iltasyazilim
FD Üye
Tatlı Su Balıkçılığında İpuçları
Akarsuların ortasında bulunan veya kıyıya yakın Iri kayaların sızıntı altında defalarca ağırbaşlı bir su çevresi oluşur Balık'lar, girdapların getirdiği böcek ve yemleri bu sakin sularda beklerler Amatörün oltasını buraya düşürmesi defalarca iyi netice verir
Bir Takım durumlarda meps ya da kaşığın iğnesine sülük yem takarak sürütmek, örneğin turna ya da sudak avında, iyi av verir
Su Sesi dalga dalga yayar Sandalın içinde şamata yapmamak, teneke veya tahta parçalarını elden düşürmemek ne kadar faydalı ise nehir ya da göllerde kurşunlu ve şamandıralı oltayı suya sert düşürmemek de pek faydalıdır
Derelerde yürürken adımları çok yavaş atmalı, taşlara çarpmamaya dikkat etmelidir Meydana Çıkan başlıca dalgaları, balığa tehlikeyi haber verir ve kaçırır
Dereler ya da göller bulandığı zaman balıklar, derin sulara, ağaç diplerine, kaya arkalarına girerek oyalanırlar Flu sular yüzeyden aktıklarından derin yerler her zaman temiz kalır Oltayı buralara adamak yararlı sonuçlar verir
Dibi sazlık ve otluk yerlerde belirli şamandıralı olta İle çalışmalıdır Somurtkan halde yem, otların arasında kaybolur ve avcılık tatsızlaşır
Akarsuların dönemeç yaptığı yerlerde suların yaladığı kıyılar dikey ve derindir Buralarda sızıntı çoğunlukla dipte olur Balıklar burada hem dinlenir, ayrıca yemlenirler Karşısında kıyı ise genelde sığdır Acemi sığ yerlerde durarak karşısında derin kıyıya olta atar veya dik kıyının üstünden olta bırakırsa tekrar tekrar için balık alır
Sular, yüksekten düştüğü yerleri oyar ve derinleştirir Bu derin yerlere düşen sular, birazcık ileriden beraberinde getirdikleri böcek ve yemlerle su yüzüne yükselir Buralara atılacak küçük iğneli fazla küçük yemler balıkları aldatır
Balıklar koyu gölgeli ağaç altlarnı, kök diplerini, sıcacık kaya arkalarını emniyetli ve sıcacık bulurlar Buraları ihmal etmemek gerekir
Su altındaki tümsek topuklarda üst sızıntı anafor yaparak alta döner Burada da yem bekleyen balıklar hoş av verirler
Göl, baraj ve derelerde hangi balıkların bulunduğunu kavramak de çok önemlidir Çoğunlukla göl ve barajlarda her tür balık kendilerine tarafından yerlerde toplanır, hemen hemen koloni kurarlarSazan, denizin pullu dip balığına benzer tekrar tekrar her yeme atlar En fazla sevdiği yem solucandır Sazan balığını, suların anafordan kurtulmuş sakin dirsek yerlerinde, derelerin üstüne yatmış ağaçların gölgeliklerinde, hafif akıntılı sularda taşlar aralarında defalarca bulmak mümkündür
Sazan, dip balığıdır Çoklukla derin sularda gezer Eğer benzer suda tatlısu levreği gibi yırtıcı balık yoksa o zaman küçük sazanlar kıyılara sokulurlar Her şeye karşın bu balığa göl ve derelerimizin her tarafında yüz yüze gelmek mümkündür
Tatlı Su Balıklarının Özellikleri
Göl ve akarsu turna balıkları tekrar tekrar kamışlık yerlerde ağaç kökleri arasında bulunur Çok seri balıklardır Kaçtığını gözle takibe imkân yoktur Saklandığı kamışlar arasından şimşek gibi fırlayarak kurtulma imkanı vermeden avını yakalar
