Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tema vakfının kuruluş amacı nedir?

Tema vakfının kuruluş amacı nedir?
0
142

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
TEMA VAKFININ KURULUŞU

TEMA 11 Eylul 1992 tarihinde, Karaca Arboretum'un kurucusu, BM Cevre Odulu sahibi Hayrettin Karaca ve Tekfen Holding kurucu ortaklarından, TurkBDT İş Konseyleri Başkanı Nihat Gokyiğit tarafından kurulmuştur
Turkiye'nin ilk ozel arboretumunu kurması aynı zamanda TEMA duşuncesinin de başlangıcı olmuştur Bitki toplamak amacıyla Turkiye'yi karış karış dolaşan Hayrettin Karaca, erozyon sorununun boyutlarını gorunce, sorunun onemini herkese anlatmak ve kavratmak gerektiğine karar verir 5 Ağustos 1992 tarihinde
Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan bir roportajında Hayrettin Karaca, şunları soylemiştir: Turkiye'nin denizlere, derelere, barajlara akıttığı toprağın icindeki değerler, madensel elementler ve gubrenin değeri Turkiye butcesine eşit belki de Eğer denizlere akıttığımız bu toprağı hesap edecek olursak, Turkiye'yi yeniden ihya ederiz Bu kadar buyuk bir toprak kaybı vardır Turkiye'nin, fakat biz bunu kayıp olarak hesap etmeyiz Toprak icin oluruz, bir karış toprağı kimseye vermeyiz deriz, karışla vermeyiz ama kepceyle veririz Bugun Yeşilırmak, Kızılırmak, Doğu Karadeniz'deki butun dereler bulanık değil camur olarak akıyor Coruh'a dokulen butun caylar, Coruh kayalarının uzerinden toprağı sokerek akıyor Bu toprak benim değil artık, Rus toprağı Batum bu giden topraklar yuzunden denizden 25 kilometre geride kalmış durumda Kayalar bizim, toprak bizim değil

