Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tekstil Terbiye Teknisyeni

Tekstil Terbiye Teknisyeni

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Tekstil Edep Teknisyeni Hakkında Bilgi
Dokuma Edep Teknisyeni Nasıl Olunur
Tekstil Terbiye Teknisyeni Eğitim Süresi
Dokuma Edep Teknisyeni Mesleği ve Özellikleri

Her türlü dokuma ürününün ön terbiye, boyama, baskı ve apre işlemlerini yapan kişidir

GÖREVLERİ

Edep reçetelerini hazırlar ve uygular ( beyazlatıcı, merserizasyon, haşıl sökme vb)

Müşterinin isteği doğrultusunda renk tutturma işlemini yapar verilen reçeteye uygun boyama işlemini gerçekleştirir,

Zorlama ve apre işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlar,

Takım halinde çalışmalarda işi organize ederek ekibin verimli çalışmasını sağlar,

Zorunlu kayıtları tutar, raporları hazırlar,

Çalışılan yerin uyum ve temizliğinden sorumludur, iş güvenliği koşullarına uyulmasını sağlar,

Gerekli durumlarda çalıştığı ekibin eğitimini sağlar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Edep, boyama, baskı ve apre makinaları

Bilgisayar, numune boyama ve test cihazları

Eğitim ortamında; bilgisayar, eğitim programları ve eğitim vasıta gereçleri ile laboratuar cihazları ve farklı alanlara yönlendirilmiş ofis malzemeleri

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Tekstil nezaket teknisyeni olmak isteyenlerin;

Bedence dinç (özellikle elleri ve gözleri sağlam),

Genel yeteneğe sahip,

Matematik ve fen bilgisine sahip,

Dikkatini yoğunlaştırabilen ve sabırlı,

Renkleri iyi ayırdedebilen,

Kimyasal maddelere karşısında alerjisi olmayan,

kimseler olmaları gerekir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Tekstil edep teknisyenleri çalışmalarını genel olarak laboratuar ortamında ya da kapalı ortamlarda yürütürler

Kullanılan kimyasal madde ve bileşiklerin zehirli ve fena kokulu olmasından nedeniyle çalışma ortamları ağır kokuludur

Alıştırma ortamında zehirli ve güvenli olmayan maddelerle çalışılması nedeniyle büyük dikkat gösterilmekte ve özel güvenlik önlemleri alınmaktadır

Tekstil badana fabrikaları ve zorlama atölyelerinde çalışabilirler

ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULMA OLANAKLARI

Boya ve baskı fabrikalarında iş bulma olanakları vardır Kadınlar daha fazla laboratuar, erkeklerde işletme içerisinde iş bulabilmektedirler Bu alanın daha az anapara gerektiren ve işgücü yoğun bir alan olması nedeniyle istihdam olanağı fazladır Kendileri de atölye açabilirler

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; kız meslek liselerinin dokuma alanı terbiye dalında, endüstri meslek lisesi, teknik lise, anadolu teknik ve anadolu meslek liselerinde badanaapre bölümlerinde verilmektedir

MESLEK EĞİTİMİNE GIRIŞ KOŞULLARI

Kız iş lisesi ve endüstri iş liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, teknik ve Anadolu meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu elde etmek, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme sınavında yerine geçmek gerekmektedir

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Iş eğitim süresi; kız iş liseleri, endüstri meslek liseleri, teknik liselerde ve anadolu teknik liselerinde 4 yıldır

Meslek Liselerinin Eğitim Programı;

Elyaf Bilgisi,Tekstil Bilgisi,Ön Nezaket İşlemleri Teknolojisi ve Teknik Fotoğraf dersi teorik verilmekte, atölyede ise bu derslerin uygulamaları yapılmaktadır

Boyama, Baskı Teknolojisi, Edep makineleri ve Tekstil Kimyası derslerini teorik olarak görmektedirler Boya ve zorlama işlemleri uygulamalı olarak atölye ve laboratuar dersinde yapılmaktadır

Haftanın 2 günü teorik olarak Apre ve Badana teknolojisi dersi görmekte diğer 3 günü ise işletmelerde meslek eğitimlerini pratik olarak görmektedirler

Teknik Liselerin Eğitim Programı;

Elyaf Bilgisi,Dokuma Bilgisi,Ön Nezaket İşlemleri Teknolojisi ve Teknik Resim dersi teorik olarak görülüyor Atölyede ise derslerin uygulamaları yapılmaktadır

Dokuma Kimyası, Ön Terbiye İşlemleri Teknolojisi, Boya Teknolojisi, Nezaket Makineleri dersi teorik olarak verilmektedir Atölyede ise derslerin uygulamaları yapılmaktadır

Badana Teknolojisi, Apre Teknolojisi, Baskı Teknolojisi teorik olarak verilmektedir Atölyede ise derslerin uygulamaları yapılmaktadır

Kalite Denetleme,Organizasyon Meslek Etüdü,Bilgisayar dersleri teorik olarak verilmektedir Atölyede ise derslerin uygulamaları yapılmaktadır

MESLEKTE İLERLEME

Iş elemanları çalıştıkları işyerinde birim şefi ve atölye şefi düzeyine değin ilerleyebilir

Iş Lisesi Dokuma bölümü mezunları istedikleri taktirde iş yüksek okulları Tekstil, Halı ve Kilimcilik, Halıcılık önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler Gerekli koşulları sağlamaları halinde yerleştirilebilirler

Keza meslek liselerinin boyaapre bölümü ve edep dalından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve Tekstil Edep Öğretmenliği, Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, Tekstil Öğretmenliği lisans programlarını seçim etmeleri halinde ek puan almaları sebebiyle öteki bölümlerden mezun olanlara kadar öncelikle yerleştirilmektedir

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

3308 sayılı kanun gereği 3 sınıfta işletmelerde eğitim görürler İşletmelerde eğitim gördükleri sürede minimum ücretin % 30 undan az olmamak üzere ücret alırlar

Öğrenciler eğitim boyunca meslek kazaları ve meslek hastalıklarına aleyhinde sigorta ettirilir

Eğitim sonunda; millet sektöründe işe başlayanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tarafından hizmet sınıfındaki kadroların karşılığı olan derece ve kademeden aylık alırlar

Özel sektörde çalışıldığında ücretler işyerindeki pozisyona kadar yapılacak anlaşmalarla belirlenmektedir Genel Olarak ilk işe başlayışta en düşük vergi alınmaktadır Ücretler performansa tarafından sonraki yıllarda artmaktadır Tecrübeli, bilgisayar kullanabilen, tanıdık olmayan dil haberdar olan ve kendini geliştirmiş olanların kazançları daha fazladır

DAHA AYRINTILI DATA İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

İlgili Eğitim Kurumları,

Dokuma Mühendisleri Odası,

Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Iş Danışma Merkezi,

Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi yer alan Türkiye Meslek Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri *