TBMM Lideri Mustafa Şentop, şu anda milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ait yaklaşık 1.300 fezleke bulunduğunu söyledi.
TRT Haber'de soruları yanıtlayan Şentop, "Bu çok yüksek bir sayı. TBMM'de bu kadar çok dokunulmazlıkların kaldırılması fezlekesinin olması çok vahim bir tablo. İçerikleriyle ilgili olarak baktığımızda daha evvelki dönemdekiler, daha çok ismi nitelikli kabahatler ile ilgili. Artık baktığımızda durum çok daha vahim, ağır... 'Terörle ilgili kabahatler, terör örgütü üyeliği, yöneticiliği, terör örgütüne yardım, terör örgütü propagandası' üzere hatalar dahil olmak üzere niteliği prestijiyle da ağır evraklar. Türkiye açısından hakikat bir tablo değil" dedi.
Şentop, fezlekeler üzerinden orta seçime gidilmesini zarurî kılacak bir durumun kısa müddette ortaya çıkmasına pek ihtimal vermediğini belirtti.
5'ine denk gelen sandalyenin boşalması halinde orta seçime gidilmesi gerekiyor
Anayasaya nazaran, TBMM'de üye tam sayısının yüzde 5'ine denk gelen sandalyenin boşalması halinde orta seçime gidilmesi gerekiyor. Üye tam sayısının yüzde 5'i 30 milletvekiline denk geliyor. TBMM'de şu anda boş sandalye sayısı 16.
Şentop, Anayasa Mahkemesi'nin HDP için kapatma kararı vermesi ve birtakım isimlere siyasi yasak getirmesi halinde orta seçim için gereken sayıya ulaşılabileceğini söyledi.
Şentop, HDP'nin kapatma davasının ne kadar sürebileceğine ait bir soruya da, Anayasa Mahkemesinin hızlı karar verdiğini belirterek, "Makul bir mühlet içerisinde, azami üç ile altı ay üzere bir müddet içerisinde sonuçlanabileceğini düşünüyorum. Anayasa Mahkemesi'nin performansını dikkate alarak söylüyorum" karşılığını verdi.