Yayınlama balığının bulunduğu yerler dibi çamurlu sulardır Gündüz ya çamurlara gömülerek avlanır ya da derin sularda dolaşır Akşam hava kararırken ve sabahın erken saatlerinde, daha fazla geceleri avını arayarak kıyılara sokulur Suların üstüne sarkmış ağaç altlarında, kovuklarda avını ararNehir yayını, hafif akıntılı sularda dipte gezerek yemlenir Geniş yataklı sakin sularda ise dipte yatarak radar gibi kullanıldığı bıyıkları ile avının yerini belirler ve üstüne gider
Alabalık, çok pak ve soğuk suları arar Bu nesil suların taşlardan düşüp köpürdüğü yerler balığa hem oksijen sağlar keza de yem getirir Oksijene fazlaca düşkün olan alabalık buralardan ayrılmaz
Tatlısu levreği (sudak), ilk olarak Eğridir gölü olmak üzere Terkos, Küçükçekmece gölleri ve öteki bir takım göllerimizde iyi mahsul verir Dişli balıktır, pak ve berrak sularda küçük balıklarla geçinir
Derelerin dirsek yerlerindeki sakin sular, hele derin olursa tüm balıklar için neredeyse gezinti yeridir Buralarda şartlandıralı yemli olta fazla başarılı olur
Akarsuların av yerleri engebelidir ayrı ayrı özellikler taşır Bu özellikler bilinse deha amatör için her ilk gidilen yer deneyim alanıdır Ancak ikinci seferinde oralarda başarılı olabilir Her vesile ile belirttiğimiz gibi balıkçılık tecrübe işidirNehir ve göllerde her zaman şamandıralı olta kullanılmalıdır Bu cins egzersiz için de makineli olta ideal bir araçtır Dip oltası tavsiye edilmeyişinin nedeni su diplerinin defalarca çalı çırpı ile doymuş olmasındandırnasihat edilmeyişinin nedeni su diplerinin her zaman çalı çırpı ile batmış olmasındandırBöyle yerlerde beden ve iğneler dibe takılarak keza takım ziyan edilir, hem de avcılığın zevki kalmaz Eğer acemi balık tuttuğu göl veya çay dibinin pak olduğunu bilirse iskandili dip bedeni kullanabilir
Çay ve göllerde suni yemlerle balık avlamak mevsiminde başarılı olan bir yöntemdirGöl ve nehir sularının durgun olduğu az daha kalınlaştığı ağustos ve temmuz aylarında balıklar, suyun üzerine konan sinekleri gayet mahirane kaparlar Balıkların bu huyları dikkate alınarak sineğe benzer minik yapma böcekler yapılmıştırKüçük, yapma sineklerin dört beş adedi çapari gibi sıraya dizilir Çaparinin ucuna içi sözde yarıya su içi doldurulmuş plastik bir şamandıra bağlanarak fırlatılır Arasıra oynatılan sinekleri tuzak balıklar yakalanırGöl ve akarsularda av zamanları, sabah ve akşam'dır Öğle güneşi sığ suları çabuk ısıttığından balıklar derinlere ve rahat yerlere kaçarlar Yeme de iştahlı olmazlar
Bir amatör için elbise de çok önemlidirBilhassa tatlısu amatörü katiyen ilgi çekici, açık renk elbise ile balığa çıkmamalıdır Elbise, gömlek ve şapkanın haki renk olması şarttır Frapan bir elbisenin sudaki huysuz ve güneşin ışığı ile parlaması balığı ürkütürGöllerde sandalla avlanıldığı veya kıyıdan olta fırlatıldığı zaman güneşle balık arasına girmemeye dikkat etmek gerekir Balık, güneşin ışık huzmesi içinde olta takımını görür ve aldanmaz
