Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tebbet Suresi Nuzul Sebebi

Tebbet Suresi Nuzul Sebebi
0
195

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Tebbet suresinin iniş sebebi
Tebbet suresi neden inmiştir

Mufessirlerin icmaıyla sUrenin tamamı Mekke'de inmiştir

Bu surenin nuzul sebebi ile ilgili rivayetler:
1 a Ahmed b elHasan elHiri, Hacib b Ahmed'den, o Muhammed b Hammad'dan, o EbU Muaviye elA'meş'ten, o Amr b Murre'den, o Said b Cubeyr'den, o da İbn Abbas'tan rivayeten şoyle dedi:
Rasulullah (sav) bir gun Safa Tepesi'ne cıktı ve:
Ey Sabahcılar, Koşun ey Kureyş topluluğu!diye nida etti Bunun uzerine Kureyş toplandı ve:
Ne istiyorsun? Ne haberin var?dediler O da:
Ben size sabaha akşama duşman baskısına uğrayacağınızı haber verecek olsam beni tasdik eder misiniz?diye sordu Onlar:
Evetdediler Rasulullah (sav) buyurdu ki:
(Oyleyse iyi dinleyin) Ben sizi onunuzdeki şiddetli azabdan sakındıran birisiyimBunun uzerine EbU Leheb:
Seni helak olasıca, Bizi bunun icin mi topladın?dedi Allah Teala da bu sUreyi indirdi
Buhari bu hadisi Muhammed b Selam'dan, o da EbU Muaviye'den rivayet etmiştir6
b Said b Muhammed elAdl, EbU Ali b Ebi Bekr elFakih'ten, o Ali b Abdillah b Mubeşşir elVasıti'den, o Ebu'lEş'as Ahmed b elMiıkdam'dan, o Yezid b Zurey'den, o Kelbi'den, o EbU Salih'ten, o da İbn Abbas'tan rivayet ederek şoyle dedi:
Rasulullah (sav) ayağa kalktı ve şoyle dedi:
Ey Ğalib Oğullan, Ey Murre Oğulları, Ey Kilab Oğulları, Ey Kusayy Oğullan, Ey Abdi Menaf Oğulları! Ben, siz La ilahe illallahdemedikce size Allah'tan gelecek bir zararı ne onleyebilirim, ne de dunyadan bir nasib sağlayabilirimBunun uzerine EbU Leheb:
Helak olasıca Bizi bunun icin mi buraya topladın?dedi Allah Teaia da bu sUreyi indirdi7
c EbU İshak elMukri, Abdullah b Hamid'den, o Mekki b Abdan'dan, o Abdullah b Haşim'den, o Abdullah b Numeyr'den, o A'meş'ten, o Abdullah b Murre'den o Said b Cubeyr'den, o da İbn Abbas'tan bize şunu dediğini haber verdi:
En yakın akrabalarını uyarayeti inince Rasulullah (sav) Safa Tepesi'ne geldi ve onun uzerine cıktı Sonra şoyle nida etti:
Ya Sabahcılar, ey Kureyş topluluğu!Bunun uzerine insanlar toplandı Daveti duyanlardan bazısı geliyor, bazısı da yerine adam gonderiyordu Rasulullah (sav) buyurdu ki:
EyAbdu'lMuttalib Oğulları, Ey Fihr Oğulları, Ey Luey Oğulları! Eğer ben size şu dağın eteğinden atlıların cıkacağını ve onların size 'zarar vereceklerini haber versem beni tasdik eder misiniz?Onlar da:
Evetdediler Rasulullah (sav):
Oyleyse ben, sizi onunuzdeki şiddetli azabdan sakındıran birisiyimbuyurdu Bunun uzerine EbU Leheb:
Helak olasıca Bizi davetin bunun icin miydi?dedi Allah Teala da bu sUreyi indirdi8
d İbn Abbas'tan rivayette o şoyle anlatıyor:
Sen en yakın hısımlarını inzar et(Şuara, 26214) ayeti kerimesi nazil olunca Hz Peygamber (sa), Safa tepesine cıktı ve
Ey Fihr oğulları, ey Adiyy oğulları!diye Kureyş batınlarına seslenmeye başladı Gelip etrafında toplandılar Hatta bizzat gelemiyenler de ne oluyor diye bakması icin bir elcisini gonderdi Boylece Ebu Leheb ve Kureyş hep gelip toplandılar Hz Peygamber (sa):
Ne dersiniz; şimdi ben size şu vadinin arkasında atlılar size baskın yapmak istiyorlar diye haber versem beni tasdik eder misiniz?diye sordu
Biz, senden doğruluktan başka bir şey gormedik (Biz, ancak senin doğruluğunu tecrube ettik)dediler
Ben, sizi cok şiddetli bir azabın onunden uyarıcıyım(Sebe: 3446) buyurdular Ebu Leheb:
Diğer gunlerde (gelecekte) koku kuruyasıca! bizi bunun icin mi topladın?dedi de bunun uzerine
Ebu Leheb'in eli kurusun Onun malı da, kazandığı da ona bir fayda vermediSUresi nazil oldu
