Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tefekkür Bir Îman Anahtarıdır

Tefekkür Bir Îman Anahtarıdır

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
TEFEKKÜR BİR ÎMAN ANAHTARIDIR

Velhâsıl;

???????? ??????? ??????? ??????? ??????

(“Yaratan Rabbinin adıyla oku! elAlak, 1)

İlk emir bu, ilk tahsilimiz bu En mühim tahsilimiz, bir tefekkür, bir îman anahtarı Kul, gördüğü her şeyde Cenâbı Hakk?ı hatırlayacak

Kendisine bakacak, Cenâbı Hakk?ı hatırlayacak Bir yok kadar şeyden nasıl meydana geldi? Nasıl içindeki bu cihazlar çalışıyor? Evlâdını kim verdi? Onun şeklini, biçimini, kaderini kim çizdi?

Dâimâ bir mü?min:

???????? ??????? ??????? ??????? ??????

(“Yaratan Rabbinin adıyla oku! elAlak, 1)

Okuyacak Allâh?ın celle celâlühû azametini, kudret akışlarını, ilâhî nakışları okuyacak Hayatı bir huzur hâlinde olacak Tabi bu da kalbin alacağı merhalelere bağlı Onun için Cenâbı Hak kalbin yıkanmasını istiyor Fücur bertaraf edilecek, takvâ artacak, kalp yıkanacak

???? ???????? ???? ?????????

(“(Nefsini) arındıran kurtuluşa ermiştir eşŞems, 9)

???? ???????? ???? ????????

(“(Nefsini kötülüklerden) arındıran kurtuluşa ermiştir elA‘lâ, 14)

Kalp temizlenecek

Peygamberler üç vazifeyle geliyor:

Geldikleri topluma Allâh?ın âyetlerini, emirlerini, nehiylerini bildirmesi

İkincisi; o insanları terbiye etmesi ?????????????? (“…Onları (kötülüklerden) arındıran… Âli İmrân, 164) İç âlemlerini temizlemesi Kalpten fücur çıkacak Yani “??? ?????? Allah?tan uzaklaştırıcı her şeyden kalp uzaklaşacak “?????? ???? kalp Cenâbı Hak?la beraber olacak Böylece o kalpte ufuklar açılacak Bu nasıl olacak? Sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz?in izinden gitmekle Her an, hâlimizi O?nun hâliyle bir mîzân etmekle

Bu, Hira?da indi ilk âyet Her âyet çok mühim İkinci mühim bir âyet de ikinci mağarada indi O da Sevr?de indi Cenâbı Hak:

??? ???????? buyuruyor “…Mahzun olma! (etTevbe, 40)

????? ??????? ???????

(“…Allah bizimle beraberdir… etTevbe, 40)

Demek ki bir maiyyeti kurabilmek, Cenâbı Hak?la beraberliği temin edebilmek

O beraberlik kurulunca ne olur?

Hadîsi kudsîde:

“…Kulumu sevince (Cenâbı Hakk?ın sevmesi Kulumu sevince) Ben onun âdeta konuşan lisânı, akleden kalbi, işiten kulağı, gören gözü, tutan eli ve yürüyen ayağı olurum… buyuruyor (Buhârî, Rik?k, 38)

Cenâbı Hak?tan yardımlar yağmaya başlıyor Tabi kalbin durumu değişiyor bu beraberlikte

Üçüncüsü; Vedâ Haccı?nda, Efendimiz:

“Size iki emanet bırakıyorum Bunlara sımsıkı sarıldığınız müddetçe sapıklığa düşmezsiniz buyuruyor (Bkz Hakim, I, 171318)

Eğer âilemizde bir problem varsa, ticârî hayatımızda bir problem varsa, ictimâî hayatımızda bir problem varsa, demek ki Kur?ân ve Sünnet emânetin(e sahip çıkmak)taki bâzı noksanlıklardan meydana geliyor

Velhâsıl Cenâbı Hak ne buyuruyor:

?????? ???????? ?????? ??? ????????