Nehir kıyılarında avlanırken güneşi karşıya almak da sakıncalıdır Amatörün gölgesi suya akseder ve balık huzursuz olurBalıklar meraklı oldukları kadar korkak canlılardırAnadoluda birçok yerde aynı balık fazla değişik isimlerle amatörün karşısına çıkar Yurdumuzun bir fazla uygun benzer balığın, örneğin sazanın isimlerinin diğer başka olduğu görülmüştürBir çok yerlerde alabalığa (mercan) denir Bu balığın Bingöldeki adı, ilaçtan alegori (illâç balık) tır Tatlısu levreğine (dişli), turnaya oklama, ördek balığı derler İnci balığına akbalık, sazana gocud balık, kefele, bekir, kasna denildiği gibi yayının adı Adana'da gelebicin, Adapazarı ’nda çılpıktır Bir fazla yerlerde yayına karabalık veya atbalığı da derler
Tatlı Su Balıkçılığında Kullanılan Yemler
Bir fazla yerlerde iğnenin ucuna etten peynire dek türlü türlü yem takılıp balık yakalandığı görülmüştürHalbuki bu yemler, balıkların aradığı ve sevdiği yemler değildir Balık, ürkek olduğu dek meraklı bir hayvandır Bu değişiklik yemlere merak ettiği için yaklaşır ve tesadüfen yakalanırTatlısu balıklarının irilik ve cinslerine göre tarla faresinden solucana kadar alıştıkları yemler vardır Bütün bunlara karşın tatlısuda en çok iki yem önemlidir Solucan ve hamurBu iki başlıca yemden diğer canlı olarak küçük balıklar, kurbağa, çekirge, sülük de yem olarak kullanılır Plastikten üretilmiş fare, kurbağa, solucan, sinek gibi yemler de tatlısuda başarılı olur Balık, biraz da yemin kokusuna aldandığından her cins yanıltıcı yemin krem halinde ve tüp içinde hazırlanmış kokuları Avrupada amatörlerce aranır
Bunlardan diğer, bir acemi, devamlı olarak gittiği sulardaki balıkları da belirtilmiş yemlere alıştırabilir Bu alıştırmalar daha çok haşlanmış olarak arasıra serpiştirilen darı, nohut, patatez gibi gıdalarla bulgur, buğday ve güya hububattır
Zamanla balığın yemeye alıştığı bu gıdalar, sonra daha sonra İğnelere takılarak o kadar hoş avcılık yapılabilirHaşlanmış mısır ya da patatesten başka, balıklar bir takım yaş meyvaları da yerlerBalık avcılığında yemleme, balıkları bir yere toplama olduğuna göre fazla defa ince kum tanecikleri de fazla verimlidir Balık önce serpilen maddelerin suda çıkardığı şıpırtıya kazanç, sonra da oltadaki yemi yerken yakalanırBir tas içinde ıslatılarak ufaklanmış ekmek parçaları da yemlemede fazla kayda değer rol oynar Bilhassa kefal avında ıslatılmış ekmek serpilişi fazla önemlidir Kefal kurnaz ve vesveseli bir balıktır, oltadaki yeme fazla nazlı sokulur Oltanın etrafına serpilen ufak ekmek parçalarını yerken, benzer karakterde iğneye takılmış ekmek parçasını da yer ve yakalanır
Solucan
Rutubetli ve sulak yerlerdeki topraklarda ya da taşların aşağı bulunur Çamuruyla beraber, hava delikli bir teneke kutuda muhafaza edilirGübre solucanları cılız olurlar Renkleri fazla açık kırmızıdır, iğneye takılmaz, mütemadiyen koparlar Balık için en makbul solucan toprak solucanıdırHer yerde solucan bulunmayabilir Bunun için kalın ve kiloluk bir kumaş torbaya toprakla beraber doldurulan solucanlar uzun zaman ve bakımlı taşınır arada bir torbadaki toprağı hafif nemlendirmek yeterlidirSolucanın çok iri yok, ufak ve dolgunca olması uygundur Ufak solucanlar iğneye bütün takılacağından suda fazla yaşar, iri solucanlar yayın için geçerlidir
Hamur Yem
