınız. Serin ve karanlık taraflarda koruma etmeniz yanlışsız olacaktır.
TARHANANIN BOZULUP BOZULMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Tarhananın bozulup bozulmadığını anlamak için tatmanıza gerek yoktur. Kokusu ve imajı ele vermeye yetecektir. Tarhana, rutubet kokuyor yani olağan kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz. Siyaha dönmesi böceklenmeye yüz tuttuğunu göstermesidir.
TARHANA NASIL FERMENTE EDİLİR?
Tarhananın uzun ömürlü olmasında güzel kurumuş olması her devir için değerli bir kuraldır. Tarhanayı güneşte kurutmak havaya maruz bırakmak konumuna fırında 70 ile 80 kademelik ısıda kurutmanız daha akıllıca olacaktır.
Tarhana yaparken kullandığınız yoğurdun kalitesi nispeten değerlidir. Yoğurdun besin bedeline ve organik olmasına itina şovunuz. Bir gayri fermente sürecinin temel materyali olan hamur; uzun mühlet mayalanıp bekletilmeli. Lezzeti artıracaktır. Hamurun mayalanmasını hızlandırmak için içine fırından alacağınız ekmek hamurunu ya da 1 paket kuru yahut yaş mayayı da ek edebilirsiniz. Fermantasyonu 5 ile 7 günde tamamlayabilirsiniz. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 sefer uygunca karıştırınız.