Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tarihi eseri yıkarak yerine mezar yapan firmaya dava açıldı

Tarihi eseri yıkarak yerine mezar yapan firmaya dava açıldı
0
54

morfeus

FD Üye
Etkileşim
4
F-D Coin
106
Eyup%2DKabristani%2Dsinirindaki%2Dtarihi%2Deser%2Dtescilli%2Dbinayi%2Dyikip%2Dozel%2Dmezarlik%2Ddiye%2Dsattilar%2D224577%2Ejpg

İstanbul Kültür Varlıklarını Korumu Heyeti tarafından 15 Ocak 1992 tarihinde tarihi eser bina yeri olarak tescillenen Eyüpsultan'da Kaşgari Dergahı'nın yanında bulunan alanı mezarlık yaparak satan Türk Barter isimli firma hakkında ‘tarihi eser ve kültür varlıklarına muhalefet’ hatasından dava açıldı. 

7 Temmuz 2016 tarihinde bölgeye defnedilen Ramazan Akgün’ün damadı Aydın Arslancan, açtıkları davanın takipçisi olacaklarını belirterek "2016 yılında kayınpederim vefat etti. Bu yerden lütfettiler bize yer gösterdiler, biz de buraya gömdük. İlerleyen vakit içerisinde gördük ki natürel resmi kurumlara gidiyoruz. 35/5 üzerinde değil o kabir, 35/4 üzerinde. Yani tarihi yapıtın üzerine yapılmış kabirlerden yer verdiler. Yıkım kararı var. Anıtlar Yüksek Konseyinin 1’inci yıkım kararı 2016 yılında. 2’nci yıkım kararı 2017 yılında. Hata duyurusunda bulunuldu. Kamu davası açıldı. Biz de kabahat duyurusunda bulunduk. Bir dava da oradan açıldı ‘tarihi eser ve kültür varlıklarına muhalefetten.’ İkisi birleştirildi ve tek kamu davası olarak yürüyecek. Tarihi yapıtın bahçesine bunlar yaklaşık 30 tane mezar kondurmuşlar. Bir de bunları Türk Barter’a ilişkin Osmanlı Vakfı üzerinden yapıyorlar ki hem Osmanlı ismini kullanıyorlar hem de vakıf malı statüsünde milletin o tarafta de hislerini kullanıyorlar” dedi. 

'2013'TE 50 BİN EURO'YA ALMIŞ' 

Araştırmaları sonucu mezar yeri alan öteki mağdurlara ulaşan Arslancan, tapu diye verilen evraklarda birçok sahteciliğin olduğunu söyledi.

Tapuda yazan paralarla firmanın aldığı paraların farklı olduğunu belirten Arslancan, “Almancı bir mağdur vatandaşımız 2013 yılında 50 bin avroya almış. Ve Türk Barter’ın verdiği uyduruk mezar yeri tahsis evrakı. Türk Barter’ın bu Almancı vatandaşa verdiği tahsis dokümanında 74 numaralı kabir, o kişinin ismi yazıyor. Ne kaşe, ne imza var. Ben bilgisayardan hazırlar bu türlü bir şey muvaffakiyetim. Hiçbir yasal desteği olmayan bir doküman. Bu şahsa verdikleri tapuda parsel numarası 5 yazıyor fakat fizikî olarak 4. Sahtecilik bir. Bedel olarak 500 TL yazıyor. Ben bu şahısla telefonda konuştum. 50 bin avro verdim diyor 2013 yılında. İki yanındaki kişi 172 bin lira verdim diyor. Onun da tapusuna baksanız 300-500 lira bir şey onda yazıyordur. Yani burada tarihi yapıtın bahçesinde tahta konut yanmış. Türk Barter o konut yanmadan evvel mi aldı sonra mı emin değilim. Bir tarihi yapıtın üzerindeki konut yanıyorsa ve orada ticari faaliyetle ilgili bir müracaat varsa orada pis koku vardır” diye konuştu. 
eypmzr.jpg

FİRMANIN ESKİ ÇALIŞANI: İTİRAZ ETTİĞİM İÇİN KOVULDUM

O devirde yaşananlara yakından şahitlik eden Türk Barter eski çalışanı Haldun Şengöz ise, “Burada iki bina vardı. Alttaki tarihi eser, buradakinin de tapusunu aldılar, bahçeli bir daire vardı. Onların ikisi yıkıldı bizim vaktimizde. Yıkıldı ve bu mezarlar yapıldı. Tam bu aşağısı da yapılıyordu Anıtlar Yüksek Heyeti durdurdu. Birebir formda aşağı gerçek devam edecekti ancak en sonunda bombaları patladı. O vakitler şirketteydim ben. Peyderpey burada 60 binden 250-300 bin liraya kadar mezar satıldı. Şu anda kendi şirketlerine bile uğramıyorlar. Muhatap bulamıyorsun. Rastgele bir ilişkim yok. Bu yüzden işimden de oldum, işten attılar beni. Kaçak yapı üzerine yapılmaz dediğim için çabucak beni ekarte ettiler” halinde konuştu.

NE OLMUŞTU? 

Eyüp'te bir firmanın tarihi eser olarak tescillenmiş binanın yerine mezar yapıp sattığı belirtilmişti. 2 kişiyi defnettirip tescilli bina yerini mezarlığa çevirmek isteyen firmanın Anıtlar Kurulu'na giderek tescili kaldırmak için müracaatta bulunduğu lakin müsaade çıkmayınca gömülen 2 mevtanın definden yıllar sonra diğer mezarlara taşındığı medyaya yansımıştı. 

İBB tarafından yapılan açıklamada kelam konusu argüman ve haberlerin İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu’nun bilgisine sunulduğu ve İBB Lideri İmamoğlu’nun da tezlerle ilgili olarak Teftiş Kurulu’na inceleme yapılması talimatı verdiği aktarılmıştı.