Balığa çıkmadan bir gün önce hazırlanır Bir kalıp peynir bir gün önceden suya bırakılır İçinden peynir alınan suya un karıştırılıp hamur yapılır Hamur yuğrulurken bıçak ağzı biraz yağ ilave etmek hamuru yapışık yapar, iğneden kopmamasını sağlar Koyu bir kıvam alan hamur ya nemli bir beze ya da naylona sarılarak kuruması önlenirBu şekilde hazırlanan hamur hem iğnede dağılmaz, ayrıca balık, yemi iğneden basit alamaz
Taze ekmek içi de fazla hoş bir yemdir Yem ekmeği bir naylon torba içinde ağzı kapalı olarak muhafaza etmeli, kullanılacağı süre ekmeğin iç kısmı avuç içinde hamur kıvamına getirilmelidir
Et Yem
En Ince Ayrıntısına Kadar, ezilir gibi dövülerek sertliği giderilip lif lif olan etten yem de tüm balıklara geçerlidir Ast her balığa tarafından yem ufak veya büyük olarak iğneye takılır
Kurbağa Yem
Yayın için ideal bir yemdir ve geceleri uygulanır Diri olarak iğneye ince bir iplikle bağlanır ve suyun üstünde kalacak şekilde derin sular üzerine eğilmiş bir ağaç dalına bağlanır Balık, tehlikeyi görüp çırpınan kurbağayı kapınca iğneyi de beraber yutar ve yakalanırCanlı ya da sahte fare de yayınlama ve kocaman turnaların fazla beğendiği yemlerden biridir
Yemlemeden beklenen niyet, balıkları kayıtlı bir yere toplamaktır Bir fazla amatörler, göl, baraj gibi sakin ve hafif akıcı derelere gittikleri vakit yanlarında bulgur veya kuskus götürürler
Balığın seyrekleştiği zamanlar, amatörün, bulunduğu yere bir parça bulgur sepiştirmesi, balıkları oraya çeker Serpilen bulgur veya kuskusun suda çıkardığı şıpırtıya balıklar kazanç Islanan bulgurları yedikten daha sonra da oradan ayrılmazlar
Bulgur ve kuskusun bulunamadığı zamanlar, ince kum tanecikleri de serpilirse, yapma bir aldatıcılık elde edilirSolucan neredeyse her balığın yemidir Sazan, gökçebalık, kızılkanat, hatta kocaman solucanlarla iğne doldurulmak şartıyla sudak ve yayına bile kullanılır Bu yem yalnız turnaya çalışmaz
Hamur, sazan, kefal, kızılkanat, tirsi ve gökçebalık için de gerekir Sudak, turna ve yayın hamura çok nazlı atlarCanlı yem, yayınlama, turna ve sudak için geçerlidirCanlı kurbağa ve fare yayınlama için ideal yemdir
Yalancı yemlerden kaşık, turna ve sudak avında çok kutlanılır Yayınlama kaşığa tesadüfen atlarGenellikle kaşık adını verdiğimiz av aracı daha fazla tatlısularda geçerlidir
Tatlısu kaşıklarının türlü türlü çeşitleri vardır Tıpkı çorba kaşığı şeklinde ufaklı büyüklü kaşıklar derhal tüm balıklar (Turna, sudak, alabalık, bazen yayın) için geçerlidir
Bu kaşıkların elips ve söğüt yaprağı olanları, helvacı kabağı gibi olanları yanında türlü çeşitlileri tatlısularda çalışırBütün kaşıklar suda fırıl fırıl dönerek yalazlanır ve canavar balıkların dikkatini çekerlerÜçlü iğnenin ast bulunduğu bir telin ekseni civarda dönen ve kaşıklara benzemeyen bir vasıta da (meps) bir takım balıklar için çok geçerlidir
Meps (Kelebek, döner): Döner kaşık (Spinner Meps) 1 den 5 numaraya dek 5 boydur 1 ve 2 numara ile ilk kez alabalık elde etmek üzere sazan tutulur 3 ila 5 numara meps ile büyük sazan, sudak ve özellikle turna avı çok verimli olur
Tahta veya plastikten çeşit çeşit balıklar, fareler, kurbağalar, solucanlarla karidesler de yanıltıcı yemlerdendir *
