iltasyazilim
FD Üye
Tatlı Su Balıkları Adları,
Tatlı Su Balıklarının İsimleri,
Tatlı Su Balık İsimleri
TÜRKİYE'NİN TATLISU BALIKLARI
Tatlı su balıkları bakımından varlıklı olan ülkemizde, tatlısu göllerinin olduğu bölgelerde balıkçılık ve turizm gelişmiştir Türkiye'de 40'nın üzerinde tatlısu balığı türü mevcuttur
Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:
Acıbalık: Trakya, Marmara ve Karadeniz'de ağır akışlı akarsular veya göllerde yaşamış acıbalık, bitki ve küçük hayvancıklarla beslenir Ortalama 56 cm uzunluğunda olan balığın üreme devresi NisanHaziran ayları arasıdır
Afanyus: Ege ve Akdeniz'in sahillerine akıcı iç sularda yaşar ve nehirlerin yavaş akıntılı veya ağırbaşlı bölümlerinde yuvalanır Acı ve tuz sulara da uyum bildiren balığın boyu 56 cm'dir Kabuklularla ve özellikle su yüzeyindeki sinekhaşere larvalarıyla beslenir Bahar aylarında üremesini gerçekleştirir ve yumurtalarını su bitkilerinin üzerine bırakır Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir
Ankara çamurbalığı: İç ve Doğu Anadolu'nun göl ve akarsularında yaşamış Ankara çamurbalığı, zeminlerde emdiği çamurdan küçük hayvanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir 67 cm'ye dek büyüyebilen balık, sığ suların yüksek ısısına dayanabilir MayısHaziran ayları arasında yapışık yumurtalarını kıyıların kumluk ve çakıllarına bırakarak üremesini gerçekleştirirken, tabiatın dengesinin korunmasında rol sahibidir
Aynalı sazan: Pullu sazanın aynalı sazanolarak adlandırılan yan türü, üretime en elverişli olanıdır Kolay ürediği için değişik yörelerde ve özellikle baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır Idareli değeri çok yüksektir Dağıtılmış ülkelerde yılda 200 bin ton sazan üretimi yapılmaktadır
Bıyıklı balık: Genelde 3050 cm uzunlukta ve 052 kg, en çok 3 kg ağırlıkta olur Büyüklerine aralıklı rastlanır Oksijeni bol, çabuk akıcı nehirlerin berrak kum tabanlı bölümlerinde yaşar Ülkemizin çeşitli yörelerinde türleri bulunur MayısHaziran ayları arasında üreme yapar ve 5 bin30 bin yumurta döker Bu devrede yumurtaları zehirlidir Eti fazla kıymetli olmamakla beraber, avcılığı yönünden kıymetli bir balıktır
Bodur yayın: Güneydoğu Anadolu'daki dere ve göllerin kumlu, çamurlu zeminlerinde yaşayan bodur yayınlama, 2030, en fazla 45 cm irtifa ve 100500 gr ağırlıkta olabilen bir yayın türüdür Epeyce çok yemek yiyen bir balıktır Omurgasızlar, küçük balıklar, balık larvaları ve kurbağalar da dahil ne bulursa yer Suların ısı fbünyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türşartlarına tarafından NisanHaziran ayları aralarında kumların içine yuva yapan dişi, yumurtalarını dökerek bunların oluşmasını bekler Bodur yayının kılçıksız eti çok lezzetlidir; ama ekonomik değeri bölgeseldir
Büyükbaş kayabalığı: Trakya ve Karadeniz kıyılarına akan nehirlerde yaygındır Boyu 1218, en fazla 22 cm olur Acısuların taşlık ya da sert kumlu zeminlerinde dolaşıp, oradan nehirlerin içlerine girer Yuva edindiği bölgeye çok bağlıdır ve buraya zorla giren balıklara karşısında agresif olur Minik kabuklular, balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Dişiler, NisanMayıs ayları aralarında yumurtalarını ince ipliklerle kumsallara yapıştırır Erkekler ise gözcülük eder Eti lezzetli ve sağlığa yardımsever olan büyükbaş kayabalığının idareli değeri bölgeseldir
Çapak balığı: Marmara ve Karadeniz'in akarsu ve göllerinde, bir takım türleri de Ankara ve Kırşehir yörelerinde yaşar Boyu sıradan 3040 cm'den 70 cm'ye, ağırlığı ise 3 kg'den 6 kg'ye ulaşabilir Kurtlar, böcekler ve yosunlarla beslenir, 10 yıl yaşayabilir MayısHaziran ayları arası takriben 100 bin yumurtayla üreme yapar 1 kg'nin üstündekilerin eti nefis, küçükler ise yem veya av balığı olarak değerlidir
Dağ alabalığı: Çoruh, Ege ve Konya Ereğlisi çevrelerindeki dağ göllerinin soğuk, berrak ve pak sularında yaşar zaman zaman nehirlere de girer Bilimsel olarak, dünyamızın son buzul çağında dağ göllerinde kalıp, geliştiği teorisi vardır Boyu 4060 cm'den 1 m'ye, ağırlığı ise 13 kg'den 14 kg'ye kadar ulaşabilir 34 yaşında olgunlaşıp, göllerin buzla kaplandığı EkimOcak aylarında çakıllara takriben 3 bin 500 yumurta bırakır Çok lezzetli etinin yanı sıra çevikliğiyle tanınır, avcılığı yönünden kıymetli bir balıktır
Dere alabalığı: Soğuk, pak ve seri akıntılı nehirlerde, çevresine alt olarak yaşar Bölgesini kıskanır, diğer balıkların gelmesini istemez Boyu 3040, en fazla 60 cm ve ağırlığı 052 kg olabilir Yumuşakçalar ve yavru balıklarla beslenir Erkekleri 2, dişileri 3 yaşında olgunlaşıp, EkimOcak ayları arasında yumurta bırakır zaman zaman akıntılara karşısında 152 cm sıçrayarak yüzer En kıymetli tatlısu balıklarından biridir Lezzetli ve yararlı eti nedeniyle hesaplı değeri fazla yüksektir
Çay kayabalığı: Ülkemiz akarsularında dağıtılmış türleri yerine göre adlar alır 56 yılda ağır ağır büyüyerek 1220 cm boya ulaşır Artı hareket etmeden su aşağıda yatarak ömür geçirir NisanHaziran aylarında haftalık aralıklarla ürer, dişileri bin3 bin yumurta verir Eti leziz olan nehir kayabalığı, büyük balıkları avlamakta yem olarak da kullanılır
Çay pisisi: Nehirlerin deniz karışımı acısu bölgelerinde veya akarsuların daha içerlerinde yaşamış bir pisi türüdür Akdeniz'de pozitif rastlanır Az akıntılı suların kumsal diplerinde, pozitif hareket etmeden yaşar Sıradan 2530, en fazla 50 cm boyda olur Etobur bir balıktır Bulunduğu bölgenin su ısısına tarafından ŞubatMayıs ayları arasında ürer ve 800 bin yumurta bırakır Eti fazla lezzetli, idareli değkfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türeri yüksek bir balıktır
Dikence: Denizlerin kıyı kesimlerinde, nehirlerin deniz karışımı acısu bölgelerinde ve ara sıra nehirlerde yaşamış ufak bir balıktır Boyu 79 cm olup, vücudu kalın pullarla kaplıdır Dağıtılmış renklerinin güzelliği ve 300bin dolayında yumurtasının erkek balık tarafından bir yuva yapılarak korunması, dikenceyi sinyâl hale getirir Ekonomik değeri yoktur