“Nereye gitseniz Ben sizinle beraberim buyuruyor (Bkz elHadîd, 4) Cenâbı Hak beraber Cenâbı Hak müteâl, yani idrak ötesi İnsanlarda ve bütün mahlûkatta zamanmekân var Zamanmekânla mukayyed Cenâbı Hak zamanmekândan münezzeh Hudut yok Her an bütün insanların yanında Bütün hayvanâtın yanında En küçükten en büyüğe kadar Karıncadan tâ cesim varlıklara kadar Nebâtâtın yanında Bütün mahlûkâtın…

“Nereye gitseniz O sizinle beraberdir (elHadîd, 4) buyuruyor

Yani Cenâbı Hak… Kalp merhale katedecek, bu bir idrak hâline gelecek

Hadîsi şerîfte buyruluyor:

“Îmânın en üstün mertebesi, nerede olursan ol, Allâh?ın seninle beraber olduğunu bilmendir (Heysemî, I, 60) O?nu bilmendir, unutmamandır

Şimdi bir hatâ yaptığımız zaman, birisinin görmesini istemeyiz Fakat Cenâbı Hak görüyor

Bu kalp, nasıl bir kalp? İşte mâlûm, bildiğiniz, o sütçü kadının kızı Hazreti Ömer radıyallâhu anh geceleri dolaşıyor, bir sıkıntı içinde, bir muzdarip var mı, bir dertli var mı? Bakıyor, bir kapıdan bir ses geliyor:

“?Kızım (diyor), süte su koy diyor

“?Anne (diyor), halîfe demedi mi (diyor), süte su koymayacaksınız diye?

“?Kızım! (Diyor) Halîfe bu saatte bizi nereden görecek diyor

Kız diyor ki:

“?Peki (diyor), halîfe görmezse (diyor), anne (diyor), Allah görmeyecek mi (diyor) bizi? diyor

İşte bu:

“Nereye gitseniz Allah sizinle beraberdir (elHadîd, 4)

Yine Abdullah bin Câfer radıyallâhu anh bakıyor, bir siyâhî köle Önünde bir köpek var Onunla ekmeği paylaşıyor Bir müddet seyrediyor Sonra yanına yaklaşıyor:

“?Sen kimsin? diyor

“?Ben köleyim diyor

“?Bu köpek ne? diyor

“?Bu (diyor), misafir (diyor) buranın hayvanı değil, uzaktan geldi (diyor) Ben de Allâh?ın bu misafirini, bana gönderdiği bu misafire ikram edeyim (diye) kendi ekmeğimden parça verdim Fakat hayvan çok açmış Aldıkça yutuyor

“?Peki sen ne yapacaksın?

“?Bugün ben sabredeceğim Allâh?ın bu mahlûkâtına ben bugün ikram edeceğim

Nedir bu?

“Nereye gitseniz, O sizinle beraberdir (elHadîd, 4)

Misaller sonsuz

Velhâsıl demek ki kalbin bu merhaleye gelebilmesi mühim olan

Yine Cenâbı Hak buyuruyor:

???????? ???????? ???????? ???? ?????? ??????????

(“Biz ona şah damarından daha yakınız K?f, 16)

“Şah damarından daha yakın olduğunu, yani duygularımızı biliyor Cenâbı Hak kişiyle kalbi arasına giriyor Yani birtakım duygularımızı herkesten saklayabiliriz Kendimiz biliriz Bir de unutmamak lâzım ki bunu Cenâbı Hak da biliyor

Bir misal, K?dî Iyâz?ın Şifâi Şerîf?inden Horasan?da bir kumandan vefat ediyor Sâlihlerden bir kimse de onu rüyâsında Cennet?te görüyor Soruyor:

“?Sen (diyor), hangi amelden (diyor), kumandandın, güçlüydün (diyor, sayıyor fârik vasıflarını) hangi şeyden kazandın? diyor

O da diyor ki:

“?Yaptığım bir amelden değil (diyor) Bir (diyor), kendime baktım (diyor), askerlerime baktım (diyor); «?Yâ Rabbi! Keşke beni Allah Rasûlü?nün zamanında yaratmış olsaydın da Rasûlullah Efendimiz?in emrinde O?na hizmet etseydim, fedâyı cân eyleseydim» Cenâbı Hak bu niyetimden dolayı bana ihsân etti

Demek ki Cenâbı Hak:

???????? ???????? ???????? ???? ?????? ??????????

