iltasyazilim
FD Üye
Tarımı etkileyen faktörler nelerdir,
tarımı hangi etmenler etkiler
1İKLİM:
Yağış azlığı, yağış rejiminin düzensizliği, sıcaklıkların çok yüksek veya fazla düşük olması, yaz mevsiminin kısa olması, kış mevsiminin uzun olması Tarım faaliyetleri için iklimin negatif yönleridir Bu özelliklerin olmadığı yerlerde keza ürün çeşidi hemde imal miktarı artar
2YER ŞEKİLLERİ:
Yükselti, engebelilik ve yüzey eğimi arttıkça tarım faaliyeti yapılamaz Düz ya da eksik eğimli ve yükseltinin eksik olduğu sahalar tarımın en fazla geliştiği yerlerdir
3TOPRAK BAKIMI:
Sene baştan başa toprak zararlı unsurlara karşısında korunmalıdır Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur
Tarım topraklarında sürekli imal yapılabilmesi, toprağın mineralce varlıklı olmasına bağlıdır sürekli olarak üstünde tarım faaliyeti yapılan toprağın, dağıtılmış şekillerde bakımının yapılması gereklidir
3GÜBRELEME:
Sulamadan sonradan, verimi artıran en kayda değer etmen gübrelemedir Toprağın sürekli kullanılması minerallerin azalmasına niçin olmakta ve verimi azaltmaktadır Gübreleme ile mineral takviyesi yapılarak toprağın verimi artırılmaya çalışılır
4TOHUM ISLAHI:
Tarım ürünlerinden yüksek verim elde edilmesi, sulandırma ve gübrelemenin yanına nitelikli tohumun kullanılmasıyla da yakından ilişkilidir
5MAKİNELEŞME:
Toprakların kısa sürede ve zamanında sürülmesi, hasadın vaktinde yapılabilmesi günümüzde makineleşme ile mümkündür Türkiye ’de bir takım alanlarda makineli tarıma tam geçilememiştir Bu durumun sebepleri şunlardır:
a)Cihaz kullanımına elverişli olmayan zorlu arazilerin varlığı (Doğu Karadeniz bölümü)
b)Alet fiyatlarının çiftçinin alım gücünün üstünde olması
c)Bazı bölgelerde işgücünün daha ucuz olması
d)Makine kullanımının ekonomik olmayacağı ufak işletmelerin bulunması
6PAZARLAMA:
Üretilen ürünler tatmin edici miktarda kar edilerek satılabilmelidir Maliyetinin altında satış yapılırsa tarım faaliyeti geriler Tarımı geliştirmek için pazarlama imkanlarının artırılması gerekir
7İLAÇLAMA:
Hastalık ve haşerelerin üretimde ara sıra % 20 30 civarında verim düşüklüğüne neden olduğu görülmüştür Türkiye ’de zirai çaba ile tarlalardaki tanıdık olmayan otların gelişmesi önlenmekte ve haşerelerin çoğalmasına imkân verilmemektedir Böylece verim düşüklüğünün önüne geçilmektedir
9TARIMI DESTEKLEYEN KURULUŞLAR:
Tarım ürünlerinin toplanması, pazarlanması ve işlenmesi yönüyle çiftçilerin desteklenmesi gerekmektedir Türkiye ’de tarıma yardım sağlayan dağıtılmış kuruluşlar bulunmaktadır
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Ziraat Bankası
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü
TZDK
Toprak Mahsulleri Ofisi
Ziraat Fakülteleri *
tarımı hangi etmenler etkiler
1İKLİM:
Yağış azlığı, yağış rejiminin düzensizliği, sıcaklıkların çok yüksek veya fazla düşük olması, yaz mevsiminin kısa olması, kış mevsiminin uzun olması Tarım faaliyetleri için iklimin negatif yönleridir Bu özelliklerin olmadığı yerlerde keza ürün çeşidi hemde imal miktarı artar
2YER ŞEKİLLERİ:
Yükselti, engebelilik ve yüzey eğimi arttıkça tarım faaliyeti yapılamaz Düz ya da eksik eğimli ve yükseltinin eksik olduğu sahalar tarımın en fazla geliştiği yerlerdir
3TOPRAK BAKIMI:
Sene baştan başa toprak zararlı unsurlara karşısında korunmalıdır Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur
Tarım topraklarında sürekli imal yapılabilmesi, toprağın mineralce varlıklı olmasına bağlıdır sürekli olarak üstünde tarım faaliyeti yapılan toprağın, dağıtılmış şekillerde bakımının yapılması gereklidir
3GÜBRELEME:
Sulamadan sonradan, verimi artıran en kayda değer etmen gübrelemedir Toprağın sürekli kullanılması minerallerin azalmasına niçin olmakta ve verimi azaltmaktadır Gübreleme ile mineral takviyesi yapılarak toprağın verimi artırılmaya çalışılır
4TOHUM ISLAHI:
Tarım ürünlerinden yüksek verim elde edilmesi, sulandırma ve gübrelemenin yanına nitelikli tohumun kullanılmasıyla da yakından ilişkilidir
5MAKİNELEŞME:
Toprakların kısa sürede ve zamanında sürülmesi, hasadın vaktinde yapılabilmesi günümüzde makineleşme ile mümkündür Türkiye ’de bir takım alanlarda makineli tarıma tam geçilememiştir Bu durumun sebepleri şunlardır:
a)Cihaz kullanımına elverişli olmayan zorlu arazilerin varlığı (Doğu Karadeniz bölümü)
b)Alet fiyatlarının çiftçinin alım gücünün üstünde olması
c)Bazı bölgelerde işgücünün daha ucuz olması
d)Makine kullanımının ekonomik olmayacağı ufak işletmelerin bulunması
6PAZARLAMA:
Üretilen ürünler tatmin edici miktarda kar edilerek satılabilmelidir Maliyetinin altında satış yapılırsa tarım faaliyeti geriler Tarımı geliştirmek için pazarlama imkanlarının artırılması gerekir
7İLAÇLAMA:
Hastalık ve haşerelerin üretimde ara sıra % 20 30 civarında verim düşüklüğüne neden olduğu görülmüştür Türkiye ’de zirai çaba ile tarlalardaki tanıdık olmayan otların gelişmesi önlenmekte ve haşerelerin çoğalmasına imkân verilmemektedir Böylece verim düşüklüğünün önüne geçilmektedir
9TARIMI DESTEKLEYEN KURULUŞLAR:
Tarım ürünlerinin toplanması, pazarlanması ve işlenmesi yönüyle çiftçilerin desteklenmesi gerekmektedir Türkiye ’de tarıma yardım sağlayan dağıtılmış kuruluşlar bulunmaktadır
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Ziraat Bankası
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü
TZDK
Toprak Mahsulleri Ofisi
Ziraat Fakülteleri *