TAT ALMA bozukluğu nedenleri ve tedavisi TAT ALMA duyusu; çinko ve bakır eksikliğinden uzun süreli ilaç kullanımına, vücutta demir oranının yükselmesinden gebeliğe dek öyle çok nedenle kaybolabilir Koku alma ve tat alma birbiriyle bağlantılı olduğu için koku almada meydana gelen kayıplarda ağız tadının değişmesine, lezzet almanın duyusunun zayıflamasına yol açabilmektedir DAMAK ZEVKI bozukluklarının öyle çok çeşidi ve derecesi bulunmaktadır Tat almakta sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız bunu ciddiye alın ve zorunlu kontroller için doktorunuza başvurun Bazen lezzet almada yaşanan şansın dönmesi Alzheimer hastalığı ya da karaciğer de yaşanan daha ciddi sorunlara sinyâl ediyor olabilir Keza tat almanın zayıflaması sağlığınız açısından zararlı olan şeker, tuz gibi lezzet vericileri daha artı kullanmanıza neden olabilir böylece tat alma bozukluğuna neden olan sorunun erken teşhisi ve tedavisine başlanması epeyce önemlidir 58821 58821 tatalmabozuklugunedenlerivetedavisi5c4f5e3689773tatalmabozuklugunedenlerivetedavisi5c4f5e3689773 310 620 Tat alma bozukluğu nedenleri ve tedavisi 2jpg58821 Tat alma bozukluğu nedenleri ve tedavisi 2jpg58821 Lezzet, genel anlamda ağız içerisinde eriyik haldeki stimulusları fark etme ve tanınma anlamına gelmektedir DAMAK duyuşu başlangıçta lezzet cisimcikleri kadar algılanır Tat cisimcikleri dil, yumuşak damak, epiglot, farenks ve larinkste bulunur Her bir tat cisimciği 4050 lezzet hücresinden oluşur Ortalama 10 günlük ömürleri olan lezzet hücreleri, ayrılma ile yenilenir Ekşi tadı asitler oluşturur ve dilin orta kısmının bağlı kenarlarınca algılanırlar Tuz tat, iyonize tuz ile oluşur Dil ucunun kenarları daha duyarlı olmakla beraber dilin bütün kenarları her tarafında algılanır Acı tadı alkaloidler, kinin, nikotin, striknin oluşturur Dil kökünün kenarları duyarlıdır Tatlı algıyı şeker, glikol, aldehitler, ketonlar, aminler, ester, aminoasitler, sulfonik asitler, halojen grubu asitler, berilyum ve inorganik kurşun tuzları oluşturur Dil ucu göre algılanır Tad alma bozuklukları, bozukluğun durumuna göre adlandırılır; Disguzi nedir: AĞIZ TADI duyusundaki bozukluğun genel adı Meteroguzi nedir; gıda ve içeceklerden farklı damak Aguzi nedir; damak duyusunun iyice kaybolması Hipoguzi nedir; damak duyusunun keskinliğinin azalması Kakoguzi; daha önce güzel lezzet alınan stimuluslardan hoşa gitmeyen, kötü lezzet alınması Fantoguzi; lezzet stimulasyonu olmadan tadın algılanması Tat alamamanın nedenleri Tad algılanması çeşitli nedenlere bağlı bozulabilir; İnfgeksiyöz hastalıklar; Bakteriyal enfeksiyonlar Viral enfeksiyonlar Viral karaciğer iltihabı Mikotik enfeksiyonlar Riketsiyal enfeksiyonlar Mikroflarya enfeksiyonu Granülomatöz hastalıklar Sarkoidoz Wegener granülomatozis Nörolojik hastalıklar Multiple sklerozis Myastenia gravis Ailevi distonomi tşp 12 Bell paralizisi Meningiom ve öteki tümörler Metabolik sorunlar Hipotiroidi Addison Panhipopitüitarizm Cushing Akromegali Çinko eksikliği Bakır eksikliği B12 vitamin eksikliği Siroz Farmakolojik ajanlar Antibiyotikler Antineoplastikler Tranklizanlar Asetil sulfosalisik asit Aminoasitler Penisilamin Adrenal steroidler Griseofulvin Radyoterapi Lezzet alamamaya niçin olan genetik sorunlar Kretenizm Pankreas kistik fibrozisi Serebrofasial hipoplazi psödohipoparatroidizm Tat alamamaya neden olan çevresel faktörler Sigara Pipo Takma protezler Sıcak gıda ve istikrarsız alma alışkanlığı Kimyasal ajanlara sık maruziyet Fizyolojik tat alamama nedenleri Gebelik Mensturasyon Öteki tat alamama nedenleri Yetersiz gıda alımı Retinitis pigmentoza Anestezi Postoperatif dönem Sjögren sendromu Lezzet alamama tedavisi Tat bozukluğunun tedavisi nedene yöneliktir Fizyolojik nedenlere ast (hamilelik gibi) tad bozukluğu düşünülüyorsa o fizyolojik dönemin geçmesini ummak yeterli olacaktır Yetersiz maddeye emrindeki tat bozukluklarında (çinko ve bakır eksikliği, B 12 hipovitaminozu gibi) o maddenin replasmanı, hormonal yetersizlikte (hipotitoidizm gibi) zorunlu tedavi yeterli olacaktır Enfeksiyöz nedenler varsa mutlaka çare edilmeli, sigara içimi gibi çevresel faktörler ile mücadele edilmelidir Hastadan ilaç başvuru öyküsü alınıyorsa kullanılan ilaçların değiştirilebiliyorsa değiştirilmesi, metabolik ve nörolojik sebeplerin tedavi edilmesi gerekir Lezzet bozuklukları KBB (kulak, burun, boğaz) doktoru tarafından farklı alanlara yönlendirilmiş testler yapılarak tanı edilebilir Yapılan testlerde öbür tatlar için kişinin duyarlılığı ölçülür Doktor hem tıbbi geçmişinizi inceleyerek tat almanın zayıflamasına neden olabilecek herhangi bir rahatsızlık ve kaza yaşayıp yaşamadığınızı denetleme edecektir Doğru tanı için ağız hijyeni, kulak, yemek borusu ve burun için ilave testlere başvurulabilir