iltasyazilim
FD Üye
NAR:
Nar alırken, sıkı ve ince kabuklu olmasına dikkat edin Üzerindeki renk kaybı ve çatlaklar çürümeye başladığının göstergesidir Narların rengi sarımsı kırmızı veya kıpkırmızı olarak çeşitlilik gösterir Üstünde tanelerini hissettiğiniz narlar taze değildir
ÇİLEK:
Çilek alırken, kırmızı renkte, minik ve kokulu olmasına uyarı edin Bu özelliklere sahip olan çilek doğal çilektir Çileğin tepecik kısmı beyaz, çok büyük ve kokusuz ise satın almayın çünkü bu çilekler antipatik ve hormonlu çileklerdir
KARPUZ:
Karpuz alırken ağır, dairesel ve simetrik olmasına uyarı edin Üstünde çatlaklar ve darbeler olmamalıdır Karpuza vurduğunuzda yankılanan bir ses geliyorsa bu lezzetli bir karpuzdur Parmağınızla tıklattığınızda içi abes gibi yankılı bir ses gelmelidir ancak bunun tersine karpuz ağır olmalıdır O karpuz iyidir
İNCİR:
İncir alırken, ne fazla sert ne de fazla yumuşak olanları almayın Orta yumuşaklıktaki incir en iyi olanlardır
KAYISI:
Kayısı satın alırken hafif yumuşak, hoş kokulu ve altın portakal renginde olmasına dikkat edin
KİVİ:
Kivi satın alırken, dokunduğunuzda esniyorsa bu olgun olduğunu gösterir fakat kivinin üzerinde çentikler ya da lekeler varsa satın almayın
MANGO:
En iyi mevsimi Nisan ayıdır Dokunduğunuzda hafif esniyorsa, bu olgun ve hoş olduğunu gösterir Mango fazla yumuşaksa veya üzerinde koyu renkli lekeler ve çürükler varsa, alınmamalıdır Rengi, cinsine tarafından, yeşilden sarı, turuncu ya da kırmızıya çalar olmalıdır Fazla erken yığılmış mangolar olgun değildir böylece, sadece yeşil renkte olan mangoları satın almayın Mangoları olgunlaştırmak istediğinizde, olgunlaşmış bir mangoyu diğer mangolarla bir kesekağıdına koyun ve oda sıcaklığında birkaç gün bekletin Fakat yeşil olan mangolar hiç olgunlaşmayabilirler
AVOKADO:
Avokado satın alırken avucunuza alıp hafif sıkın Eğer hafif bir esneme varsa, bu iyi bir seçimdir Sert aldığınız avokadolar evde 23 gün içinde yumuşayacaktır
ANANAS:
Ananas alırken dip kısmını koklayın Eğer güzel bir koku alıyorsanız, bu leziz ve taze bir ananastır Ananaslar evde olgunlaştırılamazlar
ELMA:
Elma satın alırken, sıkı ve iyi renkte olmasına uyarı edin Yumuşak, kepekli, çürüklü ve renksiz elmalar taze değildir Sıkı ve rengi iyi olan elmalar defalarca sulu, kütür kütür ve tatlı elmalardır
MUZ:
En iyi muz sarı renkte kahve benekli olandır Eğer muz yeşil ise, sıkı ve üzerinde kahverengi yamaları olmayanları seçim edin Eğer muzu yeşilken aldıysanız, olgunlaşması için muzları kese kağıdına koyun ve dışarıya bekletin Çünkü muz 12 derecenin aşağıda kendini çürütür bu nedenle muzu buzdolabına katiyen koymayın Muzları olgunlaşma sürecinde diğer meyvelerden farklı bir yere koyun çünkü muz olgunlaşma sürecinde etilen adında doğal bir gaz yayar ve bu gaz öteki olgunlaşmış olan meyvelerinizi bozar
ÜZÜM:
Üzüm satın alırken, yeşil ve canlı renkte, tombul ve saplarından kolaylıkla ayrılamayanları seçin Bu üzümün taze olduğunu gösterir Kökleri kahveleşmiş ve sapından kolay ayrılan üzümler tazeliğini kaybetmiştir
GREYFURT:
Greyfurt alırken, meyvenin ağır olmasına uyarı edin Üzerinde lekeler ve çizikler olabilir bu meyvenin çürük olduğunu göstermez lakin çok yumuşak olması içinin çürüdüğünü gösterir
KAVUN:
Özellikle kokulu kavun alırken çok sarı olmayan ve çok yumuşak olmayanları seçin Bu kavunun bozulmuş olduğunu gösterir Kavunu koklayın ve kokusu güzel olanları seçim edin Kokulu kavunların birçoğu oda sıcaklığında bir kaç gün bekletildiğinde daha da olgunlaşacaktır
PORTAKAL:
Portakal alırken, ağır olmasına dikkat edin Bu, meyvenin sulu olduğunu gösterir Parlak turuncu renkte, ince kabuklu, ağır portakallar en lezzetli portakallardır
ŞEFTALİ:
Şeftali alırken, tombul ve sıkı olmasına uyarı edin Çok sıkı olan şeftaliler olgun değildir İyi şeftali ince tüylü olan kırmızı şeftalidir
ARMUT:
Armut alırken, sıkı fakat hafif yumuşak olmasına dikkat edin Armutların rengi cinsine göre değişir Kabuğu hafif buruşmaya başlamış armutlar taze ve sulu değildir
