’Tekstilcide çok para olur’ dediler cebren hastane patronu yaptılar Maçkalı Turgut Okumuş’ın 1958’de İstanbul Tahtakale’de çıraklıkla başlayan tüccarlığı, Yahudi ortaklarla tekstil sanayiciliğine dönüştü 1996’da İhsan Kalkavan’ın ’doktorlarla hastane kurma’ projesine yüzde 30 karşılıklı olan Turgut Aydınlatılmış, bir türlü yapımı tamamlanamayan hastanenin tüm hisselerini alarak tek işveren oldu Turgut Aydın, geçen sene hastaneden 100 milyon YTL, Açık Fikirli Örme’den de 105 milyon dolar ciro yaptı KARADENİZ insanının bütün özellikleri taşıyan Maçkalı Turgut Aydın, Ben doğduğumda loğusa anneme verecek bir tas çorba bile yokmuşdiyor ve bugün 105 milyon dolar ciro yapan bir tekstil grubuyla 100 milyon YTL cirolu büyük bir hastanenin patronu olmasını tüm ticari yeteneklerine rağmen ’mucize’ olarak görüyor Oğlu Yaşar Aydınlatılmış’ı Aydın Örme Sanayi ve Ticaret AŞ’nin başına geçiren, kendisi de Memorial Sağlık Durumu Yatırımları AŞ’yi yöneten Turgut Kültürlü hastanede 1400, tekstilde 1000 kişilik istihdamları olduğunu belirtiyor ve iki konuda da yakın gelecek için büyük hedefler koyduklarını anlatıyor Turgut Aydın, Hastanemizi bir zincir olarak dağıtmak istiyoruz Ataşehir’de yakında açıyoruz Antalya’da hazırlıklarımız var Dokuma’de de İskenderiye’de bir fabrika kuruyoruz Hem 3 yıl içinde 100 mağaza açacağızdiyor YA OKUL YA SANAT: 1942’de Trabzon’un Maçka ilçesine ast Mutluluk Köyü’nde doğduğunu söyleyen Turgut Kültürlü şöyle başlıyor anlatmaya: Türkiye’nin en zorlama zamanlarında doğmuşum Ben doğduğumda loğusa anneme verecek bir tas çorba bile yokmuş 9 kardeştik ve çok sefalet içinde büyüdük Bizim Karadeniz’de çok alternatif yoktur; ya okuyacaksın veya sanat öğrenip sanatkar olacaksın 1958’de (16 yaşında) bu amaçla İstanbul’a geldim Okumayı fazla istedim fakat olmadı Karadenizli bir sürü akrabamız vardı İstanbul’da ve hepsi de yorgancıydı Benim yüne karşısında allerjim varmış Yorgancı olamayacağım anlaşıldı ve tornatesviye öğrensin diye beni bir Ermeni ustanın yanına verdiler Onun yanında mükemmel yettiştim Prinç, sarı, bronz işleri yapıyorduk Vitrin malzemeleri, kapı kolları, perde askılıkları vs 19582000 yılı arası fulltime Tahtakale’deydimASKERDEN SONRA PERDE TİCARETİ: Tahtakale, Sultanhamam ekseninde, bir sanatın ustası olmayı da başaran Turgut Okumuş, askerliğini yaptıktan sonra bir zaman daha Ermeni ustasıyla çalışır fakat sonra anlaşamaz ve ayrılır 1965’te önce bir akrabasının yanına giren kısa süre sonra da kendi işyerini açan Turgut Aydınlatılmış, bronz perde askılıkları üretimi ve ticaretiyle yoluna devam eder bu vesileyle perdelik kumaş ticaretine de girer Perdeyle ilgili her şeyi satmaya başlar Aydın, Mükemmel para kazandım o devirde Daha Sonra bronz işini kardeşlerime bıraktım Perde imalatına yöneldim Orlon perde işi çok büyüdü ve biz de çok iyi bir dönem yaşadık Sonradan bu işte iki Musevi tüccar birbirine us, fiyatları çöktü, perde işini bıraktıkdiyor 4 YAHUDİ, 1 ERMENİ’YLE ORTAK: Turgut Okumuş, ticarette tanıdığı ve çok iyi anlaştığı bazı Musevi arkadaşlarıyla müşterek olduğunu söylüyor ve şöyle konuşuyor: Musevi arkadaşlar bana ’Güney Sanayi’nin malını