Tarımda kullanılan hormonlar
Bitkilerde buyume ve gelişme olaylarını yonlendiren yani buyumeyi duzenleyen organik maddelere hormon denir Hormonlar bitkilerde cok değişik amaclarda kullanılmaktadır Tohumların erken cimlenmesi, fidelerin, celiklerin erken ve daha guclu koklenmesinin sağlanması, sebzelerde ciceklenme, meyve tutumu veya seyreltilmesi, meyve iriliği sağlanması, meyve olgunlaşması, erkencilik sağlaması gibi durumlar icin yaygın bir şekilde hormon kullanılmaktadır
Hormon uygulamalarının kontrollu ve bilincli yapılmaması insan ve hayvan sağlığına zarar vereceği gibi bitkilerin genetiğini de bozarak zamanla meyvenin daha kalitesiz ve daha az uretim yapar duruma gelmesine de yol acabilecektir Aşırı hormon verilerek uretilmiş meyve, sebzeleri tuketen insan ve hayvanların ceşitli hastalıklara yakalanma riskleri yuksektir Ozellikle hamile bayanlarda risk daha da yuksektir Sıklıkla tuketilen hormonlu gıdalar, vucuttaki hormon dengesinin ve bağışıklık sisteminin bozulmasına, şişmeye, yağlanmaya ve hucreleri zayıflatarak kanser yatkınlığını artırmaya neden olur Aşırı hormon kullanımının canlı metabolizmasını olumuz yonde etkilediği kesindir
Bitkilerde buyume ve gelişme olaylarını yonlendiren yani buyumeyi duzenleyen organik maddelere hormon denir Hormonlar bitkilerde cok değişik amaclarda kullanılmaktadır Tohumların erken cimlenmesi, fidelerin, celiklerin erken ve daha guclu koklenmesinin sağlanması, sebzelerde ciceklenme, meyve tutumu veya seyreltilmesi, meyve iriliği sağlanması, meyve olgunlaşması, erkencilik sağlaması gibi durumlar icin yaygın bir şekilde hormon kullanılmaktadır
Hormon uygulamalarının kontrollu ve bilincli yapılmaması insan ve hayvan sağlığına zarar vereceği gibi bitkilerin genetiğini de bozarak zamanla meyvenin daha kalitesiz ve daha az uretim yapar duruma gelmesine de yol acabilecektir Aşırı hormon verilerek uretilmiş meyve, sebzeleri tuketen insan ve hayvanların ceşitli hastalıklara yakalanma riskleri yuksektir Ozellikle hamile bayanlarda risk daha da yuksektir Sıklıkla tuketilen hormonlu gıdalar, vucuttaki hormon dengesinin ve bağışıklık sisteminin bozulmasına, şişmeye, yağlanmaya ve hucreleri zayıflatarak kanser yatkınlığını artırmaya neden olur Aşırı hormon kullanımının canlı metabolizmasını olumuz yonde etkilediği kesindir