Yakın dostu Nihat Gokyiğit ile beraber TEMA'yı kurarlar Kuruluşa onculuk edenler sanayici olunca, kurucular da iş adamları arasından cıkar Kurucular Heyeti'nin ihtişamlı listesine rağmen, TEMA oldukca mutevazi koşullarla hayata gecer TEMA'nın ilk calışanlarından biri olan Bayburt Projesi Sorumlusu Dr Gulay Yaşin, o gunleri şoyle anlatıyor:
Yıl 1992 Ekim sonları Tekfen Holding'de, TEMA Başkan Vekili Nihat Gokyiğit'i ziyaret ediyorum Nihat Bey, bana buyuk bir heyecanla hem TEMA'yı anlatıyor hem de hazırlanan broşurun son duzeltmelerini yapmaya calışıyor Boyle bir oluşumda gorev almak istediğimi soyleyince beni Vakıf'a davet ediyor Ertesi gun iş cıkışı bana verilen adrese gidiyorum Hava soğuk ve adresi bulmakta bir hayli zorlanıyorum Vakıf Merkezi olarak duşunulen kucuk daireyi buluyorum Hemen goruşmeye alıyorlar Karşımda oturan beyaz sakallı, beyaz saclı beyi daha once hic gormemiştim Benimle iş mulakatı yapıyor ve bana surekli Bana kendini anlatdiyor Ben de anlatıyorum Kendisinin once yazar olduğunu duşunuyor, sonra bir profesor olduğuna karar veriyorum Ama O ne yazar, ne de profesor Bana erozyonu anlatıyor, başlatmak istedikleri hareketi anlatıyor ve en sonunda, bugun gibi hatırladığım yuz ifadesiyle, inancla ve adeta gozleri dolarak; Birgun bu Vakıfta calışıyor olmandan dolayı goğsun kabaracakdiyor Onun Hayrettin Karaca olduğunu oğreniyorumBu goruşmeden bir gun sonra TEMA'nın ilk elemanı olarak goreve başladım TEMA Vakfı'nın kuruluşunun oykusunu dinledim Sayın Hayrettin Karaca, Karaca Arboretum icin bitki toplamak uzere Turkiye'yi koşe bucak dolaşmakta ve gezileri sırasında tanık olduğu erozyon olayını yakın cevresindekilere anlatmaktaymış Yakın arkadaşı Nihat Gokyiğit onun anlattıklarından cok etkilenmiş ve bu sorunu cozmek ve butun toplumla paylaşmak icin bir Vakıf kurma fikrini ortaya atmış Bunun uzerine, Nihat Bey'in onculuğu ile Cumhurbaşkanı, konuyla ilgili bakanlıklar, iş cevreleri, bilim adamları ziyaret edilmiş ve bu kişilerin de katılımı ile Vakıf kurulmuş Ben TEMA'da goreve başladığımda, Levent'teki kucuk dairede sadece yazı masası ve bir kac sandalye vardı Bilgisayar vb buro malzemelerini zamanla bağışlarla sağladık O gunlerde kimse bırakın TEMA adını, ulkenin colleşmeye başladığını bile farketmemişti Televizyonda, gazetelerde konunun ele alınması icin buyuk caba sarfediyorduk Bazıları 'Ulkenin bu kadar cok sorunu varken, bir de erozyon mu cıktı?' diyordu TEMA uyesi olmak, TEMA destekcisi olmak saygın bir kavram, bir prestij olmaktan cok uzaktı henuzKasım 2004 itibariyle 236 bini aşkın uye sayısına ulaşan TEMA'nın kuruluş hikayesi işte boyle
TEMA Vakfının Amacları:
• Ulkemizde doğal varlıkların ve cevre sağlığın korunması, erozyonla mucadele, toprak ortusu ve toprağın korunması ve ağaclandırmanın onemi hakkında kamuoyunu eğitmek ve bilinclendirmek
• Erozyon felaketinin doğuracağı sonuclar, alınacak onlemler konusunda halkımızı bilgilendirmek, bilinclendirmek ve boylece oluşturulacak bilincli ve etkin kamuoyu desteği ile hukumetleri erozyonla mucadelede, gercekci ve uygulanabilir politikalar uretme ve uygulamaya teşvik etmek
• Biyoceşitlilik, toprak, su ve doğal cevrenin korunmasına ilişkin milli politikaların oluşturulmasına yardımcı olmak ve bu esaslardan odun verilmemesi icin mucadele etmek
• Ağac ve orman sevgisini topluma mal etmek
• Hayvancılığın temeli olan cayır ve meraları koruyup, geliştirmek
• Doğal zenginliklerimizin bilincsizce kullanılıp, geri donuşumsuz bir şekilde yok olmasına izin vermeyerek, korumak, geliştirmek ve Turkiye'nin geleceğini guvenceye almak
• Colleşmeyle mucadelede dunyaya ornek bir hareketi Turkiye'den başlatmak
• Doğal varlıkların, insan sağlığının, yeşil alanların, toprak ve bitki ortusunun, ormanların, meraların korunması, geliştirilmesi ve yenilerinin teşkil edilmesini sağlamak icin faaliyette bulunmak
• Bu amacları gercekleştirmek icin gerekli teşkilatın oluşturulmasını, yasaların cıkmasını sağlamak ve gonullu kuruluşların onculuğunde toplumun butun kesimlerinin desteği ile erozyonla mucadelenin ikinci bir İstiklal Savaşı kabul edilerek erozyon tehlikesi ile mucadele edilmesi
TEMA Vakfının Hedefleri:
TEMA'nın hedefi oncelikle ulusumuza, onun temsilcilerine, siyasal partilere ve hukumetlere, resmi ve ozel kuruluşlara, eğitim kurumlarına, basın yayın organlarına, toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuclarını ve ulkemizin col olma tehlikesini anlatmaktır TEMA bu hedef doğrultusunda, siyasi gucleri, doğal varlıkların yok edilmesi ve erozyon sorununa care bulmadan iktidar olamayacaklarına inandırma cabasındadır Bu nedenle erozyon sorununa karşı duyarlı, bilincli ve etkin bir kamuoyu oluşturmaya calıştırmaktadır
TEMA Vakfı, ulkemizin en değerli hazinelerinden birinin toprak olduğunun bilincindedir Bu nedenle, orman, cayır, mera ve tarım alanlarının, su ve bitki gen kaynaklarının, doğanın korunması ve erozyonun onlenmesi konusunda, belli bir devlet politikasının gerekli ve zorunlu olduğuna inanmaktadır Bu hedeflere ulaşmak ancak teknik yonden yeterli bir kadro, teşkilat ve mali imkanlarla mumkundur
TEMA Vakfı, toprak erozyonu nedeniyle hızla yok olan tarım alanlarının ve meraların verimliliğinin arttırıldığı koşulda, kırdan kente gocun onlenebileceğine inanmaktadır

858,497Konular
982,555Mesajlar
30,293Kullanıcılar
CyscoderSon üye
Üst Alt