Sazan avlanma teknikleri
sazan avı
sazan nasıl avlanır
Tatlı Su Sazan Avlama Teknikleri
SAZAN AVI
En makbul kabul edilen cinsi Aynalı sazan dır Doğal takvime gore Arpa hasadından sonra oltaya vurmaya başlar ve bağbozumuna kadar bereketli av verir Ozellikle iri boylarının yakalanması icin gece avı tercih edilmektedir Tum tatlı su balık avcılarının en cok avladıkları balık ceşidi sazandır Tatlı su balık avı denilince akla ilk gelen sazan avıdırDip oltası ve şamandıralı olta ile iki şekilde avı yapılır Sazan avı icin bir cok yem kullanılabilirBu herkesin bildiği yemlerden başka yoresel olarak kullanılan ceşitli tahıl hamurları da mevcuttur Bircok turu olan sazanın en cok bilinen turu kara sazan ve aynalı sazandır Hangi tur sazan olursa olsun,hangi yontemle av yapılırsa yapılsın avlanılacak bolge mutlaka once yemlenmelidir
YEMLEME
Bu işlem icin en uygun materyal bayat ekmek ve haşlanmış tahıldır Ufalanmış bayat ekmek yada tahıl camurla karıştırılıp avuc icine sığacak buyuklukte toplar yapılır Bunlar guneş altında 23 saat kadar kurutulur Daha sonra bu materyal avlanacak mıntıkaya atılır Balığın oltaya vurmasına gore yarım saatte bir yada saat başı 1 top atılarak balıkların o bolgede toplanması sağlanır
BULUNDUĞU YERLER
Sazan hafif meyilli yerlerde bulunur Cok dik yamac kenarlarında bulunmaz Baraj yada gole acılan kucuk dere yataklarının ağızlarında, bahar yağmurlarının aktığı su yollarının onlerinde dibi kayalık olmayan akıntı ağızlarında, bilhassa kumluk ve yosunlu kısımlarda cokca gorulurler Akarsularda ise ağac kokleri sazlık araları ve kovuklarda irileri kaya onlerindeki derin girdaplarda, ve akıntılı yerlerde suların kopurerek aktığı akıntı ağzının hemen onunde bulunurlar
ŞAMANDIRALI TAKIM İLE AVI
Onceden yemlenen bolgeye 5060 numara misinadan oluşan bir bedene fırdondu bağlanır bunun ucuna aynı kalınlıkta 30 cm kadar bir misina beden bağlanır ve şamandıra mantarı burada yer alır Bununda ucuna klipsli bir fırdondu bağlanır Klipsten itibaren 40 numara misina ile 1 metre kadar bir kostek bağlanır ve olta iğnesi bunun ucuna bağlanır Bu şekilde bağlamanın faydası olta iğnesini rahatca değiştirebilmek ve iri bir balık yakalandığında şayet misina kopacak olursa tum takıma zarar vermek yerine uctan kopmasını sağlamaktırEğer makine ve kamışla av yapılıyorsa makinenin debriaj sistemi bulunduğundan beden icin 40 kostek icin 35 numaralı misinalar kullanılabilir Kullanılacak yem olta iğnesine iğnenin tamamını kapatacak şekilde takılıp olta atılır Balık yemi kaptığında hemen tasma vurulmamalıdır Balık şamandırayı birkac metre goturdukten sonra tasma vurulup balığın direnci olculur Oltada iri bir balık olduğu anlaşılırsa misina yavaş ,yavaş cekilir Cok direnc gosterirse hafifce bırakılıp tekrar cekilmelidir Bu işlem balığın yorulup kendini bırakmasına kadar surdurulmelidir bu bazen 15 dakika kadar surebilir Balık kıyıya geldiğinde en iyisi kepce ile almaktır Eğer kepce yoksa misinadan tutarak balık dışarı alınmamalı mutlaka bir el ile balık karnından tutularak karaya alınmalıdır Bu işlemler mumkun olduğunca sessiz yapılmalı, yemlediğimiz yerde başka balıklarında olabileceği untulmamalıdır Avladığınız yerin ozelliğine ve balığın iriliğine gore suya duşmemek icin mutlaka onlem alınmalı eğer can guvenliği tehlikeye duşecekse teredut edilmeden balık salıverilmelidir