e Bu olayı Muslim de Ebu Hureyre'den rivayetle tahric etmiş olup ayrıntılarda kucuk bir takım farklar vardır Bu rivayet şoyledir:
Ve yakın akrabalarını uyar(Şuara, 26214) ayeti kerimesi nazil olduğunda RasUlullah (sa) Kureyş'i cağırdı Onların avamı, havassı gelip toplandılar Onlara seslendi:
Ey Ka'b ibn Luay oğulları nefislerinizi ateşten kurtarın Ey Murre ibn Ka'b oğulları nefislerinizi ateşten kurtarın Ey Abdi Şems oğulları kendinizi ateşten kurtarın, ey Abdi Menaf oğullan kendinizi ateşten kurtarın Ey Haşim oğulları nefislerinizi ateşten kurtarın, ey Abdu'lMuttalib oğulları kendinizi ateşten kurtarın Ey Fatıma (bint Muhammed) kendini ateşten kurtar Allan katında ben sizin icin hicbir şeye malik değilim Şu kadar var ki sizinle aramda bir akrabalık var ve ben bu akrabalığın hakkını veririm
f Hadisin Nesei'deki rivayetlerinde de kucuk farklar bulunmakta Şoyle ki: Ebu Hureyre'den rivayette o şoyle anlatıyor:
Ve yakın akrabalarını uyarayeti kerimesi nazil olduğunda RasUlullah (sa) kalktı ve:
Ey Kureyş topluluğu, nefsnizi Allah'tan satın alın; ben, Allah katında size bir fayda sağlıyamam Ey Abdi Menaf oğullan, nefsinizi Allah'tan satm alın Ben, Allah katında size hicbir fayda veremem Ey Abbas ibn AbdulMuttalib, benim Allah katında sana hicbir faydam dokunmaz Ey Allah'ın elcisinin halası Safıyye, benim Allah katında sana hicbir faydam dokunmaz Ey Fatıma, benden ne istersen iste ama Allah katında sana hicbir faydam dokunmazbuyurdu
g Hadisin bu rivayetlerinde Mesed SUresi'nin nuzulune sebep olan Ebu Leheb'in: Soyu kesilesice bizi bunun icin mi topladındediği zikredilmemekle birlikte aynı hadisin İbn Abbas'tan gelen rivayetinde Mesed SUresinin de bu hadise uzerine nuzulu tasrih olunmuştur
h Hz Peygamber (sa)'in amcalarından birisi olan Ebu Leheb'in esas adı Abdu'1Uzza ibn Abdu'lMuttalib, kunyesi de Ebu Utbe'dir
i Bu hadise, İbn Abbas'tan rivayete gore bi’setten uc sene sonra meydana gelmiştir ve SUrenin inişi de o zaman olmuştur
2 Bir rivayete gore de Hz Peygamber (sa) amcalarını toplayıp onlara bir tabakta yemek ikram etmiş
Bu kadarcık yemek kime yetecek? Yalnız başına birimiz bir koyunu yerdiye sunulan yemeği hakir gormuşler Ama hepsi yeyip karnını doyurmasına rağmen yemekten az bir şey eksilmiş Yemekten sonra:
Bizi nicin topladın?demişler de Hz Peygamber (sa) onları İslam'a davet etmiş ve Ebu Leheb de soylediği o sozu işte o zaman soylemiş ve bu SUre nazil olmuş
3 İbn Zeyd der ki: Ebu Leheb, Hz Peygamber (sa)'e:
Ey Muhammed, musluman olduğum takdirde bana ne verilecek?diye sormuştu Hz Peygamber (sa):
Muslumanlara ne verilmişse sana da o verilecekbuyurdu Ebu Leheb:
Benim onlara bir ustunluğum olmıyacak mı?diye sordu Hz Peygamber:
Ne istiyorsun?dedi de Ebu Leheb:
Bu dine yazıklar olsun ki ben ve şunlar (o dinde) eşit oluyoruzdedi ve işte bunun uzerine Allah Teala bu SUreyi inzal buyurdu16
4 Hemedan’dan kendisine Yezid İbni Zeyd denen birinden ibnu İshak, ondan İsrail tarikından İbnu Cerir anlattı O kimse:
Ebu Leheb'in karısı, Nebi Aleyhisselam'in yoluna diken koyardı Leheb Suresi indirildi, dedi
5 Ikrime'den bunun benzerini İbnu Munzir anlattı
6 Tarik elMuharibi'nin şoyle dediği rivayet olunur:
Ben, Zu'1Mecaz panayırında iken, genc bir delikanlıyla karşılaştım
Ey İnsanlar! Lailahe illallah deyin, kurtulundiyordu Bir de baktım ki, arkasından bir adam onu taşlıyor, bacaklarını ve topukların kanatıyordu Adam da şoyle diyordu:
Ey İnsanlar! Muhakkak bu yalancıdır, inanmayınBen,
Kim bu?diye sordum Dediler ki:
Bu Muhammed'dir, peygamber olduğunu iddia ediyor Şu da amcası EbU Leheb'tir Onun yalancı olduğunu iddia ediyor

858,505Konular
982,762Mesajlar
33,063Kullanıcılar
netflixdunySon üye
Üst Alt