Akarsuların ortasında bulunan veya kıyıya yakın Iri kayaların sızıntı altında defalarca ağırbaşlı bir su çevresi oluşur Balık'lar, girdapların getirdiği böcek ve yemleri bu sakin sularda beklerler Amatörün oltasını buraya düşürmesi defalarca iyi netice verir
Bir Takım durumlarda meps ya da kaşığın iğnesine sülük yem takarak sürütmek, örneğin turna ya da sudak avında, iyi av verir
Su Sesi dalga dalga yayar Sandalın içinde şamata yapmamak, teneke veya tahta parçalarını elden düşürmemek ne kadar faydalı ise nehir ya da göllerde kurşunlu ve şamandıralı oltayı suya sert düşürmemek de pek faydalıdır
Derelerde yürürken adımları çok yavaş atmalı, taşlara çarpmamaya dikkat etmelidir Meydana Çıkan başlıca dalgaları, balığa tehlikeyi haber verir ve kaçırır
Dereler ya da göller bulandığı zaman balıklar, derin sulara, ağaç diplerine, kaya arkalarına girerek oyalanırlar Flu sular yüzeyden aktıklarından derin yerler her zaman temiz kalır Oltayı buralara adamak yararlı sonuçlar verir
Dibi sazlık ve otluk yerlerde belirli şamandıralı olta İle çalışmalıdır Somurtkan halde yem, otların arasında kaybolur ve avcılık tatsızlaşır
Akarsuların dönemeç yaptığı yerlerde suların yaladığı kıyılar dikey ve derindir Buralarda sızıntı çoğunlukla dipte olur Balıklar burada hem dinlenir, ayrıca yemlenirler Karşısında kıyı ise genelde sığdır Acemi sığ yerlerde durarak karşısında derin kıyıya olta atar veya dik kıyının üstünden olta bırakırsa tekrar tekrar için balık alır
Sular, yüksekten düştüğü yerleri oyar ve derinleştirir Bu derin yerlere düşen sular, birazcık ileriden beraberinde getirdikleri böcek ve yemlerle su yüzüne yükselir Buralara atılacak küçük iğneli fazla küçük yemler balıkları aldatır
Balıklar koyu gölgeli ağaç altlarnı, kök diplerini, sıcacık kaya arkalarını emniyetli ve sıcacık bulurlar Buraları ihmal etmemek gerekir
Su altındaki tümsek topuklarda üst sızıntı anafor yaparak alta döner Burada da yem bekleyen balıklar hoş av verirler
Göl, baraj ve derelerde hangi balıkların bulunduğunu kavramak de çok önemlidir Çoğunlukla göl ve barajlarda her tür balık kendilerine tarafından yerlerde toplanır, hemen hemen koloni kurarlarSazan, denizin pullu dip balığına benzer tekrar tekrar her yeme atlar En fazla sevdiği yem solucandır Sazan balığını, suların anafordan kurtulmuş sakin dirsek yerlerinde, derelerin üstüne yatmış ağaçların gölgeliklerinde, hafif akıntılı sularda taşlar aralarında defalarca bulmak mümkündür
Sazan, dip balığıdır Çoklukla derin sularda gezer Eğer benzer suda tatlısu levreği gibi yırtıcı balık yoksa o zaman küçük sazanlar kıyılara sokulurlar Her şeye karşın bu balığa göl ve derelerimizin her tarafında yüz yüze gelmek mümkündür
Tatlı Su Balıklarının Özellikleri
Göl ve akarsu turna balıkları tekrar tekrar kamışlık yerlerde ağaç kökleri arasında bulunur Çok seri balıklardır Kaçtığını gözle takibe imkân yoktur Saklandığı kamışlar arasından şimşek gibi fırlayarak kurtulma imkanı vermeden avını yakalar
Yayınlama balığının bulunduğu yerler dibi çamurlu sulardır Gündüz ya çamurlara gömülerek avlanır ya da derin sularda dolaşır Akşam hava kararırken ve sabahın erken saatlerinde, daha fazla geceleri avını arayarak kıyılara sokulur Suların üstüne sarkmış ağaç altlarında, kovuklarda avını ararNehir yayını, hafif akıntılı sularda dipte gezerek yemlenir Geniş yataklı sakin sularda ise dipte yatarak radar gibi kullanıldığı bıyıkları ile avının yerini belirler ve üstüne gider
Alabalık, çok pak ve soğuk suları arar Bu nesil suların taşlardan düşüp köpürdüğü yerler balığa hem oksijen sağlar keza de yem getirir Oksijene fazlaca düşkün olan alabalık buralardan ayrılmaz
Tatlısu levreği (sudak), ilk olarak Eğridir gölü olmak üzere Terkos, Küçükçekmece gölleri ve öteki bir takım göllerimizde iyi mahsul verir Dişli balıktır, pak ve berrak sularda küçük balıklarla geçinir
Derelerin dirsek yerlerindeki sakin sular, hele derin olursa tüm balıklar için neredeyse gezinti yeridir Buralarda şartlandıralı yemli olta fazla başarılı olur
Akarsuların av yerleri engebelidir ayrı ayrı özellikler taşır Bu özellikler bilinse deha amatör için her ilk gidilen yer deneyim alanıdır Ancak ikinci seferinde oralarda başarılı olabilir Her vesile ile belirttiğimiz gibi balıkçılık tecrübe işidirNehir ve göllerde her zaman şamandıralı olta kullanılmalıdır Bu cins egzersiz için de makineli olta ideal bir araçtır Dip oltası tavsiye edilmeyişinin nedeni su diplerinin defalarca çalı çırpı ile doymuş olmasındandırnasihat edilmeyişinin nedeni su diplerinin her zaman çalı çırpı ile batmış olmasındandırBöyle yerlerde beden ve iğneler dibe takılarak keza takım ziyan edilir, hem de avcılığın zevki kalmaz Eğer acemi balık tuttuğu göl veya çay dibinin pak olduğunu bilirse iskandili dip bedeni kullanabilir
Çay ve göllerde suni yemlerle balık avlamak mevsiminde başarılı olan bir yöntemdirGöl ve nehir sularının durgun olduğu az daha kalınlaştığı ağustos ve temmuz aylarında balıklar, suyun üzerine konan sinekleri gayet mahirane kaparlar Balıkların bu huyları dikkate alınarak sineğe benzer minik yapma böcekler yapılmıştırKüçük, yapma sineklerin dört beş adedi çapari gibi sıraya dizilir Çaparinin ucuna içi sözde yarıya su içi doldurulmuş plastik bir şamandıra bağlanarak fırlatılır Arasıra oynatılan sinekleri tuzak balıklar yakalanırGöl ve akarsularda av zamanları, sabah ve akşam'dır Öğle güneşi sığ suları çabuk ısıttığından balıklar derinlere ve rahat yerlere kaçarlar Yeme de iştahlı olmazlar
Bir amatör için elbise de çok önemlidirBilhassa tatlısu amatörü katiyen ilgi çekici, açık renk elbise ile balığa çıkmamalıdır Elbise, gömlek ve şapkanın haki renk olması şarttır Frapan bir elbisenin sudaki huysuz ve güneşin ışığı ile parlaması balığı ürkütürGöllerde sandalla avlanıldığı veya kıyıdan olta fırlatıldığı zaman güneşle balık arasına girmemeye dikkat etmek gerekir Balık, güneşin ışık huzmesi içinde olta takımını görür ve aldanmaz
