Türkiye’nin coğrafik işaretlerle patentlenerek milletlerarası müdafaa altına alınan ve tescillenen mahallî kıymetlerinin tanıtımına ve ulusal birliğine katkı sağlayan Kıymetlerin Daveti programında son kısımda Tavşanlı’nın coğrafik işaretli eseri Tavşanlı leblebisi tanıtıldı.
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu süreç şu kademelerden geçer: Nohut 3 farklı günde 3 defa tavlama sürecine yani ısıtılma sürecine tabi tutulur. 3. tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılır. Bu yaklaşık 15 günlük bir süreyi kapsar. Leblebi yapılacağı günün akşamı ıslatılarak kabarması sağlanır. Sonraki gün leblebi yapılacağı tavada evvel ısıtılır, sonra "mafrak" denilen aletle yavaşça bastırılarak kabuklarının çıkarılması sağlanır. Bu süreç sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. Bu ikiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılır. Bölünenlere "kırık leblebi" de denir. Bunlardan daha çok leblebi unu yapmak için yararlanılır. Bütün olan leblebiler değişik hallerde satışa sunulur. Bir kere daha kavrulma sürecine tabi tutulmaları sonrasında sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanır. Buna "çifte kavrulmuş leblebi" denir. Taze leblebinin iki parmak ortasında sıkıldığında un üzere ufalanması gerekir. Tavşanlı isminin bir rivayete nazaran; "Tavı şanlı" olarak nitelendirildiği, leblebinin üretiminde kullanılan tavlamak yani kavurmak manasına geldiğinden ötürü isminin bu formda oluştuğuna inanılmaktadır. Bundan ötürü bu ilçeye Leblebi diyarı denilmektedir.
Baharat, şeker ve çikolata ile tatlandırarak karamellisinden karanfillisine, sakızlısından, kahvelisine, tarçınlı, limonlu ve acılısına kadar leblebinin 43 çeşidini yapan Tavşanlılı üreticiler, "yarım çeşit" olarak nitelendirdikleri kırık leblebiyle birlikte 43,5 çeşit leblebi ürettiklerini söylüyor.
Programda ayrıyeten, “Tavşanlı leblebisi nasıl yapılır? Tavşanlı leblebisinin üretim etapları nelerdir? Tavşanlı leblebisi nasıl üretilir?” soruları yanıtlandı.