DİPOLTASI İLE AVI
Bunun icin Gerekli olan misina kalınlığı şamandıralı oltanın ki gibidir Bedene tek bir klipsli fırdondu bağlanır Bunun ucuna yine aynı kalınlıkta 1 m kadar bir beden ve bununda ucuna 3040 gr Bir kurşun ağırlık bağlanır Bu 1 m lik kısma yine 1 boy ince 2530 cm ’lik bir kostek ile 2 olta iğnesi bağlanmalıdır 2‘ den fazla iğne bağlamak oltanın idaresini gucleştirir İğneler yemlenip atıldıktan sonra bir ucu sivriltilmiş 4050 cm lik ağac bir kazık yere saplanır Bu kazıkların ustune bir centik acılıp oltanın boşluğu alındıktan sonra buna mandal yada klipsle bir cıngırdak bağlanırBu yontem avcıya 1 den fazla oltayı idare etme şansı yaratır Cıngırdak caldıktan sonra ayrıca tasalanmaya gerek yoktur Şamandıralı oltada tarif edildiği gibi balık dikkatlice cekilir Burada dikkat edilecek en onemli nokta avcının idare edebileceği kadar olta kullanmasıdır Cunku genellikle cıngırdaklar peş peşe caldığından luzumundan fazla olta atmak hem zamanında cekilemeyen oltanın karışmasına hem fazla gurultu balığın urkmesine neden olabilir hem de zaten dar ve az olan avlaklardan daha fazla sayıda balıkcı yararlanabilir
KUSPELİ TAKIM İLE AVI
Bu yontem ozellikle aynalı sazan avı icin en gecerli yontemlerden biridirTabaka halindeki preslenmiş ay ciceği kuspesi 5x5x5 cm olculerinden kucuk olmamak kaydıyla kup yada dikdortgen prizması şeklinde kesilir Tam ortasından matkapla delinir( Bu işlemler sırasında oluşacak talaşı sakın heba etmeyin) Bedeni oluşturacak misina ucuna klipsli bir fırdondu bağlanır Bu fırdonduye aynı kalınlıkta 1015 cm lik bir kısa beden ilave edilip kuspenin deliğinden gecirilir ve ucuna uclu bir fırdondu bağlanır Bundan amac suda eriyen kuspeyi rahatca değiştirmektir Uclu fırdondunun serbest kalan iki halkasının her birine bedenden 1 boy ince misina ile 810 cm uzunluğunda 4der tane kostek bağlanır bunların ucuna da olta iğnesi bağlanır Boylece 8 olta iğneli bir takım donatılmış olur Olta iğneleri kuspenin muhtelif yerlerine birbirine dolaşmayacak şekilde tutturulur Bu takıma ağırlık bağlanmaz cunku kuspenin kendisi hem ağırlık hem de yem gorevi gorur Dip oltası gibi atılıp cıngırak bağlanabilir Kuspe suda cok yavaş eriyerek dağılırken bunu yemek isteyen balıklar olta iğnelerine takılırlarSazan avında verimli bir av gecirmek istiyorsanız yoresel etkenleri de goz onunde bulundurmanızın yararı olur neden derseniz genel anlamda tepki verdiği yemler her ne kadar benzerlik gosterse de bazen farklı yemlere tepki verebilmektedirlerBunun icinde yem alternatifiniz ne kadar cok olursa boş donme ihtimalinizi azaltmış olursunuz ayrıca av yapacağınız yerde hangi yemle avlanacaksanız onunla yemleme yapmalısınız