Nehir kıyılarında avlanırken güneşi karşıya almak da sakıncalıdır Amatörün gölgesi suya akseder ve balık huzursuz olurBalıklar meraklı oldukları kadar korkak canlılardırAnadoluda birçok yerde aynı balık fazla değişik isimlerle amatörün karşısına çıkar Yurdumuzun bir fazla uygun benzer balığın, örneğin sazanın isimlerinin diğer başka olduğu görülmüştürBir çok yerlerde alabalığa (mercan) denir Bu balığın Bingöldeki adı, ilaçtan alegori (illâç balık) tır Tatlısu levreğine (dişli), turnaya oklama, ördek balığı derler İnci balığına akbalık, sazana gocud balık, kefele, bekir, kasna denildiği gibi yayının adı Adana'da gelebicin, Adapazarı ’nda çılpıktır Bir fazla yerlerde yayına karabalık veya atbalığı da derler
Tatlı Su Balıkçılığında Kullanılan Yemler
Bir fazla yerlerde iğnenin ucuna etten peynire dek türlü türlü yem takılıp balık yakalandığı görülmüştürHalbuki bu yemler, balıkların aradığı ve sevdiği yemler değildir Balık, ürkek olduğu dek meraklı bir hayvandır Bu değişiklik yemlere merak ettiği için yaklaşır ve tesadüfen yakalanırTatlısu balıklarının irilik ve cinslerine göre tarla faresinden solucana kadar alıştıkları yemler vardır Bütün bunlara karşın tatlısuda en çok iki yem önemlidir Solucan ve hamurBu iki başlıca yemden diğer canlı olarak küçük balıklar, kurbağa, çekirge, sülük de yem olarak kullanılır Plastikten üretilmiş fare, kurbağa, solucan, sinek gibi yemler de tatlısuda başarılı olur Balık, biraz da yemin kokusuna aldandığından her cins yanıltıcı yemin krem halinde ve tüp içinde hazırlanmış kokuları Avrupada amatörlerce aranır
Bunlardan diğer, bir acemi, devamlı olarak gittiği sulardaki balıkları da belirtilmiş yemlere alıştırabilir Bu alıştırmalar daha çok haşlanmış olarak arasıra serpiştirilen darı, nohut, patatez gibi gıdalarla bulgur, buğday ve güya hububattır
Zamanla balığın yemeye alıştığı bu gıdalar, sonra daha sonra İğnelere takılarak o kadar hoş avcılık yapılabilirHaşlanmış mısır ya da patatesten başka, balıklar bir takım yaş meyvaları da yerlerBalık avcılığında yemleme, balıkları bir yere toplama olduğuna göre fazla defa ince kum tanecikleri de fazla verimlidir Balık önce serpilen maddelerin suda çıkardığı şıpırtıya kazanç, sonra da oltadaki yemi yerken yakalanırBir tas içinde ıslatılarak ufaklanmış ekmek parçaları da yemlemede fazla kayda değer rol oynar Bilhassa kefal avında ıslatılmış ekmek serpilişi fazla önemlidir Kefal kurnaz ve vesveseli bir balıktır, oltadaki yeme fazla nazlı sokulur Oltanın etrafına serpilen ufak ekmek parçalarını yerken, benzer karakterde iğneye takılmış ekmek parçasını da yer ve yakalanır
Solucan
Rutubetli ve sulak yerlerdeki topraklarda ya da taşların aşağı bulunur Çamuruyla beraber, hava delikli bir teneke kutuda muhafaza edilirGübre solucanları cılız olurlar Renkleri fazla açık kırmızıdır, iğneye takılmaz, mütemadiyen koparlar Balık için en makbul solucan toprak solucanıdırHer yerde solucan bulunmayabilir Bunun için kalın ve kiloluk bir kumaş torbaya toprakla beraber doldurulan solucanlar uzun zaman ve bakımlı taşınır arada bir torbadaki toprağı hafif nemlendirmek yeterlidirSolucanın çok iri yok, ufak ve dolgunca olması uygundur Ufak solucanlar iğneye bütün takılacağından suda fazla yaşar, iri solucanlar yayın için geçerlidir
Hamur Yem
