Tayland’da takı fabrikası kurdu tayland takıları İstanbul’da gümüş piyasasının kalbi Çemberlitaş’ta yıldızı parlayan Akgün Silver Ltd’in patronu Süleyman Akgün, Rizeli emekli bir işçinin oğlu Akgün’ün şirketi geçen yıl 12 milyon YTL ciro yaptı İstanbul’daki fabrikasında 110 kişiyi çalıştıran Akgün, dünya gümüş pazarının kayda değer merkezlerinden Tayland’da da bir fabrika kurdu TÜRKİYE’nin gümüş takı piyasasının kalbi Çemberlitaş’ta 1984’cilt beri gümüş takı ticareti ve üretimi yapan Süleyman Akgün, küresel üretici olmayı başardı İstanbul’daki fabrikasında 110 kişilik istihdamı olan ve geçen yıl 12 milyon YTL ciro yapan Süleyman Akgün’ün firması Akgün Silver Ltd Tayland’da da fabrika kurdu ve 50 kişinin çalıştığı bu fabrikadan ayrıca 2 milyon dolar ciroya ulaştı Mardin Midyat M Tipi Cezaevi’nde de gümüş imalatına başlayan Süleyman Akgün, yüzde 75’ini ihracattan sağladığı cirosunu, bu sene yüzde 30 artırmayı planlıyor BABASI IŞÇI EMEKLİSİ: 2008’de 10 mağaza açarak perakende ticarete de hızlı bir antre yapacağını söyleyen Süleyman Akgün, girişimcilik hikayesini şöyle aktarıyor: Rize Kalkandere doğumluyum Fiilen alet mühendisiyim fakat 1984’ten beri gümüş takı ticareti yapıyorum Babam çay fabrikalarından emeklidir 5 kardeşiz ve ben Konya Selçuk Üniversitesi’nde alet mühendisliği okuduktan sonra 1983’te Rize’ye döndüm 1 sene sonra da İstanbul’a geldimENİŞTEYLE TİCARET: İstanbul’a gelip ticaret yapma fikrinin nasıl oluştuğunu da Eniştem (Ali Yılmaz) gümüş takı işi yapıyordu ve ben de onunla birlikte bu işi yerine getirmek istedim Bir firma kurduk ve 1994’e kadar birlikte devam ettik 10 sene dahilinde hoş işler yaptık Fuarlara katıldık, ihracat da yaptıkdiye açıklayan Süleyman Akgün, 1994’te ortaklıktan ayrıldıktan sonra Akgün Silver Ltd’yi kurduğunu ve bir süre ithalat yaptığını söylüyor YÜKSEK TEKNOLOJİYLE FABRİKA: Süleyman Akgün, Türkiye’de minik atölyelerde üretilen ürünler pek nitelikli olmuyordu Yurt dışından da ayrı modelleri ve kaliteyi gördükçe ticaretimizi en ince ayrıntısına kadar geliştirdik 2000 yılında ben imalata karar verdim Demirkapı’da 1000 metrekare bir yerde üretime başladık Yüksek teknoloji yatırımı yaptım Tesisimizde saf gümüş giriyor ve paketlenmiş mahsul olarak çıkıyor O dönemde 700 bin Euro’luk bir yatırım yapmıştık, ardından yatırımlarımız devam etti ve natürel fakat edecek Çünkü teknoloji geliştikçe bakım yapmak gerekiyor şimdi İstanbul’da imalatta 110 kişi, yönetimsel ve pazarlama bölümünde 35 kişi almak üzere 145 şahsiyet bir kadroyla çalışıyoruzGÜMÜŞ ALYANSLA PARLADIK: Üretime başladıktan daha sonra ihracat başarısı için gümüş takı alanında dünyada ne kadar fuar varsa stand kiralayarak katılmaya özen gösterdiğini anlatan Süleyman Akgün, işyeri olarak en büyük başarıyı ’gümüş alyans’ta sağladıklarını söylüyor ve şöyle konuşuyor: Gümüş alyansa odaklandık bizim için fazla önemli bir mahsul oldu Kaliteli üretince keza iç pazarda hem de ihracatta bize kaldıraç etkisi yaptı Aylık gümüş evlilik yüzüğü üretimimiz çok yüksekti fakat yine de talebe yetişemiyorduk Sonra, kolye, bileklik, setler üretmeye de başladıkTayland’da 2 milyon dolar ciromuz var, Mardin cezaevine de girdik SÜLEYMAN Akgün, dünya gümüş takı pazarında İtalya’nın zincirde çok gösterişli olduğunu söylüyor ve şöyle konuşuyor: Ama, el işçiliği artı takılarda Tayland çok önde Biz de bu yüzden bir ayağımızın orada olmasına karar verdik Çünkü müşteriyi orada da yetişmek gerekiyordu 3 yıldır oradayız ve acilen 50 karakter bir fabrikamız, 2 milyon dolar da ciromuz var Son olarak Mardin’de de bir üretim tesisi kurduk Bu fazla özel bir tesis Çünkü Midyat M Tipi Cezaevi’nde ve mahkumlara sanat öğretip, ürettiklerini de satmayı amaçlayan sosyal bir proje Geçen yıl mayısta Mardin’i gezmeye gitmiştim Midyat Başsavcısı Şaban Yılmaz bilinen çıktı Ben ’hiç cezaevi görmedim’ deyince, ’gel gezdireyim’ dedi Baktım fakat cezaevinde bir gümüş atölyesi var Bu atölyeyi ’ayağa kaldıralım’ dedik Birincil etapta mahkumlara eğitim verdik Bir Takım makinelerimizi götürdük 5060 kişinin çalışabileceği bir tesis haline getirdik Hükümlü arkadaşların sigortası olacak, geliri de Sigortadan aileleri de yararlanacakHürriyet