Egrez balığı: Kuzey Ege, Marmara, Trakya ve Göller Bölgesi'nde yayılış gösterir Düz ve ağır akışlı suların kumlu, çamurlu zeminlerinde yaşar Boyu 2535, en fazla 50 cm, ağırlığı ise 450500 gr olur 34 yaşında olgunluğa erişir ve MayısHaziran ayları arası üreme yapar Etinin lezzeti nedeniyle oldukça çok avlanılır ve bu nedenle idareli değeri vardır
Gambusya: Anavatanı Amerika Birleşmiş Devletleri'nin güney bölgelerinden sivrisinek ve sıtma mücadelesi için ülkemize getirilmiştir Sakin, sığ ve sıcak sulara çok toleranslıdır 0'dan +300C'ye kadar dayanabilir Özellikle sivrisinek larvalarıyla beslenir, ayrıca yosunları ve kabukluları da yer Erkeklerin boyu 35, dişilerin ise 6 cm olur NisanEkim ayları arasında erkek gambusya spermlerini dişinin üreme boşluğuna bırakır 30 jurnal hamilelikten daha sonra kadınsı yaklaşık 60 yavru doğurur Tabiat dengesi ve sağlığa yararı açısından fazla değerlidir
Gökkuşağı alabalık: Kuzey Amerika kökenlidir Yetiştirilmek üzere dünyaya yayılmış, giderken ülkemize de getirilmiştir Temiz, oksijeni bol sularda suni yemler veya minik balıklarla beslenebilen, yetiştirilmeye en fazla armoni bildiren, tuz deniz suyuna da toleransı olan bir alabalık türüdür Erkekler 2, dişiler 3 yılda olgunlaşıp yaklaşık bin5 bin yumurta verir Denizde yetiştirilenleri daha tez büyür Etinin lezzeti ve bol üretilmesi nedeniyle idareli değeri fazla yüksektir
Göl alabalığı: Kuzeybatı Anadolu, Abant ve Yedi Göller Bölgesi'nde yayılış gösterir Farklı Alanlara Yönlendirilmiş türleri vardır Türüne göre renk, zirve ve beslenme farklılıkları gösterir Genelde temiz, bol oksijenli soğuk sularda fazla gezinmeden planktonlar, dip hayvanları ve küçük balıklarla beslenerek yaşar Boyu sıradan 2540, yabanlarında 6070 cm olabilir EylülOcak ayları arasında ürer ve yumurtalarını alttaki çakıllara yapıştırır Üretimi yapılmayan, eti fazla lezzetli olan göl alabalığının ekonomik değeri bölgeseldir
Gördek: Kızılgöz ailesindendir Kuzey Ege, Marmara ve Trakya'da, fazla hareketli olmayan akarsuların zengin bitkili kıyı bölgelerinde yaşar Kış aylarını daha derince sularda geçirir Kurtlar, böcekler, kabuklular ve haşeresinek larvalarıyla beslenir Boyu 1520, en fazla 25 cm olur NisanMayıs ayları arası ürettiği yumurtalarını bitkilerin arasına bırakır Gıda değeri yoktur, av yemi olarak değerlendirilir
Gümüş: Denizlerimizde yaygın olan gümüş balığının Sapanca, İznik ve Köyceğiz göllerinde yaşamış bir türüdür Sıcak sularda haşere larvaları ve sualtı hayvancıklarıyla beslenerek yaşar MayısEylül ayları arasındaki üreme devresinde takriben 600 yapışkan yumurtasını kumlu, çakıllı zeminlere bırakır Su yüzeyine yakın yerlerde sürü halinde dolaşırken su kuşlarına yem olur Eti yenebilir Daha fazla balık ürkfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türeticiliğinde yem olarak ya da balık unu endüstrisinde değerlendirilir
Gümüş havuzbalığı: Doğu Karadeniz ve Trakya'nın yumuşak zeminli, bol bitkili akarsularında yayılış belirten bir Carrasius türüdür Büyümesi daha süratli olup, 34 yaşında 1520 cm boya erişir Daha büyüklerine de rastlanır MayısHaziran ayları arası 160380 bin yumurta döker Bazı hallerde bu yumurtaları sazan ve öteki havuz balıklarının döllediği de olur Eti yenebilir Havuz veya akvaryumlarda süs balığı olarak yaşatılır
Gümüş sazan: Öteki sazan türleri gibi Güneydoğu Asya kökenli bir balıktır Sıradan 100120 cm doruk ve 20 kg ağırlığa erişir Fido planktonlarla beslenir 3 yaşında cinsel olgunluğa erişip, kilogram ağırlığına oranla 140 bin yumurta verir Yağsız ve lezzetli eti Çin'de değerli bir yiyecektir böylece ülkemize de getirilerek araştırma enstitülerinde yaşam dilekçe ve üretme şartları incelenmektedir
Havuz balığı: Marmara Bölgesi, Kızılırmak, Yeşilırmak deltaları ve Çoruh havzasında yayılış gösterir Boyu 1525, en çok 45 cm ve ağırlığı 23 kg olur Su içindeki otlar, dip hayvanları ve sinek larvalarıyla beslenir Sazana benzer ve akrabadır MayısHaziran ayları arası 150300 bin yumurtasını 23 defada otların üzerinde bırakır Suyun kirliliğine ve oksijen değerine bir balıktır Büyüklerinin eti lezzetlidir Batı ülkelerinde üretimi de yapılmaktadır
Horozbina: Marmara, Ege ve Akdeniz'de akarsular ve bunların deniz karışımı acısu bölgelerinde yaşar Boyu denizde yaşayanlara kadar daha küçüktür 812, en fazla 15 cm, Akdeniz'deki türleri ise 20 cm'ye ulaşabilir Su altındaki küçük hayvanlar ya da böcek larvalarıyla beslenir Yaz aylarında üreyip yumurtalarını taşlar ve midye kabukları arasına ustaca gizler Çıplak ve pulsuz derisi yapışkan bir sıvıyla kaplıdır Hesaplı bir değeri yoktur
İnci balığı: İsmini, pullarından yapay inci üretilmesinden alır Ülkemizde dağıtılmış türleri yaşar Boyu 1520 cm olur Manyas ve Ulubat göllerinde bolca bulunur Planktonlar, kurtlar, haşere larvaları ve su yüzeyindeki sinekleri yakalayarak beslenir NisanMayıs ayları arası üreyip, yapışık yumurtalarını nehirlerin giriş veya çıkışındaki kıyıların kumluklarına bırakır Eti lezzetli sayılır Yöresel değerlenir Orta Anadolu'da 'Gökçe', Van çevresinde 'Darah' ismiyle anılır
Kababurun: Çeşitli türleriyle ülkemizde yaygındır Göl ve nehirlerin girişçıkışlarının dibe yakınlarında, çakıllı bölgelerde yaşar Boyu 2540, en çok 50 cm olur Taşlara yapışık yosunlar, bitki kökleri ve dip hayvanlarıyla beslenir MartMayıs ayları arası ürer ve 100 bine yakın yumurtasını çakılların üzerine yapıştırır Ayrı türleri bölgelere tarafından değişik şekillerde değerlendirilir
Kadife balığı: Kuzey bölgelerimizin bol bitkili, durgun ve yavaş akıntılı sularında yaşar Başlıca 3040, en çok 6070 cm boyda olur Planktonlar, minik balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Gündüzlerini dipte geçirir, geceleri ise avlanır MayısHaziran ayları arası üreme yapar Eti lezzetlidir Sazan yetiştiriciliğinde yardımcı olarak düşünülen bir balıktır Sportif yönü zevklidirkfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Tür
