Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tavuk alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Tavuk alırken nelere dikkat etmeliyiz?
0
106

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68

tavuk-alirken.jpg

Protein ve vitamin içeriğiyle, tavuğun sağlıklı beslenmede değerli bir bölgesi var. Lakin, tavuk alırken kimi püf noktalarına dikkat etmemiz gerekiyor. Lezzetli, sağlıklı tavuk seçmenin inceliklerini kişisel haberimizden öğrenebilirsiniz; bundan sonra mutfak alışverişlerinizde çok yardımcı olacak.

Kaliteli protein, düşük yağ ve vitamin-mineral zengini tavuk eti, insan sıhhatine yararlı olduğu kadar, düşük maliyetiyle ve hakikat beslenmedeki ehemmiyetiyle de başka hayvansal protein eserlerine nazaran en çok tüketilen besinlerin başında geliyor.

Tavuğun yararları nelerdir?


Protein deposu olan tavuk eti, uzun müddet tok tutuyor ve yağ yakmaya yardımcı oluyor. Bilhassa evlatların gelişim devrinde ve ana adaylarının beslenmesinde kıymetli bir konum tutuyor. Kalp dostu olarak koroner kalp marazları riskini kıymetli ölçüde azaltıyor. İçeriğindeki vitaminler her yaş öbeği için vücudun gelişimine ve bağışıklık sisteminin korunmasına destek oluyor. Liflerinin kısa olmasından ötürü kolay sindirilebilen ve hazmı kolay bir besin olan tavuk eti sıcak ve soğuk tüketilmesi ve pratik nedeniyle de sıkça tercih edilen besinler arasında taraf alıyor.

Tavuk alırken nelere dikkat etmeliyiz?
  • Tavuk satın alırken eserin markalı ve ambalajlı olmasına dikkat edilmelidir..
  • Eserin son tüketim tarihi kesinlikle incelenmelidir.
  • Eserin soğuk zincirinin bozulmadığına ve saklama koşullarının iyi olup olmadığına dikkat edilmelidir. Yani, tavuğun soğukta koruma edilmediği/soğuk olmadığı hissedilirse alınmamalıdır. Bunun için soğutuculardaki sıcaklık göstergeleri denetim edilebilir.
  • Tavuğun tazeliğini ve soğukluğunu müdafaası için eserin alışverişte en sona bırakılması müsait olur. Böylece alışveriş müddeti boyunca sepette bekleyen piliç eti soğukluğunu kaybetmez.
  • Alışveriş sonrası meskene gelindiğinde piliç etini oda sıcaklığında bekletmeden buzdolabına kaldırılmalıdır.
  • Satın alınan piliç dondurulmuş ise ve acilen pişirilmeyecekse ambalajıyla birlikte derin dondurucuda (-18°C’) 6 ay vadeyle koruma edilebilir.
  • Satın alınan eser buzdolabında (0-4°C) son kullanma tarihine kadar saklanabilir.
  • Çözündürülmüş piliç tekrar dondurulmamalıdır.
Tavuk pişirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Tavuk şayet buzdolabında çözündürülecekse yaklaşık 1 gün öncesinde derin dondurucudan çıkarılıp buzdolabına konulmalıdır. Süratlice çözündürmek için mikrodalga fırın da kullanılabilir.

Tüketilmeyecek kısım çözündürmeden tekrar dondurucuya koyulmalıdır.

Çiğ tavuğun pişirme hazırlığında ve sonrasında eller, mutfak tezgâhı, kesme tahtası, bıçaklar sabunlu suyla güzelce yıkanmalıdır.

Dondurulmuş tavuğu uygun koşullarda çözündürdükten sonra haşlamak uygun bir formüldür ve yemeğinizin daha lezzetli olmasını sağlar.

Piliç etinin tam pişmiş olması kıymetlidir. Önerilen mühlete bağlı kalarak ve suyu berraklaşana kadar haşlanmalıdır.

tavuk-suyuna-corba-tarifi.jpg

Tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa piliç pişmiş demektir.

Emin olmak için bir modül piliç eti tabağa alınıp kesilerek pişip pişmediği anlaşılabilir.

Fırında tavuk pişirmenin püf noktaları nelerdir?

Tavuğun kendi yağının içinde pişmesi ve nemini himayesi, binaenaleyh daha lezzetli olması için fırın poşeti içinde pişirmek daha makuldür.

Şayet fırın poşeti kullanmadan tepsi içinde pişirmek tercih ediliyorsa, pişme esnasında tavuğun kendi yağının, tepsinin boş kısımlarında birikerek yanmaması/kurumaması için küçük bir tepsi kullanılmalıdır.

Pilicin nar üzere kızarması isteniyorsa, pişmeye yakın piliç fırından çıkarılıp ağız tadına nazaran üzerine tereyağı yahut ballı su sürülerek tekrar fırına verilebilir.

Lezzetli sonuçlar elde etmek için bütün pilicin içine soğan, sarımsak, limon, adaçayı, kekik, defne yaprağı, portakal üzere lezzet artırıcı materyaller de konulabilir.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’ne tavuk alma ve pişirme hakkında verdiği malumatlar için teşekkür ederiz.
 
858,476Konular
981,279Mesajlar
29,555Kullanıcılar
Üst Alt