(“Biz ona şah damarından daha yakınız K?f, 16)

Şah damarımızdan daha yakın İçimizdeki duyguları, hissiyâtı biliyor

Ubeydullah Ahrar Hazretleri var Bu, Allah dostlarından:

“Bir (diyor), aziz, kıymetli bir zat (diyor), vefatından sonra Bahâüddîn Nakşibend Hazretleri?ni gördü rüyâsında:

«?Ebedî kurtuluşumuz için ne yapalım üstad?!» dedi

O da dedi ki:

«?Son nefeste neyle meşgul olmak gerekiyorsa onunla meşgul olun»

İnsan ne derttedir son nefeste? Malmülk var mıdır? Yoksa kelimei tevhîdi getirebilmenin bir gayreti içinde midir, heyecanı içinde midir?

“Son nefeste neyle meşgul olmak gerekiyorsa onunla meşgul olun

Demek ki kelimei tevhîd, yani “??? ?????? hayatımızda düstur olacak Kalpten, Allah?tan uzaklaştıran bütün nefsânî arzular vs uygun olmayan ahlâk, hepsinden kalp uzaklaşacak Kalp Cenâbı Hak?la beraber olacak

Yine Câferi Sâdık Hazretleri şöyle buyuruyor:

“Allah Teâlâ dünyaya vahyetti:

«Ey dünya! Hakka hizmet edene, Allah yolunda hizmet edene, sen de hizmet et!»

En çok hizmet eden kim? Peygamberler En çok çileler kimin başından geçiyor? Peygamberlerin başından En çok huzurlu kimler? Peygamberler

“Sen onlara hizmet et! Sana hizmet edeni de (yani dünya için uğraşanı, âhireti bırakıp dünya için uğraşanı) sen onları yor, yıprat, perişan et buyuruyor

Demek ki gayretlerimiz, hep Cenâbı Hak için olacak Evlâtları yetiştirmemiz, İslâm?a olan hassasiyetimiz, ibadetlerimiz, tâatimiz, hepsi “???????? ??????????? bir “âhiret endişesiyle olacak (Bkz ezZümer, 9)

Yine, Ubeydullah Ahrar Hazretleri şöyle buyuruyor:

“?Sâlik (bu, merhale kateden, kalbî merhale kateden, tasavvuftaki bir sâlik) mânevî hâlini kaybedebilir mi? (Yani yükselir, yükselir, aşağı düşer mi?) Düşerse bunun sebebi nedir?

Ubeydullah Ahrar Hazretleri buyuruyor ki:

“?Birincisi, İslâmî kâidelere aykırı fiilde bulunur

Evet mânen çok seviye kazanır, fakat bir yanlışlığa dûçâr olur Meselâ ticârî hayatında yanlışlık yapar Allâh?ın arzu etmediği bir şekilde bir ticâret yapar Lokmasına dikkat etmez, kul hakkı vardır Aldığı o seviyeden birden bire aşağı indirir onu

“Kul hakkına girmek, bir mü?minin gıybetini yapmak

Bu da onun seviyesini aşağı indirir Gıybet de çok mühim, dedikodu

Yine Ubeydullah Ahrâr Hazretleri, bu zât, bir yerden hızlı olarak geçiyor, bir gıybet ediliyor bir yerde Diyor ki talebesine:

“?Orucum bozuldu diyor

“?Üstad (diyor), siz ne gıybet ettiniz, oradan hızlıca geçtiniz

“?Fakat oradan in?ikâs oldu, esinti geldi diyor

Bir de gıybeti düşünün…

“Üçüncüsü; Allâh?ın mahlûkâtına merhametsiz davranmak

Bu da Allah korusun bu da çıkılan seviyeyi düşüren alâmetlerden biri olmuş oluyor