sazan avı
sazan nasıl avlanır
Tatlı Su Sazan Avlama Teknikleri
SAZAN AVI
En makbul kabul edilen cinsi Aynalı sazan dır Doğal takvime gore Arpa hasadından sonra oltaya vurmaya başlar ve bağbozumuna kadar bereketli av verir Ozellikle iri boylarının yakalanması icin gece avı tercih edilmektedir Tum tatlı su balık avcılarının en cok avladıkları balık ceşidi sazandır Tatlı su balık avı denilince akla ilk gelen sazan avıdırDip oltası ve şamandıralı olta ile iki şekilde avı yapılır Sazan avı icin bir cok yem kullanılabilirBu herkesin bildiği yemlerden başka yoresel olarak kullanılan ceşitli tahıl hamurları da mevcuttur Bircok turu olan sazanın en cok bilinen turu kara sazan ve aynalı sazandır Hangi tur sazan olursa olsun,hangi yontemle av yapılırsa yapılsın avlanılacak bolge mutlaka once yemlenmelidir
YEMLEME
Bu işlem icin en uygun materyal bayat ekmek ve haşlanmış tahıldır Ufalanmış bayat ekmek yada tahıl camurla karıştırılıp avuc icine sığacak buyuklukte toplar yapılır Bunlar guneş altında 23 saat kadar kurutulur Daha sonra bu materyal avlanacak mıntıkaya atılır Balığın oltaya vurmasına gore yarım saatte bir yada saat başı 1 top atılarak balıkların o bolgede toplanması sağlanır
BULUNDUĞU YERLER
Sazan hafif meyilli yerlerde bulunur Cok dik yamac kenarlarında bulunmaz Baraj yada gole acılan kucuk dere yataklarının ağızlarında, bahar yağmurlarının aktığı su yollarının onlerinde dibi kayalık olmayan akıntı ağızlarında, bilhassa kumluk ve yosunlu kısımlarda cokca gorulurler Akarsularda ise ağac kokleri sazlık araları ve kovuklarda irileri kaya onlerindeki derin girdaplarda, ve akıntılı yerlerde suların kopurerek aktığı akıntı ağzının hemen onunde bulunurlar
ŞAMANDIRALI TAKIM İLE AVI
Onceden yemlenen bolgeye 5060 numara misinadan oluşan bir bedene fırdondu bağlanır bunun ucuna aynı kalınlıkta 30 cm kadar bir misina beden bağlanır ve şamandıra mantarı burada yer alır Bununda ucuna klipsli bir fırdondu bağlanır Klipsten itibaren 40 numara misina ile 1 metre kadar bir kostek bağlanır ve olta iğnesi bunun ucuna bağlanır Bu şekilde bağlamanın faydası olta iğnesini rahatca değiştirebilmek ve iri bir balık yakalandığında şayet misina kopacak olursa tum takıma zarar vermek yerine uctan kopmasını sağlamaktırEğer makine ve kamışla av yapılıyorsa makinenin debriaj sistemi bulunduğundan beden icin 40 kostek icin 35 numaralı misinalar kullanılabilir Kullanılacak yem olta iğnesine iğnenin tamamını kapatacak şekilde takılıp olta atılır Balık yemi kaptığında hemen tasma vurulmamalıdır Balık şamandırayı birkac metre goturdukten sonra tasma vurulup balığın direnci olculur Oltada iri bir balık olduğu anlaşılırsa misina yavaş ,yavaş cekilir Cok direnc gosterirse hafifce bırakılıp tekrar cekilmelidir Bu işlem balığın yorulup kendini bırakmasına kadar surdurulmelidir bu bazen 15 dakika kadar surebilir Balık kıyıya geldiğinde en iyisi kepce ile almaktır Eğer kepce yoksa misinadan tutarak balık dışarı alınmamalı mutlaka bir el ile balık karnından tutularak karaya alınmalıdır Bu işlemler mumkun olduğunca sessiz yapılmalı, yemlediğimiz yerde başka balıklarında olabileceği untulmamalıdır Avladığınız yerin ozelliğine ve balığın iriliğine gore suya duşmemek icin mutlaka onlem alınmalı eğer can guvenliği tehlikeye duşecekse teredut edilmeden balık salıverilmelidir