Kayabalığı: Karadeniz'e akıcı akarsuların diplerinde fazlaca rastlanan, hayatı öteki kayabalıklarıyla benzerlik bildiren, boyu en çok 1112 cm olabilen bir balıktır 23 yaşlarında olgunlaşan dişileri topluca yumurta verir Erkekler de nöbet tutarak yumurtaları bekler Yumuşakçalar ve minik karideslerle beslenir Tatlısulara girişinde haşere larvaları da yer Tabiat dengesi balığıdır Sportif veya ekonomik yönü olmayan bir türdür
Kırmızı havuzbalığı: Biyoloji Ile Ilgili hayatı öteki havuz balığı türleri gibidir 1520 cm boyu ve renginin güzelliğiyle eski çağlardan beri havuzların, şimdilerde ise akvaryumların klasik, kıymetli balığıdır Çin'de ve Japonya'da üretilen farklı alanlara yönlendirilmiş türleri ve formları vardır
Kızılgöz: Karadeniz, Trakya, Marmara ve Kuzeybatı Anadolu'nun sahil bölgelerindeki nehirlerde yaşar 2530, en fazla 50 cm'ye değin büyür Kızılkanatla büyük benzerliği vardır Minik canlılar ve bitkilerle beslenir Bahar aylarında ürer ve 50100 bin yumurta bırakır Eti değerli olmadığı için daha ziyade yem olarak kullanılır Dere ve kıyılardaki yırtıcı balıkların yanı sıra kuşlar için de iyi bir besindir
Kızılkanat: Kuzey Anadolu'da soğuk olmayan ağır akışlı nehirler, göl ve göletlerin yumuşak tabanlı zeminlerinde, yumuşakçalar ve bitkilerle beslenerek 1011 yıl yaşar 2040 cm irtifa ve 200400 gr ağırlıkta olur 34 yaşında olgunlaşıp kgağırlığına 600 bin yumurta döker Eti lezzetli, ama çok ince kılçıklı olduğu için makbul değildir Turna gibi yırtıcı balıklar için kıymetli bir yemdir
Kocaağız: Trakya, Marmara ve kuzey bölgelerimizin süratli akarsularında yaşar Ortalama 6080, en çok 100 cm irtifa ve 24 kg'den 10 kg ağırlığa erişebilir Etçil bir balıktır, su içindeki her türlü hayvanla beslenir Erginler yalnız dolaşır Cinsel olgunluğa 45 yaşlarında ulaşıp, NisanTemmuz ayları aralarında 80100 bin yumurta verir Eksik nefis eti sebebiyle hesaplı değeri bölgeseldir Buna karşılık olta avcılığı çok zevkli bir balıktır Yaşam karakteri bu balığın benzer olan Aps voraxtürü Fırat ve Dicle nehirlerinde yaygındır Sis balığı olarak tanınır Boyu 40 cm olur
Kolyoz balığı : Marmara, Kuzey Ege ve Karadeniz'in doğusundaki çay ve göllerin yüzeyinde yaşar, ara sıra da nehirlerin denizle karışımı acısu bölgelerine iner Böylece acısu ve tatlısular arasında göçler yapar 1530 cm boyunda olabilir Planktonlar, sinek larvaları (sivrisinek) ve ufak canlılarla beslenir MayısHaziran ayları aralarında 1525 bin yumurtasını taşlık, çakıllık, nehir kenarlarına bırakır Yıllar öncesi Chalealburnus Chalcoides İstanbulensistürü Haliç'te Kağıthane Deresi'nde yaşardı Eti lezzetli, yöresel değeri olan bir balıktır
Ufak kayabalığı: Karadeniz kıyılarına akan nehirlerin minik kabuklular ve yosunlarla dolgun zeminlerinde, acısutatlısu karışımı sahillere yakında yaşar Boyu 1822, en fazla 25 cm olur Yumuşakçalar ve özellikle kabuklularla beslenir NisanMayıs ayları arası dünyaya gelen yavrulara erkek bekçilik yapar Öteki kayabalıkları gibi eti beyaz, leziz ve yararlıdır Ekonomik değeri bölgelere grkfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türöre değişir
Levkit balığı: Karadeniz'in doğu ve batısıyla Trakya'daki nehirler ve bu nehirlerin denizle karışımı acısu bölgelerinde yaşar Çoğunlukla 4050, en fazla 70 cm doruk ve 5 kg ağırlıkta olabilir Ufak balıklar, kurtlar ve haşere yumurtalarıyla beslenir NisanMayıs aylarında nehirlerin içlerine ve göllere girerek üreme yapar Etinin besleyici yönü sebebiyle hesaplı değeri olduğu gibi, amatör olta avcıları için de kıymetlidir
Levrek: Kuzey bölgelerimizdeki akarsu ve göllerle bunların denizle ilişkili acısu bölgelerinde yaşar Boyu 2035, en çok 50 cm olabilir Fazla göç etmeyen yumuşakçalar, küçük balıklar ve balık yumurtalarıyla beslenir 70 80 C sularda MartHaziran ayları arası üreme yapar Beyaz ve lezzetli eti taze olarak tüketilir Olta avcıları için de kıymetli bir balıktır
Ufak inci balığı: Trakya bölgesindeki akarsularda yayılış gösterir 710, en çok 14 cm (dişileri) boyunda olur Suyu berrak, oksijeni varlıklı dere ve göllerin dibi çakıllı bölgelerinde, su yüzeyindeki böcekler, sinekler, dip hayvancıkları ve balık yumurtaları yiyerek yaşar Ufak, hareketli ve açıkgöz bir balıktır MayısHaziran ayları arası yaklaşık bin yumurtasını taşlara yapıştırır Üreme devresinde başının üzerinde inci yarı pullar oluşur Alabalık yumurtalarını fazla tüketmesi nedeniyle zararlı bir canlı sayılır
Noktalı incibalığı: Karadeniz, Trakya ve Marmara'daki akarsularda yaygındır Boyu 913, en fazla 16 cm olur Temiz ve süratli akıcı suların dibe yakınlarında, ara sıra akıntılara aleyhinde yüzerek yaşar Küçük planktonlar ve dip hayvanlarını yiyip, su yüzeyindeki sinekleri avlayarak beslenir MayısHaziran arası üreyerek yumurtalarını kumlu, çakıllı sahillere bırakır Avcılıkta yem olarak kullanılır; lakin tabiattaki değeri daha önemlidir
Ot sazanı : 'Ot balığı' olarak da tanımlanır 2000 yıldan beri Çin'de sazan üretimiyle beraber yetiştirilir Anavatanı Çin'den dünyaya yayılan, sırası gelmişken ülkemize de getirilen bir kültür balığıdır Ortalama 4080 cm irtifa ve 25 kg ağırlıkta olur En çok 1230 kg ağırlığa ulaşabilir Otobur bir balıktır Günde ağırlığının yüzde 120'si değin ot yer bu nedenle havuzlarda ot mücadelesi için bir canlıdır 56 yaşlarında olgunluğa erişir ve kgağırlığına 120 bin yumurta verir 610 cm boya eriştikten sonra sadece bitkilerle beslenir Ülkemizde demin tüketim değeri yoktur
Pullu sazan: 1314 Yüzyıldan beri kültür üretimi yapılan, kolay yetişen, eti leziz, ekonomik değeri fazla yüksek bir balıktır 34 yaşlarında olgunlaşıp 200300 bin yumurta verir Sıradan 3040 cm doruk ve 500bin gr ağırlıkta olur Sportif avcılığı değerlidir Su böcekleri, kurtlar ve diğer hayvanlarla beslenir
Sardalya: Öncelikle Rusya'nın Abrau Gölü'nde bulunmuş, 1943'te de ülkemizde Ulubat Gölü'nde rastlanmıştır İznik Gölü'nde de yaşamaktadır Boyu 78, en fazla 12 cm olan, sürü halinde dolaşan bir RingaTirsi türüdür Planktonlar, minik su hayvanları ve omurgasızlarla beslenir 23 yaşlarında olgunlaşıp, 10140 C sularda HaziranEkim aylarında yumurtalarını açık suya bırakarak ürer Eti bölgesel olarak tüketilir Daha ziyade alabalık yetiştiriciliğikfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türnde yem olarak değerlendirilir
Somon: Anavatanı Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılmış, üretilmek üzere ülkemize getirilmiştir Boyu sıradan 60100 cm, ağırlığı da 315 kg olabilir 150 cm'ye ulaşanları da olur Süratli akarsuların oksijeni bol, temiz sularında yaşar Doğal yetişenleri 23 m yükseğe atlaya sıçraya yüzerek 23 bin km'lik çay kaynaklarına ulaşıp, burada EkimKasım ayları arası ürer Yavrular baştan acısulara iniş yapar Yetişkinleri denize de armoni gösterir Etoburdur Böcekler, sinekler, kabuklular ve irili ufaklı balıklarla beslenir Tatlısu balıklarının eti en lezzetli olanıdır Hem yumurtasından kırmızı balık yumurtası elde edilir Ekonomik değeri çok yüksektir
Sudak: Marmara ve Karadeniz ile Göller Bölgesi'nde 1015 sene yaşayan, 4070 cm'den 130 cm irtifa ve 15 kg'dan 12 kg ağırlıkta olabilen hareketli, avcılığı zevkli bir balıktır Kendinden küçük balıklarla beslenir NisanMayıs ayları aralarında 200 bin1 milyon yumurta vererek ürer Gündüzlerini dipte geçirip, avlanmak için sabahtan erken saatlerde veya akşam üzerleri su yüzeyine çıkar Etinin deniz levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile idareli değeri çok yüksek bir tatlısu balığıdır
Siyah sazan: 'Çamur Sazanı' da denir En çok 80 cm badana ulaşır Sakin akıcı nehirlerin çamur ya da kumlu zeminlerinde, derinlerde kabuklular ve yumuşakçalarla beslenerek yaşar Eti lezzetlidir Çin'de üretimi yapılmasına karşın, ülkemizde hayatı ve değerlendirilmesi hemen şimdi araştırılmaktadır
Tahta balığı: Marmara Bölgesi'nde ağır akışlı nehirlerin sıcak, sığ ve bitkisi bol bölümlerinde yaşar Göllerde de yaşam gösterir Planktonlar, küçük canlılar ve bitkilerle beslenir MayısTemmuz ayları arası üreme yapar Çok yavaş büyür 35 yaşlarında 1012, en fazla 25 35 cm boyda olabilir Eti fazla kılçıklı ve lezzetsizdir Başlıca ekon balıklarının yetiştiriciliğinde yem olarak kullanılır
Taşaltı balığı: Kuvvetli akan nehir ve ırmakların berrak sularında, taşlar arasında yaşar Boyu ortalama 1213, en fazla 20 cm olur Su içindeki yavru balıklar, bitkiler ve özellikle alabalık yumurtalarıyla beslenir Kendisi ise tatlısu levreği ve turna balığı için yem olur Üreme devresi ŞubatMayıs ayları arasıdır Eti gevrek ve lezzetlidir
Taş ısıran balığı: Yavaş akıntılı nehirler ya da göllerin suyu berrak, kumlu zeminlerinde yaşar Farklı Alanlara Yönlendirilmiş türleri vardır 512 cm boyda olabilen taş ısıran, gününü kumlu diplerde geçirip geceleri avlanır Küçük organizmalar ve hayvanlarla beslenir, bu vesileyle avlarıyla birlikte kumları da ağzına alarak çiğner NisanHaziran ayları arası ürer ve yapışık yumurtalarını taşlara, köklere, bitki saplarına bırakır Taş ısıran balıkları tabiat dengesi yönü ile değerlidir
Tatlısu kefali: Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaygın olan, seri akan nehir ya da nehirlerde yaşayan, 710 yaşlarında 3040 cm doruk ve 600bin gr ağırlığa erişen bir kefal türüdür Yavru safhasında minik kurtlar, karides ve haşere yavrularıyla beslenirken, büyüyünce ot da yer Yaşlandıkça yırtıcı olup, kurbağa ve sıçrayarak su dışındaki kelebekleri de yiyebilir NisanHaziran ayları arası 4550 bin yumurta dökerek ürerkfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Cins Etinin lezzetsiz ve önemsiz oluşuna karşın avcılığı fazla makbuldür
Trakya levreği: Trakya'nın Karadeniz sahillerine dökülen ağır akışlı nehirlerle bunların deniz bağlantılı acısu bölgelerinin kumlu zeminlerinde sürü ile yaşar Boyu 1835 cm olur Kurtlar, balık yumurtaları, minik kabuklular ve sinek larvalarıyla beslenir Oburluğu, diğer kıymetli balıkların besinleriyle yumurta ve larvaları için zarar vericidir Üremelerini NisanMayıs ayları aralarında yapar Eti lezzetlidir Bol avlanılması tabiat için yardımcı olur
Turna balığı: Karadeniz'e akıcı nehirlerin berrak ve bol bitkili sularında, ayrıca dağıtılmış göllerimizde yaşar Tatlısu balıklarının en hareketlisi ve en yırtıcısıdır Bütün balıklara, hatta yaban ördeklerine saldırır Kendi yavrularını da yediği olur yaşam koşulları elverirse 2025 yıl yaşar Erkekleri en fazla 100, dişileri ise 150 cm'ye dek büyür 23 yaşından itibaren ilkbahar aylarında yaklaşık 200 bin yumurta vererek üremeye başlar Genç ve küçüklerinin (13 kg) eti lezzetlidir Spor avcılığının en meşhur balıklarındandır
Yayın: Akarsu ve göllerde yaşayan balıkların en büyüğü ve bununla beraber en uzun yaşayanıdır Sıradan 12m'den 3 m'ye kadar irtifa ve 150 kg ağırlığa erişebilir 3540 yıldan 100 yıla kadar yaşayabilir Yavaş akıcı nehirler ve göllerde, dipte uyuşuk yatarak yaşar Etçil bir balıktır Su altındaki tüm hayvanları yiyebilir MayısHaziran ayları aralarında, gece sessizliğinde yumurta döker Dişileri ağırlığına oranla kg başına 7 bin25 bin yumurta döker Tatlısu balıkları içinde eti en nefis olanlardan biridir Idareli değeri çok yüksektir
Yılan balığı: Erkekleri 3550, dişileri 45100 cm boyda olabilen, ayrıca tatlı hem de tuz sularda yayılış belirten bir balıktır Doğumu ve üç takvim gelişmesinden daha sonra tatlı sulara girer 820 sene buralarda kaldıktan daha sonra her yerde üremek için Atlas Okyanusu'nda Sargossa Denizi'ne yönlenir Burada 70100 C sularda, takriben bin 3 bin m derinlerde milyonlarca yumurta döker Dönüşü başarabilen yavrular her yerde acısu bölgelerine kazanç Yırtıcı ve obur bir canlıdır Yumuşakça, kabuklular ve balıklarla beslenir Etinin lezzetli oluşunun yanı sıra yetiştirmeye uygunluğu ile de idareli değeri fazla yüksektir *
Tatlı Su Balıklarının İsimleri,
Tatlı Su Balık İsimleri
TÜRKİYE'NİN TATLISU BALIKLARI
Tatlı su balıkları bakımından varlıklı olan ülkemizde, tatlısu göllerinin olduğu bölgelerde balıkçılık ve turizm gelişmiştir Türkiye'de 40'nın üzerinde tatlısu balığı türü mevcuttur
Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:
Acıbalık: Trakya, Marmara ve Karadeniz'de ağır akışlı akarsular veya göllerde yaşamış acıbalık, bitki ve küçük hayvancıklarla beslenir Ortalama 56 cm uzunluğunda olan balığın üreme devresi NisanHaziran ayları arasıdır
Afanyus: Ege ve Akdeniz'in sahillerine akıcı iç sularda yaşar ve nehirlerin yavaş akıntılı veya ağırbaşlı bölümlerinde yuvalanır Acı ve tuz sulara da uyum bildiren balığın boyu 56 cm'dir Kabuklularla ve özellikle su yüzeyindeki sinekhaşere larvalarıyla beslenir Bahar aylarında üremesini gerçekleştirir ve yumurtalarını su bitkilerinin üzerine bırakır Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir
Ankara çamurbalığı: İç ve Doğu Anadolu'nun göl ve akarsularında yaşamış Ankara çamurbalığı, zeminlerde emdiği çamurdan küçük hayvanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir 67 cm'ye dek büyüyebilen balık, sığ suların yüksek ısısına dayanabilir MayısHaziran ayları arasında yapışık yumurtalarını kıyıların kumluk ve çakıllarına bırakarak üremesini gerçekleştirirken, tabiatın dengesinin korunmasında rol sahibidir
Aynalı sazan: Pullu sazanın aynalı sazanolarak adlandırılan yan türü, üretime en elverişli olanıdır Kolay ürediği için değişik yörelerde ve özellikle baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır Idareli değeri çok yüksektir Dağıtılmış ülkelerde yılda 200 bin ton sazan üretimi yapılmaktadır
Bıyıklı balık: Genelde 3050 cm uzunlukta ve 052 kg, en çok 3 kg ağırlıkta olur Büyüklerine aralıklı rastlanır Oksijeni bol, çabuk akıcı nehirlerin berrak kum tabanlı bölümlerinde yaşar Ülkemizin çeşitli yörelerinde türleri bulunur MayısHaziran ayları arasında üreme yapar ve 5 bin30 bin yumurta döker Bu devrede yumurtaları zehirlidir Eti fazla kıymetli olmamakla beraber, avcılığı yönünden kıymetli bir balıktır
Bodur yayın: Güneydoğu Anadolu'daki dere ve göllerin kumlu, çamurlu zeminlerinde yaşayan bodur yayınlama, 2030, en fazla 45 cm irtifa ve 100500 gr ağırlıkta olabilen bir yayın türüdür Epeyce çok yemek yiyen bir balıktır Omurgasızlar, küçük balıklar, balık larvaları ve kurbağalar da dahil ne bulursa yer Suların ısı fbünyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türşartlarına tarafından NisanHaziran ayları aralarında kumların içine yuva yapan dişi, yumurtalarını dökerek bunların oluşmasını bekler Bodur yayının kılçıksız eti çok lezzetlidir; ama ekonomik değeri bölgeseldir
Büyükbaş kayabalığı: Trakya ve Karadeniz kıyılarına akan nehirlerde yaygındır Boyu 1218, en fazla 22 cm olur Acısuların taşlık ya da sert kumlu zeminlerinde dolaşıp, oradan nehirlerin içlerine girer Yuva edindiği bölgeye çok bağlıdır ve buraya zorla giren balıklara karşısında agresif olur Minik kabuklular, balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Dişiler, NisanMayıs ayları aralarında yumurtalarını ince ipliklerle kumsallara yapıştırır Erkekler ise gözcülük eder Eti lezzetli ve sağlığa yardımsever olan büyükbaş kayabalığının idareli değeri bölgeseldir
Çapak balığı: Marmara ve Karadeniz'in akarsu ve göllerinde, bir takım türleri de Ankara ve Kırşehir yörelerinde yaşar Boyu sıradan 3040 cm'den 70 cm'ye, ağırlığı ise 3 kg'den 6 kg'ye ulaşabilir Kurtlar, böcekler ve yosunlarla beslenir, 10 yıl yaşayabilir MayısHaziran ayları arası takriben 100 bin yumurtayla üreme yapar 1 kg'nin üstündekilerin eti nefis, küçükler ise yem veya av balığı olarak değerlidir
Dağ alabalığı: Çoruh, Ege ve Konya Ereğlisi çevrelerindeki dağ göllerinin soğuk, berrak ve pak sularında yaşar zaman zaman nehirlere de girer Bilimsel olarak, dünyamızın son buzul çağında dağ göllerinde kalıp, geliştiği teorisi vardır Boyu 4060 cm'den 1 m'ye, ağırlığı ise 13 kg'den 14 kg'ye kadar ulaşabilir 34 yaşında olgunlaşıp, göllerin buzla kaplandığı EkimOcak aylarında çakıllara takriben 3 bin 500 yumurta bırakır Çok lezzetli etinin yanı sıra çevikliğiyle tanınır, avcılığı yönünden kıymetli bir balıktır
Dere alabalığı: Soğuk, pak ve seri akıntılı nehirlerde, çevresine alt olarak yaşar Bölgesini kıskanır, diğer balıkların gelmesini istemez Boyu 3040, en fazla 60 cm ve ağırlığı 052 kg olabilir Yumuşakçalar ve yavru balıklarla beslenir Erkekleri 2, dişileri 3 yaşında olgunlaşıp, EkimOcak ayları arasında yumurta bırakır zaman zaman akıntılara karşısında 152 cm sıçrayarak yüzer En kıymetli tatlısu balıklarından biridir Lezzetli ve yararlı eti nedeniyle hesaplı değeri fazla yüksektir
Çay kayabalığı: Ülkemiz akarsularında dağıtılmış türleri yerine göre adlar alır 56 yılda ağır ağır büyüyerek 1220 cm boya ulaşır Artı hareket etmeden su aşağıda yatarak ömür geçirir NisanHaziran aylarında haftalık aralıklarla ürer, dişileri bin3 bin yumurta verir Eti leziz olan nehir kayabalığı, büyük balıkları avlamakta yem olarak da kullanılır
Çay pisisi: Nehirlerin deniz karışımı acısu bölgelerinde veya akarsuların daha içerlerinde yaşamış bir pisi türüdür Akdeniz'de pozitif rastlanır Az akıntılı suların kumsal diplerinde, pozitif hareket etmeden yaşar Sıradan 2530, en fazla 50 cm boyda olur Etobur bir balıktır Bulunduğu bölgenin su ısısına tarafından ŞubatMayıs ayları arasında ürer ve 800 bin yumurta bırakır Eti fazla lezzetli, idareli değkfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türeri yüksek bir balıktır
Dikence: Denizlerin kıyı kesimlerinde, nehirlerin deniz karışımı acısu bölgelerinde ve ara sıra nehirlerde yaşamış ufak bir balıktır Boyu 79 cm olup, vücudu kalın pullarla kaplıdır Dağıtılmış renklerinin güzelliği ve 300bin dolayında yumurtasının erkek balık tarafından bir yuva yapılarak korunması, dikenceyi sinyâl hale getirir Ekonomik değeri yoktur
Egrez balığı: Kuzey Ege, Marmara, Trakya ve Göller Bölgesi'nde yayılış gösterir Düz ve ağır akışlı suların kumlu, çamurlu zeminlerinde yaşar Boyu 2535, en fazla 50 cm, ağırlığı ise 450500 gr olur 34 yaşında olgunluğa erişir ve MayısHaziran ayları arası üreme yapar Etinin lezzeti nedeniyle oldukça çok avlanılır ve bu nedenle idareli değeri vardır
Gambusya: Anavatanı Amerika Birleşmiş Devletleri'nin güney bölgelerinden sivrisinek ve sıtma mücadelesi için ülkemize getirilmiştir Sakin, sığ ve sıcak sulara çok toleranslıdır 0'dan +300C'ye kadar dayanabilir Özellikle sivrisinek larvalarıyla beslenir, ayrıca yosunları ve kabukluları da yer Erkeklerin boyu 35, dişilerin ise 6 cm olur NisanEkim ayları arasında erkek gambusya spermlerini dişinin üreme boşluğuna bırakır 30 jurnal hamilelikten daha sonra kadınsı yaklaşık 60 yavru doğurur Tabiat dengesi ve sağlığa yararı açısından fazla değerlidir
Gökkuşağı alabalık: Kuzey Amerika kökenlidir Yetiştirilmek üzere dünyaya yayılmış, giderken ülkemize de getirilmiştir Temiz, oksijeni bol sularda suni yemler veya minik balıklarla beslenebilen, yetiştirilmeye en fazla armoni bildiren, tuz deniz suyuna da toleransı olan bir alabalık türüdür Erkekler 2, dişiler 3 yılda olgunlaşıp yaklaşık bin5 bin yumurta verir Denizde yetiştirilenleri daha tez büyür Etinin lezzeti ve bol üretilmesi nedeniyle idareli değeri fazla yüksektir
Göl alabalığı: Kuzeybatı Anadolu, Abant ve Yedi Göller Bölgesi'nde yayılış gösterir Farklı Alanlara Yönlendirilmiş türleri vardır Türüne göre renk, zirve ve beslenme farklılıkları gösterir Genelde temiz, bol oksijenli soğuk sularda fazla gezinmeden planktonlar, dip hayvanları ve küçük balıklarla beslenerek yaşar Boyu sıradan 2540, yabanlarında 6070 cm olabilir EylülOcak ayları arasında ürer ve yumurtalarını alttaki çakıllara yapıştırır Üretimi yapılmayan, eti fazla lezzetli olan göl alabalığının ekonomik değeri bölgeseldir
Gördek: Kızılgöz ailesindendir Kuzey Ege, Marmara ve Trakya'da, fazla hareketli olmayan akarsuların zengin bitkili kıyı bölgelerinde yaşar Kış aylarını daha derince sularda geçirir Kurtlar, böcekler, kabuklular ve haşeresinek larvalarıyla beslenir Boyu 1520, en fazla 25 cm olur NisanMayıs ayları arası ürettiği yumurtalarını bitkilerin arasına bırakır Gıda değeri yoktur, av yemi olarak değerlendirilir
Gümüş: Denizlerimizde yaygın olan gümüş balığının Sapanca, İznik ve Köyceğiz göllerinde yaşamış bir türüdür Sıcak sularda haşere larvaları ve sualtı hayvancıklarıyla beslenerek yaşar MayısEylül ayları arasındaki üreme devresinde takriben 600 yapışkan yumurtasını kumlu, çakıllı zeminlere bırakır Su yüzeyine yakın yerlerde sürü halinde dolaşırken su kuşlarına yem olur Eti yenebilir Daha fazla balık ürkfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türeticiliğinde yem olarak ya da balık unu endüstrisinde değerlendirilir
Gümüş havuzbalığı: Doğu Karadeniz ve Trakya'nın yumuşak zeminli, bol bitkili akarsularında yayılış belirten bir Carrasius türüdür Büyümesi daha süratli olup, 34 yaşında 1520 cm boya erişir Daha büyüklerine de rastlanır MayısHaziran ayları arası 160380 bin yumurta döker Bazı hallerde bu yumurtaları sazan ve öteki havuz balıklarının döllediği de olur Eti yenebilir Havuz veya akvaryumlarda süs balığı olarak yaşatılır
Gümüş sazan: Öteki sazan türleri gibi Güneydoğu Asya kökenli bir balıktır Sıradan 100120 cm doruk ve 20 kg ağırlığa erişir Fido planktonlarla beslenir 3 yaşında cinsel olgunluğa erişip, kilogram ağırlığına oranla 140 bin yumurta verir Yağsız ve lezzetli eti Çin'de değerli bir yiyecektir böylece ülkemize de getirilerek araştırma enstitülerinde yaşam dilekçe ve üretme şartları incelenmektedir
Havuz balığı: Marmara Bölgesi, Kızılırmak, Yeşilırmak deltaları ve Çoruh havzasında yayılış gösterir Boyu 1525, en çok 45 cm ve ağırlığı 23 kg olur Su içindeki otlar, dip hayvanları ve sinek larvalarıyla beslenir Sazana benzer ve akrabadır MayısHaziran ayları arası 150300 bin yumurtasını 23 defada otların üzerinde bırakır Suyun kirliliğine ve oksijen değerine bir balıktır Büyüklerinin eti lezzetlidir Batı ülkelerinde üretimi de yapılmaktadır
Horozbina: Marmara, Ege ve Akdeniz'de akarsular ve bunların deniz karışımı acısu bölgelerinde yaşar Boyu denizde yaşayanlara kadar daha küçüktür 812, en fazla 15 cm, Akdeniz'deki türleri ise 20 cm'ye ulaşabilir Su altındaki küçük hayvanlar ya da böcek larvalarıyla beslenir Yaz aylarında üreyip yumurtalarını taşlar ve midye kabukları arasına ustaca gizler Çıplak ve pulsuz derisi yapışkan bir sıvıyla kaplıdır Hesaplı bir değeri yoktur
İnci balığı: İsmini, pullarından yapay inci üretilmesinden alır Ülkemizde dağıtılmış türleri yaşar Boyu 1520 cm olur Manyas ve Ulubat göllerinde bolca bulunur Planktonlar, kurtlar, haşere larvaları ve su yüzeyindeki sinekleri yakalayarak beslenir NisanMayıs ayları arası üreyip, yapışık yumurtalarını nehirlerin giriş veya çıkışındaki kıyıların kumluklarına bırakır Eti lezzetli sayılır Yöresel değerlenir Orta Anadolu'da 'Gökçe', Van çevresinde 'Darah' ismiyle anılır
Kababurun: Çeşitli türleriyle ülkemizde yaygındır Göl ve nehirlerin girişçıkışlarının dibe yakınlarında, çakıllı bölgelerde yaşar Boyu 2540, en çok 50 cm olur Taşlara yapışık yosunlar, bitki kökleri ve dip hayvanlarıyla beslenir MartMayıs ayları arası ürer ve 100 bine yakın yumurtasını çakılların üzerine yapıştırır Ayrı türleri bölgelere tarafından değişik şekillerde değerlendirilir
Kadife balığı: Kuzey bölgelerimizin bol bitkili, durgun ve yavaş akıntılı sularında yaşar Başlıca 3040, en çok 6070 cm boyda olur Planktonlar, minik balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Gündüzlerini dipte geçirir, geceleri ise avlanır MayısHaziran ayları arası üreme yapar Eti lezzetlidir Sazan yetiştiriciliğinde yardımcı olarak düşünülen bir balıktır Sportif yönü zevklidirkfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Tür