Velhâsıl Cenâbı Hak ile dostluk, takvâ üzere yaşanan bir hayatın neticesinde meydana geliyor

Velhâsıl Cenâbı Hak Ahkaf Sûresi?nde:

“Rabbimiz Allah?tır deyip sonra dosdoğru (sırâtı müstakîm üzere) yaşayanlara ??? ?????? ?????????? ????? ???? ??????????? onlar korkmayacaklardır, üzülmeyeceklerdir (elAhk?f, 13) buyuruyor

Yine A‘râf Sûresi?nin 43 âyetinde:

Cennet?e girerken de, Cennet?e girerken diyecekler ki o mü?minler:

“…Hidâyetiyle bizi (bu nimete) kavuşturan Allâh?a hamd olsun…

Hidâyeti veren Allah En büyük nîmet Cenâbı Hakk?ın hidâyeti Fakat bu hidâyetle ölmemiz nasip Cenâbı Hak:

????? ?????????? ?????? ?????????? ???????????

“…Ancak müslüman olarak can verin (Âli İmrân, 102) buyuruyor

Nasıl olacak?

“Ey îmân edenler! Allâh?ın azameti, Allâh?ın kudretine göre takvâ sahibi olun Ancak müslüman olarak can verin (Âli İmrân, 102) buyuruyor

“Siz Allâh?a yardım ederseniz (Allâh?ın dînini yaşarsanız, yaşatırsanız) Allah da size yardım eder, ayaklarınızı kaydırmaz (Muhammed, 7) buyruluyor

Sonra devam ediyor âyet:

“…Allah bizi hidâyete erdirmeseydi, kendiliğimizden doğru yolu bulacak değildik… (elA‘râf, 43)

Demek ki bunu çok tefekkür etmemiz lâzım Dünyanın bir ucunda, öbür ucunda meydana gelebilirdik Zâlimlerin arasında dünyaya gelebilirdik Îmânımızı kaybedecek duruma gelebilirdik Fakat hidâyet üzere ölmenin gayreti içinde olabilmek

Yani bir mü?min, mayın tarlasında gezer gibi dikkat etmesi lâzım Bir yanlışlık, Allah korusun küçük, orta, büyük, Cenâbı Hakk?ın kahrı tecellî eder, ayak kayar gider İşte Kârun, Kasas Sûresi?nde Allâh?ın velî bir kuluydu Tevrât?ı en iyi tefsir edenlerden biriydi Cenâbı Hak mal verdi, ağır bir imtihan, mal çok ağır bir imtihandır “Mal benim dedi Mûsâ aleyhisselâm?a tavır koydu Cenâbı Hak malıyla beraber yerin dibine gömdü

Her uzvumuzu kullanmayı bilebilmek Cenâbı Hak yine Fussilet Sûresi?nin 20 âyetinde:

“Nihâyet oraya geldikleri zaman (yani hesaba geldikleri zaman) kulakları, gözleri, derileri, işlediklerine karşı onların aleyhine şâhitlik edecektir buyuruyor

Demek ki Cenâbı Hak şu gözü verdi Bu gözü nerede kullanacağız? Niye verdi bu gözü? Âmâlar kurtuluyor bundan Demek ki gözü kullanabilmeyi bilebilmek, kalbin sanatı Haramdan korumak, yanlıştan korumak

“Kulaklar konuşacak buyuruyor Kulaklarımızı koruyabilmek Dedikodu vs şu bu…

“Derileri… Allah bu bedeni niye verdi bize? Beden bir emânet Ölümle beraber, beden yine fonksiyonunu bitirdiği için tekrar toprağa dönecek

“…Bunlar, onların aleyhine şâhitlik edecek buyruluyor… (Bkz Fussilet, 20)

Osman Nûri Topbaş

858,465Konular
981,146Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt