Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tektanrıcılık (Monoteizm) Hakkında Bilgi

0
109

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0

Tanrının dunyadan ayrı ve tek olduğuna inanma Tek anlamına gelen monos ve tanrı anlamına gelen theos deyimlerinden yapılmıştır Bu inancı taşıyan din ve oğretiler tektanrıcı 'dır Koleci uretim duzenine ozgu koleefendi ilişkisinin, tanrılık hiyerarşide fantastik yansımasıdır Calışan Ve ezilen halk yığınları kullar (koleler), efendilerin efendisi despot kral da tanrı'dır

Koleci ideoloji eski Babil, Mısır, Hint, Urartu, İran'dan antikcağ koleci devletlerine kadar efendilerin guclerini tanrıdan aldıkları inancını yaymıştır Calışanlar itaat etmeli ve boyun eğmelidirler, yoksa tanrı kendilerini hem bu dunyada hem de olumden sonra cezalandırır Boyun eğmeyenlerin tanrısal cezası olarak cehennem ve boyun eğip acı cekenlerin tanrısal odunu olarak cennet kavranılan da boylelikle doğmuştur Koleci uretim duzeni, calışan yığınları baskıda tutmak icin bir devlet orgutunu ve bu orgutun başına da kole sahiplerinin temsilcisi olarak bir despotkral’ın getirilmesini gerektirmiştir

Coktanrıcılığın tanrıları da boylelikle tektanrı olmuştur Bu aşamaya ulaşmak icin başka tanrıların da varlığını kabul ederek tek tanrıya tapma evresinden gecilmiştir Tektanrıcı uc buyuk dinin kaynağı olan Yahudilik, bu evrenin en belli orneklerinden biridir Yahudiliğin tektanrısı Yahova (İbr odur anlamındadır), sayısız elohim (Ruhlar) arasında bir eloah (Ruh, Allah)'tır

Bizzat parmaklarıyla yazıp Musa'ya verdiği onbuyruk'un birincisinde de bunu acıkca soyler: Başka ruhlara tapmayıp sadece bana tapacaksın Yahudilikten doğmuş olan Hıristiyanlık da unlu ucleme'siyle (Babaoğulkutsal ruh) monolatrinin izlerini taşır Bu anlamda tektanrıcılık, sadece Muslumanlıkta gercekleşmiştir denilebilir Din tarihcilerinden Lods monolatri, coktanrıcılığın ozel bir bicimidir, BoucheLeclerck oteden beri tektanrıcılık diye adlandırılan, hiyerarşiye bağlanmış coktanrıcılıktan başka bir şey değildirder

Koleci uretim duzeninin ilk evrelerinde, komşu ulusların tanrılarını da kabul etmek zorunluluğu vardı; monolatrinin kaynağı bu zorunluluktur Onlarla ilişkiyi kesip kendi tanrısını tek bırakma olanağı zamanla gercekleşmiştir Ozellikle İsrailoğullarının kendilerini Mısır koleliğinden kurtarıp uluslaştırabilecek tumuyle kendilerine ozgu bir tanrıya buyuk gereksinimleri vardı, sayısız elohim'ler arasından bir eloah secmeleri gerekiyordu, Yahova (Bu sozcuk şuradan geliyor: Musa, Horeb dağında karşılaştığı calılık ruhuna adını soruyor, o da ben, ben'imdirkarşılığını veriyor, boylelikle tanrının adı odur oluyor) boylelikle meydana gelmiştir

858,506Konular
983,056Mesajlar
33,112Kullanıcılar
fekaSon üye
Üst Alt