Kayabalığı: Karadeniz'e akıcı akarsuların diplerinde fazlaca rastlanan, hayatı öteki kayabalıklarıyla benzerlik bildiren, boyu en çok 1112 cm olabilen bir balıktır 23 yaşlarında olgunlaşan dişileri topluca yumurta verir Erkekler de nöbet tutarak yumurtaları bekler Yumuşakçalar ve minik karideslerle beslenir Tatlısulara girişinde haşere larvaları da yer Tabiat dengesi balığıdır Sportif veya ekonomik yönü olmayan bir türdür
Kırmızı havuzbalığı: Biyoloji Ile Ilgili hayatı öteki havuz balığı türleri gibidir 1520 cm boyu ve renginin güzelliğiyle eski çağlardan beri havuzların, şimdilerde ise akvaryumların klasik, kıymetli balığıdır Çin'de ve Japonya'da üretilen farklı alanlara yönlendirilmiş türleri ve formları vardır
Kızılgöz: Karadeniz, Trakya, Marmara ve Kuzeybatı Anadolu'nun sahil bölgelerindeki nehirlerde yaşar 2530, en fazla 50 cm'ye değin büyür Kızılkanatla büyük benzerliği vardır Minik canlılar ve bitkilerle beslenir Bahar aylarında ürer ve 50100 bin yumurta bırakır Eti değerli olmadığı için daha ziyade yem olarak kullanılır Dere ve kıyılardaki yırtıcı balıkların yanı sıra kuşlar için de iyi bir besindir
Kızılkanat: Kuzey Anadolu'da soğuk olmayan ağır akışlı nehirler, göl ve göletlerin yumuşak tabanlı zeminlerinde, yumuşakçalar ve bitkilerle beslenerek 1011 yıl yaşar 2040 cm irtifa ve 200400 gr ağırlıkta olur 34 yaşında olgunlaşıp kgağırlığına 600 bin yumurta döker Eti lezzetli, ama çok ince kılçıklı olduğu için makbul değildir Turna gibi yırtıcı balıklar için kıymetli bir yemdir
Kocaağız: Trakya, Marmara ve kuzey bölgelerimizin süratli akarsularında yaşar Ortalama 6080, en çok 100 cm irtifa ve 24 kg'den 10 kg ağırlığa erişebilir Etçil bir balıktır, su içindeki her türlü hayvanla beslenir Erginler yalnız dolaşır Cinsel olgunluğa 45 yaşlarında ulaşıp, NisanTemmuz ayları aralarında 80100 bin yumurta verir Eksik nefis eti sebebiyle hesaplı değeri bölgeseldir Buna karşılık olta avcılığı çok zevkli bir balıktır Yaşam karakteri bu balığın benzer olan Aps voraxtürü Fırat ve Dicle nehirlerinde yaygındır Sis balığı olarak tanınır Boyu 40 cm olur
Kolyoz balığı : Marmara, Kuzey Ege ve Karadeniz'in doğusundaki çay ve göllerin yüzeyinde yaşar, ara sıra da nehirlerin denizle karışımı acısu bölgelerine iner Böylece acısu ve tatlısular arasında göçler yapar 1530 cm boyunda olabilir Planktonlar, sinek larvaları (sivrisinek) ve ufak canlılarla beslenir MayısHaziran ayları aralarında 1525 bin yumurtasını taşlık, çakıllık, nehir kenarlarına bırakır Yıllar öncesi Chalealburnus Chalcoides İstanbulensistürü Haliç'te Kağıthane Deresi'nde yaşardı Eti lezzetli, yöresel değeri olan bir balıktır
Ufak kayabalığı: Karadeniz kıyılarına akan nehirlerin minik kabuklular ve yosunlarla dolgun zeminlerinde, acısutatlısu karışımı sahillere yakında yaşar Boyu 1822, en fazla 25 cm olur Yumuşakçalar ve özellikle kabuklularla beslenir NisanMayıs ayları arası dünyaya gelen yavrulara erkek bekçilik yapar Öteki kayabalıkları gibi eti beyaz, leziz ve yararlıdır Ekonomik değeri bölgelere grkfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türöre değişir
Levkit balığı: Karadeniz'in doğu ve batısıyla Trakya'daki nehirler ve bu nehirlerin denizle karışımı acısu bölgelerinde yaşar Çoğunlukla 4050, en fazla 70 cm doruk ve 5 kg ağırlıkta olabilir Ufak balıklar, kurtlar ve haşere yumurtalarıyla beslenir NisanMayıs aylarında nehirlerin içlerine ve göllere girerek üreme yapar Etinin besleyici yönü sebebiyle hesaplı değeri olduğu gibi, amatör olta avcıları için de kıymetlidir
Levrek: Kuzey bölgelerimizdeki akarsu ve göllerle bunların denizle ilişkili acısu bölgelerinde yaşar Boyu 2035, en çok 50 cm olabilir Fazla göç etmeyen yumuşakçalar, küçük balıklar ve balık yumurtalarıyla beslenir 70 80 C sularda MartHaziran ayları arası üreme yapar Beyaz ve lezzetli eti taze olarak tüketilir Olta avcıları için de kıymetli bir balıktır
Ufak inci balığı: Trakya bölgesindeki akarsularda yayılış gösterir 710, en çok 14 cm (dişileri) boyunda olur Suyu berrak, oksijeni varlıklı dere ve göllerin dibi çakıllı bölgelerinde, su yüzeyindeki böcekler, sinekler, dip hayvancıkları ve balık yumurtaları yiyerek yaşar Ufak, hareketli ve açıkgöz bir balıktır MayısHaziran ayları arası yaklaşık bin yumurtasını taşlara yapıştırır Üreme devresinde başının üzerinde inci yarı pullar oluşur Alabalık yumurtalarını fazla tüketmesi nedeniyle zararlı bir canlı sayılır
Noktalı incibalığı: Karadeniz, Trakya ve Marmara'daki akarsularda yaygındır Boyu 913, en fazla 16 cm olur Temiz ve süratli akıcı suların dibe yakınlarında, ara sıra akıntılara aleyhinde yüzerek yaşar Küçük planktonlar ve dip hayvanlarını yiyip, su yüzeyindeki sinekleri avlayarak beslenir MayısHaziran arası üreyerek yumurtalarını kumlu, çakıllı sahillere bırakır Avcılıkta yem olarak kullanılır; lakin tabiattaki değeri daha önemlidir
Ot sazanı : 'Ot balığı' olarak da tanımlanır 2000 yıldan beri Çin'de sazan üretimiyle beraber yetiştirilir Anavatanı Çin'den dünyaya yayılan, sırası gelmişken ülkemize de getirilen bir kültür balığıdır Ortalama 4080 cm irtifa ve 25 kg ağırlıkta olur En çok 1230 kg ağırlığa ulaşabilir Otobur bir balıktır Günde ağırlığının yüzde 120'si değin ot yer bu nedenle havuzlarda ot mücadelesi için bir canlıdır 56 yaşlarında olgunluğa erişir ve kgağırlığına 120 bin yumurta verir 610 cm boya eriştikten sonra sadece bitkilerle beslenir Ülkemizde demin tüketim değeri yoktur
Pullu sazan: 1314 Yüzyıldan beri kültür üretimi yapılan, kolay yetişen, eti leziz, ekonomik değeri fazla yüksek bir balıktır 34 yaşlarında olgunlaşıp 200300 bin yumurta verir Sıradan 3040 cm doruk ve 500bin gr ağırlıkta olur Sportif avcılığı değerlidir Su böcekleri, kurtlar ve diğer hayvanlarla beslenir