bağlayalım sen sat’ dediler 1976’da 5 milyon lirayla, 4 Musevi, 1 Ermeni ve bundan başka ben Dömeks AŞ’yi kurduk Bir ortağım bütün 7 dil biliyordu Firmanın pazarlama satmak işleri benim işimdi Yüzde 10 payım vardı 6 ay sonra, ’yüzde 10 beni kurtarmıyor’ dedim, yüzde 20 hissem oldu Daha Sonra Ermeni müşterek ayrıldı yüzde 5 daha geldi Musevi ortaklardan biri de ayrıldı ve ben yüzde 37’ye çıktım Daha Sonra da yüzde 5050 kaldıkHayatımın en büyük parasını fabrikamı satınca kazandım TEKSTİLİN ticaret göre sanayi tarafına da Yahudi ortağıyla geçtiğini anlatan Turgut Aydınlatılmış, Orağımla bir fabrika aldık, perdelik üretimine girdik, çok iyi işler yaptık 1983’e geldiğimizde Sultanhamam’ın en büyükleri arasındaydık 1983’te bir fabrika daha aldık Perdelik tül ve brode yapıyordu bir de kadife fabrikamız olmuştu 1983’te aldığımız fabrikaya ben 45 milyon liraya anapara koymuştum Tam 14 ay daha sonra bu fabrikayı sattık ve bana 340 milyon lira düştü İşte benim hayatımın en büyük kazancı o olmuştur Yani Musevilerle çok işbirliği yaptık Yurtdışı ayakları çok güçlüydü, dışardan numuneler getiriyorlardı Bir ortağım 7 dil biliyordu Ben türkçeyi zorlama konuşuyorum 17 yıllık ortaklıktan sonra 1993’te Musevi arkadaşlarımla ortaklıktan en ince ayrıntısına kadar ayrıldık Sonradan kendimiz bir tül fabrikası aldık Sonra fabrikalar kurduk, aldık sattık hemen dünya markalarına imal yapıyoruz Bunlar; Marks & Spencer (İngiltere), DIM (Fransa), H&M (Merkezi İngiltere tüm dünyada 28 ülkede satılan giyim markası), Palmers (Avusturya), Mila Vitsa (Rusya), Lisca (Slovenya), Next (İngiltere), Asda (İngiltere), Play Tex (İngiltere), Simone Perele (Fransa), Tesco (İngiltere)Iki Tarafli oldum, bankalar kredi musluklarını açtı TURGUT Aydınlatılmış, Memorial Sağlık Durumu Yatırımları AŞ’ye ortaklığının öyküsünü de şöyle anlatıyor: 1996’da İhsan (Kalkavan), ’Abi hastane kuruyoruz gel iki taraflı ol’ dedi Ben ’bu işten hiç anlamam’ dedim fakat ’gel abi yaparız’ dedi ve yüzde 30 iki taraflı girdim Çünkü tekstilden kazanıyordum ve bundan böyle bunun dışında da bir meslek yapalım diye düşünüyordum Hastaneye Prof Dr Tayyar Sarıoğlu önderlik ediyordu Bir müteahhit ve İhsan birlikte yapacaklarmış Ben 1996’da müşterek oldu ama daha sonra baktım hastane bir türlü bitmiyor ve açılamıyor Ben geldikten sonra bankalar kredi muslukları açtılar çünkü tekstilciyiz Sonradan anladım ancak zaten bu yüzden karşılıklı edilmişiz Benim niyetim ’ortak olurum, hastane çalışır, idare kurulunda bulunurum, kárımı alırım’ şeklindeydi Ancak, inşaatçılar, mimarlar, doktorlar, sürekli yapıyorlar, yıkıyorlar benden de aralıksız para istiyorlar Bir zaman sonra baktım ama hastanenin biteceği değil ve sürekli kredilere imza atıyorum; sabrım tükendi İşe el koydum Zaten öbür ortaklar da her şeyi satıp çıkmak istiyorlardı 2006’da tüm hisseleri aldık 2003’cilt itibaren kár etmeye başladı 42 bin metrekarelik hastane olduk 25 bin metrekarenin mülkünü aldık Şu Anda Ataşehir’de 5500 metrekarelik bir hastanemiz bitti, 78 ay içinde 20 bin metrekareye tamamlanacak Memorial Sıhhat Yatırımları’nı da bu yıl halka talep etmeyi düşünüyoruzBağımsızlık