DİPOLTASI İLE AVI
Bunun icin Gerekli olan misina kalınlığı şamandıralı oltanın ki gibidir Bedene tek bir klipsli fırdondu bağlanır Bunun ucuna yine aynı kalınlıkta 1 m kadar bir beden ve bununda ucuna 3040 gr Bir kurşun ağırlık bağlanır Bu 1 m lik kısma yine 1 boy ince 2530 cm ’lik bir kostek ile 2 olta iğnesi bağlanmalıdır 2‘ den fazla iğne bağlamak oltanın idaresini gucleştirir İğneler yemlenip atıldıktan sonra bir ucu sivriltilmiş 4050 cm lik ağac bir kazık yere saplanır Bu kazıkların ustune bir centik acılıp oltanın boşluğu alındıktan sonra buna mandal yada klipsle bir cıngırdak bağlanırBu yontem avcıya 1 den fazla oltayı idare etme şansı yaratır Cıngırdak caldıktan sonra ayrıca tasalanmaya gerek yoktur Şamandıralı oltada tarif edildiği gibi balık dikkatlice cekilir Burada dikkat edilecek en onemli nokta avcının idare edebileceği kadar olta kullanmasıdır Cunku genellikle cıngırdaklar peş peşe caldığından luzumundan fazla olta atmak hem zamanında cekilemeyen oltanın karışmasına hem fazla gurultu balığın urkmesine neden olabilir hem de zaten dar ve az olan avlaklardan daha fazla sayıda balıkcı yararlanabilir
KUSPELİ TAKIM İLE AVI
Bu yontem ozellikle aynalı sazan avı icin en gecerli yontemlerden biridirTabaka halindeki preslenmiş ay ciceği kuspesi 5x5x5 cm olculerinden kucuk olmamak kaydıyla kup yada dikdortgen prizması şeklinde kesilir Tam ortasından matkapla delinir( Bu işlemler sırasında oluşacak talaşı sakın heba etmeyin) Bedeni oluşturacak misina ucuna klipsli bir fırdondu bağlanır Bu fırdonduye aynı kalınlıkta 1015 cm lik bir kısa beden ilave edilip kuspenin deliğinden gecirilir ve ucuna uclu bir fırdondu bağlanır Bundan amac suda eriyen kuspeyi rahatca değiştirmektir Uclu fırdondunun serbest kalan iki halkasının her birine bedenden 1 boy ince misina ile 810 cm uzunluğunda 4der tane kostek bağlanır bunların ucuna da olta iğnesi bağlanır Boylece 8 olta iğneli bir takım donatılmış olur Olta iğneleri kuspenin muhtelif yerlerine birbirine dolaşmayacak şekilde tutturulur Bu takıma ağırlık bağlanmaz cunku kuspenin kendisi hem ağırlık hem de yem gorevi gorur Dip oltası gibi atılıp cıngırak bağlanabilir Kuspe suda cok yavaş eriyerek dağılırken bunu yemek isteyen balıklar olta iğnelerine takılırlarSazan avında verimli bir av gecirmek istiyorsanız yoresel etkenleri de goz onunde bulundurmanızın yararı olur neden derseniz genel anlamda tepki verdiği yemler her ne kadar benzerlik gosterse de bazen farklı yemlere tepki verebilmektedirlerBunun icinde yem alternatifiniz ne kadar cok olursa boş donme ihtimalinizi azaltmış olursunuz ayrıca av yapacağınız yerde hangi yemle avlanacaksanız onunla yemleme yapmalısınız