Balığa çıkmadan bir gün önce hazırlanır Bir kalıp peynir bir gün önceden suya bırakılır İçinden peynir alınan suya un karıştırılıp hamur yapılır Hamur yuğrulurken bıçak ağzı biraz yağ ilave etmek hamuru yapışık yapar, iğneden kopmamasını sağlar Koyu bir kıvam alan hamur ya nemli bir beze ya da naylona sarılarak kuruması önlenirBu şekilde hazırlanan hamur hem iğnede dağılmaz, ayrıca balık, yemi iğneden basit alamaz
Taze ekmek içi de fazla hoş bir yemdir Yem ekmeği bir naylon torba içinde ağzı kapalı olarak muhafaza etmeli, kullanılacağı süre ekmeğin iç kısmı avuç içinde hamur kıvamına getirilmelidir
Et Yem
En Ince Ayrıntısına Kadar, ezilir gibi dövülerek sertliği giderilip lif lif olan etten yem de tüm balıklara geçerlidir Ast her balığa tarafından yem ufak veya büyük olarak iğneye takılır
Kurbağa Yem
Yayın için ideal bir yemdir ve geceleri uygulanır Diri olarak iğneye ince bir iplikle bağlanır ve suyun üstünde kalacak şekilde derin sular üzerine eğilmiş bir ağaç dalına bağlanır Balık, tehlikeyi görüp çırpınan kurbağayı kapınca iğneyi de beraber yutar ve yakalanırCanlı ya da sahte fare de yayınlama ve kocaman turnaların fazla beğendiği yemlerden biridir
Yemlemeden beklenen niyet, balıkları kayıtlı bir yere toplamaktır Bir fazla amatörler, göl, baraj gibi sakin ve hafif akıcı derelere gittikleri vakit yanlarında bulgur veya kuskus götürürler
Balığın seyrekleştiği zamanlar, amatörün, bulunduğu yere bir parça bulgur sepiştirmesi, balıkları oraya çeker Serpilen bulgur veya kuskusun suda çıkardığı şıpırtıya balıklar kazanç Islanan bulgurları yedikten daha sonra da oradan ayrılmazlar
Bulgur ve kuskusun bulunamadığı zamanlar, ince kum tanecikleri de serpilirse, yapma bir aldatıcılık elde edilirSolucan neredeyse her balığın yemidir Sazan, gökçebalık, kızılkanat, hatta kocaman solucanlarla iğne doldurulmak şartıyla sudak ve yayına bile kullanılır Bu yem yalnız turnaya çalışmaz
Hamur, sazan, kefal, kızılkanat, tirsi ve gökçebalık için de gerekir Sudak, turna ve yayın hamura çok nazlı atlarCanlı yem, yayınlama, turna ve sudak için geçerlidirCanlı kurbağa ve fare yayınlama için ideal yemdir
Yalancı yemlerden kaşık, turna ve sudak avında çok kutlanılır Yayınlama kaşığa tesadüfen atlarGenellikle kaşık adını verdiğimiz av aracı daha fazla tatlısularda geçerlidir
Tatlısu kaşıklarının türlü türlü çeşitleri vardır Tıpkı çorba kaşığı şeklinde ufaklı büyüklü kaşıklar derhal tüm balıklar (Turna, sudak, alabalık, bazen yayın) için geçerlidir
Bu kaşıkların elips ve söğüt yaprağı olanları, helvacı kabağı gibi olanları yanında türlü çeşitlileri tatlısularda çalışırBütün kaşıklar suda fırıl fırıl dönerek yalazlanır ve canavar balıkların dikkatini çekerlerÜçlü iğnenin ast bulunduğu bir telin ekseni civarda dönen ve kaşıklara benzemeyen bir vasıta da (meps) bir takım balıklar için çok geçerlidir
Meps (Kelebek, döner): Döner kaşık (Spinner Meps) 1 den 5 numaraya dek 5 boydur 1 ve 2 numara ile ilk kez alabalık elde etmek üzere sazan tutulur 3 ila 5 numara meps ile büyük sazan, sudak ve özellikle turna avı çok verimli olur
Tahta veya plastikten çeşit çeşit balıklar, fareler, kurbağalar, solucanlarla karidesler de yanıltıcı yemlerdendir *