*
Nar alırken, sıkı ve ince kabuklu olmasına dikkat edin Üzerindeki renk kaybı ve çatlaklar çürümeye başladığının göstergesidir Narların rengi sarımsı kırmızı veya kıpkırmızı olarak çeşitlilik gösterir Üstünde tanelerini hissettiğiniz narlar taze değildir
ÇİLEK:
Çilek alırken, kırmızı renkte, minik ve kokulu olmasına uyarı edin Bu özelliklere sahip olan çilek doğal çilektir Çileğin tepecik kısmı beyaz, çok büyük ve kokusuz ise satın almayın çünkü bu çilekler antipatik ve hormonlu çileklerdir
KARPUZ:
Karpuz alırken ağır, dairesel ve simetrik olmasına uyarı edin Üstünde çatlaklar ve darbeler olmamalıdır Karpuza vurduğunuzda yankılanan bir ses geliyorsa bu lezzetli bir karpuzdur Parmağınızla tıklattığınızda içi abes gibi yankılı bir ses gelmelidir ancak bunun tersine karpuz ağır olmalıdır O karpuz iyidir
İNCİR:
İncir alırken, ne fazla sert ne de fazla yumuşak olanları almayın Orta yumuşaklıktaki incir en iyi olanlardır
KAYISI:
Kayısı satın alırken hafif yumuşak, hoş kokulu ve altın portakal renginde olmasına dikkat edin
KİVİ:
Kivi satın alırken, dokunduğunuzda esniyorsa bu olgun olduğunu gösterir fakat kivinin üzerinde çentikler ya da lekeler varsa satın almayın
MANGO:
En iyi mevsimi Nisan ayıdır Dokunduğunuzda hafif esniyorsa, bu olgun ve hoş olduğunu gösterir Mango fazla yumuşaksa veya üzerinde koyu renkli lekeler ve çürükler varsa, alınmamalıdır Rengi, cinsine tarafından, yeşilden sarı, turuncu ya da kırmızıya çalar olmalıdır Fazla erken yığılmış mangolar olgun değildir böylece, sadece yeşil renkte olan mangoları satın almayın Mangoları olgunlaştırmak istediğinizde, olgunlaşmış bir mangoyu diğer mangolarla bir kesekağıdına koyun ve oda sıcaklığında birkaç gün bekletin Fakat yeşil olan mangolar hiç olgunlaşmayabilirler
AVOKADO:
Avokado satın alırken avucunuza alıp hafif sıkın Eğer hafif bir esneme varsa, bu iyi bir seçimdir Sert aldığınız avokadolar evde 23 gün içinde yumuşayacaktır
ANANAS:
Ananas alırken dip kısmını koklayın Eğer güzel bir koku alıyorsanız, bu leziz ve taze bir ananastır Ananaslar evde olgunlaştırılamazlar
ELMA:
Elma satın alırken, sıkı ve iyi renkte olmasına uyarı edin Yumuşak, kepekli, çürüklü ve renksiz elmalar taze değildir Sıkı ve rengi iyi olan elmalar defalarca sulu, kütür kütür ve tatlı elmalardır
MUZ:
En iyi muz sarı renkte kahve benekli olandır Eğer muz yeşil ise, sıkı ve üzerinde kahverengi yamaları olmayanları seçim edin Eğer muzu yeşilken aldıysanız, olgunlaşması için muzları kese kağıdına koyun ve dışarıya bekletin Çünkü muz 12 derecenin aşağıda kendini çürütür bu nedenle muzu buzdolabına katiyen koymayın Muzları olgunlaşma sürecinde diğer meyvelerden farklı bir yere koyun çünkü muz olgunlaşma sürecinde etilen adında doğal bir gaz yayar ve bu gaz öteki olgunlaşmış olan meyvelerinizi bozar
ÜZÜM:
Üzüm satın alırken, yeşil ve canlı renkte, tombul ve saplarından kolaylıkla ayrılamayanları seçin Bu üzümün taze olduğunu gösterir Kökleri kahveleşmiş ve sapından kolay ayrılan üzümler tazeliğini kaybetmiştir
GREYFURT:
Greyfurt alırken, meyvenin ağır olmasına uyarı edin Üzerinde lekeler ve çizikler olabilir bu meyvenin çürük olduğunu göstermez lakin çok yumuşak olması içinin çürüdüğünü gösterir
KAVUN:
Özellikle kokulu kavun alırken çok sarı olmayan ve çok yumuşak olmayanları seçin Bu kavunun bozulmuş olduğunu gösterir Kavunu koklayın ve kokusu güzel olanları seçim edin Kokulu kavunların birçoğu oda sıcaklığında bir kaç gün bekletildiğinde daha da olgunlaşacaktır
PORTAKAL:
Portakal alırken, ağır olmasına dikkat edin Bu, meyvenin sulu olduğunu gösterir Parlak turuncu renkte, ince kabuklu, ağır portakallar en lezzetli portakallardır
ŞEFTALİ:
Şeftali alırken, tombul ve sıkı olmasına uyarı edin Çok sıkı olan şeftaliler olgun değildir İyi şeftali ince tüylü olan kırmızı şeftalidir
ARMUT:
Armut alırken, sıkı fakat hafif yumuşak olmasına dikkat edin Armutların rengi cinsine göre değişir Kabuğu hafif buruşmaya başlamış armutlar taze ve sulu değildir
*