Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tavşanlı leblebisi nedir ve nasıl yapılır? Tavşanlı leblebisinin lezzet sırrı

Tavşanlı leblebisi nedir ve nasıl yapılır? Tavşanlı leblebisinin lezzet sırrı
0
36

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
tavsanli_leblebisi_nedir_ve_nasil_yapilir_1615025870_5969.jpg

Türkiye’nin coğrafik işaretlerle patentlenerek milletlerarası müdafaa altına alınan ve tescillenen mahallî kıymetlerinin tanıtımına ve ulusal birliğine katkı sağlayan Kıymetlerin Daveti programında son kısımda Tavşanlı’nın coğrafik işaretli eseri Tavşanlı leblebisi tanıtıldı.
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu süreç şu kademelerden geçer: Nohut 3 farklı günde 3 defa tavlama sürecine yani ısıtılma sürecine tabi tutulur. 3. tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılır. Bu yaklaşık 15 günlük bir süreyi kapsar. Leblebi yapılacağı günün akşamı ıslatılarak kabarması sağlanır. Sonraki gün leblebi yapılacağı tavada evvel ısıtılır, sonra "mafrak" denilen aletle yavaşça bastırılarak kabuklarının çıkarılması sağlanır. Bu süreç sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. Bu ikiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılır. Bölünenlere "kırık leblebi" de denir. Bunlardan daha çok leblebi unu yapmak için yararlanılır. Bütün olan leblebiler değişik hallerde satışa sunulur. Bir kere daha kavrulma sürecine tabi tutulmaları sonrasında sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanır. Buna "çifte kavrulmuş leblebi" denir. Taze leblebinin iki parmak ortasında sıkıldığında un üzere ufalanması gerekir. Tavşanlı isminin bir rivayete nazaran; "Tavı şanlı" olarak nitelendirildiği, leblebinin üretiminde kullanılan tavlamak yani kavurmak manasına geldiğinden ötürü isminin bu formda oluştuğuna inanılmaktadır. Bundan ötürü bu ilçeye Leblebi diyarı denilmektedir. 



Baharat, şeker ve çikolata ile tatlandırarak karamellisinden karanfillisine, sakızlısından, kahvelisine, tarçınlı, limonlu ve acılısına kadar leblebinin 43 çeşidini yapan Tavşanlılı üreticiler, "yarım çeşit" olarak nitelendirdikleri kırık leblebiyle birlikte 43,5 çeşit leblebi ürettiklerini söylüyor. 



Programda ayrıyeten, “Tavşanlı leblebisi nasıl yapılır? Tavşanlı leblebisinin üretim etapları nelerdir? Tavşanlı leblebisi nasıl üretilir?” soruları yanıtlandı.



 
858,497Konular
981,973Mesajlar
29,971Kullanıcılar
ahmet1903Son üye
Üst Alt