Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tarih Ne Demek Tarih Hakkında Bilgi

0
116

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0

Gecmişte neler lup bittiğini araştıran ve inceleyen bilim

Bilmek anlamına gelen Yunanca gistorein deyiminden turetilmiştir Zamansal akış icinde gercekleşen olaylar olarak tanımlanır Terim olarak tarih bilimi demektir bir anlamda da tarih bir olayın gununu, ayını ve yılını bildiren bir deyimdir

Tarih, bilimsel bir niteliğe, 19 yuzyılda tarihsel ozdekcilik oğretisiyle kavuşmuştur Tarihin doğalyasalı bir surec olduğu bu oğretiyle tanıtlanmıştır Tarihsel ve eytişimsel ozdekcilik oğretisinden once tarih, ya doğaustu guclerce yonetilen ya da buyuk insanların rastlantısal olarak ve keyiflerine gore bicimlendirdikleri bir olaylar dizisi olarak goruluyordu Bununla beraber, tarihin doğal bir surec olduğunu sezen tarihciler de cıkmıştır Başta Arap bilgini İbni Haldun olmak uzere A Thierry, F Guzot, F Mignet gibi 18301840 restorasyon donemi Fransız tarihcileri bunlardandır Ne var ki hicbiri sorunun kokenine inememişler ve idealist bir duzeyde yuzeysel gozlemlerle yetinmek zorunda kalmışlardır Tarihsel ve eytişimsel ozdekcilik oncesi tarih bilimine tumuyle idealist tarih goruşu egemendir Orneğin Hegel, tarihi, insan bilincinden ustun bir tumel bilincin yon verişiyle; sol Hegelciler, tarihi, onder insanların yon verişiyle acıklarlar Cağdaş İngiliz tarihcisi Toynbee’ye gore de ‘’tarih, tanrısal bir planın gercekleşmesidir’’

Gercekte tarih, doğal ve toplumsal gelişme sureci’dir Toplum tarihi, doğa tarihinden farklı olarak, insanlarca yapılır Ne var ki tarihi yapan insanlar, idealist tarih anlayışında ileri surulduğu gibi onder kişiler değil, uretim faaliyetinde bulunan halk yığınlarıdır ‘’Tarihin ilk temel koşulunu, eş deyişle insanların tarih yapabilmeleri icin yaşamaları gerektiği koşulunu ileri surmekle işe başlamalıyız Yaşam her şeyden once yemek, icmek, giyinmek, barınmak vb demektir Demek ki ilk tarihsel eylem, bu gereksinimleri karşılayan aracların, eş deyişle ozdeksel yaşamın kendisinin uretilmesidir Bu, binlerce yıl once olduğu gibi bugun de insan yaşamını surdurmek icin her gunun her saatinde yerine getirilmesi gereken tarihsel bir eylemdir, tum tarihin temel olgusudurDemek ki daha ilk baştan insanların birbirleriyle ozdeksel bir bağlantı icinde oldukları ve bu bağlantının insanların gereksinimleri ve uretim tarzlarınca belirlendiği ve insanlar kadar eski olduğu bir gercektir Bu bağlantı, durmadan yeni bicimlere girerek her turlu siyasal ve dinsel sacmalıklardan bağımsız bir tarih ortaya koymaktadırBugune kadar tarihin bu gercek temeli ya hic goz onune alınmamış, ya da tarihin gelişmesini ilgilendirmeyen bir konu sayılmıştır Bu yuzden de tarih, her zaman, mutlaka kendi dışında bir olcute gore yazılmıştır Buna karşılık gercekten tarihsel olan ne varsa tarih dışına itilmiştir Bundan oturu de tarihte sadece prenslerle devletlerin siyasal eylemleri, dinsel ya da başka turden kuramsal kavgalar gorulebilmiştir Gercekte, tarihteki tum calışmaların kaynağı, uretim gucleriyle uretim ilişkileri arasındaki celişkidir’’ Tarih ‘’kendi amaclarına ulaşmaya calışan insan faaliyetinden başka hicbir şey değildir’’

Tarihi insanlar yapar ama gorulduğu gibi bunu keyiflerine gore yapamazlar İnsanlar, uretim gucleri ve uretim ilişkileriyle belirlenirler Uretim gucleri ve uretim ilişkileriyse kendilerinden onceki kuşaklarca hazırlanmıştır İnsanlar diledikleri bir ortamda değil, boylesine zorunlu bir ortamda doğarlar İcinde gozlerini actıkları ortamın, kendilerinden once varlaşmış yasalarına uymak zorundadırlar Bundan oturudur ki insanlık tarihi, insanlar tarafından yapıldığı halde, yasalı ve eş deyişle nesnel bir surectir Ama insanlar amaclı faaliyetleriyle, kendilerinden bağımsız olan bu nesnel sureci etkileyip değiştirebilirler O zaman, var bulunan ortam yeni bir ortama ve var bulunan nesnel yasalara donuşur İnsanlık tarihi, toplumsalekonomik formasyonların değişim ve donuşum tarihidir

858,505Konular
982,707Mesajlar
33,054Kullanıcılar
yazsoyamanSon üye
Üst Alt