Sardalya: Öncelikle Rusya'nın Abrau Gölü'nde bulunmuş, 1943'te de ülkemizde Ulubat Gölü'nde rastlanmıştır İznik Gölü'nde de yaşamaktadır Boyu 78, en fazla 12 cm olan, sürü halinde dolaşan bir RingaTirsi türüdür Planktonlar, minik su hayvanları ve omurgasızlarla beslenir 23 yaşlarında olgunlaşıp, 10140 C sularda HaziranEkim aylarında yumurtalarını açık suya bırakarak ürer Eti bölgesel olarak tüketilir Daha ziyade alabalık yetiştiriciliğikfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Türnde yem olarak değerlendirilir
Somon: Anavatanı Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılmış, üretilmek üzere ülkemize getirilmiştir Boyu sıradan 60100 cm, ağırlığı da 315 kg olabilir 150 cm'ye ulaşanları da olur Süratli akarsuların oksijeni bol, temiz sularında yaşar Doğal yetişenleri 23 m yükseğe atlaya sıçraya yüzerek 23 bin km'lik çay kaynaklarına ulaşıp, burada EkimKasım ayları arası ürer Yavrular baştan acısulara iniş yapar Yetişkinleri denize de armoni gösterir Etoburdur Böcekler, sinekler, kabuklular ve irili ufaklı balıklarla beslenir Tatlısu balıklarının eti en lezzetli olanıdır Hem yumurtasından kırmızı balık yumurtası elde edilir Ekonomik değeri çok yüksektir
Sudak: Marmara ve Karadeniz ile Göller Bölgesi'nde 1015 sene yaşayan, 4070 cm'den 130 cm irtifa ve 15 kg'dan 12 kg ağırlıkta olabilen hareketli, avcılığı zevkli bir balıktır Kendinden küçük balıklarla beslenir NisanMayıs ayları aralarında 200 bin1 milyon yumurta vererek ürer Gündüzlerini dipte geçirip, avlanmak için sabahtan erken saatlerde veya akşam üzerleri su yüzeyine çıkar Etinin deniz levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile idareli değeri çok yüksek bir tatlısu balığıdır
Siyah sazan: 'Çamur Sazanı' da denir En çok 80 cm badana ulaşır Sakin akıcı nehirlerin çamur ya da kumlu zeminlerinde, derinlerde kabuklular ve yumuşakçalarla beslenerek yaşar Eti lezzetlidir Çin'de üretimi yapılmasına karşın, ülkemizde hayatı ve değerlendirilmesi hemen şimdi araştırılmaktadır
Tahta balığı: Marmara Bölgesi'nde ağır akışlı nehirlerin sıcak, sığ ve bitkisi bol bölümlerinde yaşar Göllerde de yaşam gösterir Planktonlar, küçük canlılar ve bitkilerle beslenir MayısTemmuz ayları arası üreme yapar Çok yavaş büyür 35 yaşlarında 1012, en fazla 25 35 cm boyda olabilir Eti fazla kılçıklı ve lezzetsizdir Başlıca ekon balıklarının yetiştiriciliğinde yem olarak kullanılır
Taşaltı balığı: Kuvvetli akan nehir ve ırmakların berrak sularında, taşlar arasında yaşar Boyu ortalama 1213, en fazla 20 cm olur Su içindeki yavru balıklar, bitkiler ve özellikle alabalık yumurtalarıyla beslenir Kendisi ise tatlısu levreği ve turna balığı için yem olur Üreme devresi ŞubatMayıs ayları arasıdır Eti gevrek ve lezzetlidir
Taş ısıran balığı: Yavaş akıntılı nehirler ya da göllerin suyu berrak, kumlu zeminlerinde yaşar Farklı Alanlara Yönlendirilmiş türleri vardır 512 cm boyda olabilen taş ısıran, gününü kumlu diplerde geçirip geceleri avlanır Küçük organizmalar ve hayvanlarla beslenir, bu vesileyle avlarıyla birlikte kumları da ağzına alarak çiğner NisanHaziran ayları arası ürer ve yapışık yumurtalarını taşlara, köklere, bitki saplarına bırakır Taş ısıran balıkları tabiat dengesi yönü ile değerlidir
Tatlısu kefali: Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaygın olan, seri akan nehir ya da nehirlerde yaşayan, 710 yaşlarında 3040 cm doruk ve 600bin gr ağırlığa erişen bir kefal türüdür Yavru safhasında minik kurtlar, karides ve haşere yavrularıyla beslenirken, büyüyünce ot da yer Yaşlandıkça yırtıcı olup, kurbağa ve sıçrayarak su dışındaki kelebekleri de yiyebilir NisanHaziran ayları arası 4550 bin yumurta dökerek ürerkfcnyesinde gerçekleştirilmiştir 19501960 yılları, Cins Etinin lezzetsiz ve önemsiz oluşuna karşın avcılığı fazla makbuldür
Trakya levreği: Trakya'nın Karadeniz sahillerine dökülen ağır akışlı nehirlerle bunların deniz bağlantılı acısu bölgelerinin kumlu zeminlerinde sürü ile yaşar Boyu 1835 cm olur Kurtlar, balık yumurtaları, minik kabuklular ve sinek larvalarıyla beslenir Oburluğu, diğer kıymetli balıkların besinleriyle yumurta ve larvaları için zarar vericidir Üremelerini NisanMayıs ayları aralarında yapar Eti lezzetlidir Bol avlanılması tabiat için yardımcı olur
Turna balığı: Karadeniz'e akıcı nehirlerin berrak ve bol bitkili sularında, ayrıca dağıtılmış göllerimizde yaşar Tatlısu balıklarının en hareketlisi ve en yırtıcısıdır Bütün balıklara, hatta yaban ördeklerine saldırır Kendi yavrularını da yediği olur yaşam koşulları elverirse 2025 yıl yaşar Erkekleri en fazla 100, dişileri ise 150 cm'ye dek büyür 23 yaşından itibaren ilkbahar aylarında yaklaşık 200 bin yumurta vererek üremeye başlar Genç ve küçüklerinin (13 kg) eti lezzetlidir Spor avcılığının en meşhur balıklarındandır
Yayın: Akarsu ve göllerde yaşayan balıkların en büyüğü ve bununla beraber en uzun yaşayanıdır Sıradan 12m'den 3 m'ye kadar irtifa ve 150 kg ağırlığa erişebilir 3540 yıldan 100 yıla kadar yaşayabilir Yavaş akıcı nehirler ve göllerde, dipte uyuşuk yatarak yaşar Etçil bir balıktır Su altındaki tüm hayvanları yiyebilir MayısHaziran ayları aralarında, gece sessizliğinde yumurta döker Dişileri ağırlığına oranla kg başına 7 bin25 bin yumurta döker Tatlısu balıkları içinde eti en nefis olanlardan biridir Idareli değeri çok yüksektir
Yılan balığı: Erkekleri 3550, dişileri 45100 cm boyda olabilen, ayrıca tatlı hem de tuz sularda yayılış belirten bir balıktır Doğumu ve üç takvim gelişmesinden daha sonra tatlı sulara girer 820 sene buralarda kaldıktan daha sonra her yerde üremek için Atlas Okyanusu'nda Sargossa Denizi'ne yönlenir Burada 70100 C sularda, takriben bin 3 bin m derinlerde milyonlarca yumurta döker Dönüşü başarabilen yavrular her yerde acısu bölgelerine kazanç Yırtıcı ve obur bir canlıdır Yumuşakça, kabuklular ve balıklarla beslenir Etinin lezzetli oluşunun yanı sıra yetiştirmeye uygunluğu ile de idareli değeri fazla yüksektir *