teknolojiuzmani
FD Üye
Açılışta kuruculardan kontenjana nazaran ‘teminat’ alınacak. Bu okulların kapanması durumunda mağduriyet olmaması için Bakanlık devralacak. Açılışta alınan teminat ise mali kaynak olarak kullanılacak.
Ulusal Eğitim Bakanlığınca (MEB), özel okulların açılması için gerekli standartlar ortasında bulunan fiziki ve etraf şartlarını yine düzenleyen ve kapanma riski bulunan özel okullara ait mali tedbirler içeren yeni bir yönetmelik hazırlanıyor.
Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un evvelki gün bir televizyon programında açıkladığı taslağın kimi ayrıntıları ortaya çıktı. Edinilen bilgiye nazaran, yeni yönetmelik ile kimlerin özel eğitim kurumu açabileceği yine düzenlenerek bu okulların standartlarına ait geniş kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda son etaba gelen yönetmelik ile kurumların hem fiziki hem de etraf şartlarını içeren standartlar da yine tanzim ediliyor. Yeni düzenleme ile özel okul standartlarının, maarif müfettişlerince kontrolünün daha da sıklaştırılması planlanıyor.
Bakanlık, yeni yönetmelikle birlikte kapanma riski bulunan özel okullardaki öğrencilerin mağduriyetini en aza indirmek için mali tedbirleri de mercek altına aldı. Buna nazaran özel okul açmak isteyenler için açılış müracaatlarında vakıf üniversitelerinin kuruluşuna emsal bir tahlil yolunun uygulanması planlanıyor. Taslağa nazaran, Ulusal Eğitim Bakanlığınca, kapanan özel okulların öğrencilerinin ve velilerin mağduriyetini en aza indirmek için bu okulların açılması sırasında kurucularından ‘teminat’ göstermeleri planlanıyor.
Kapanma durumundaki kurumlarda öğrencilerin mağdur olmaması ve eğitimin kesintiye uğramadan devam etmesi için Ulusal Eğitim Bakanlığının okulun idaresini devralması amaçlanıyor. Açılışta istenen teminatın ise okulun idaresi sırasında mali kaynak olarak kullanılması için planlama yapılıyor. Teminat belirlemede kontenjan temel alınacak. Öte yandan Bakanlık, kapanan özel okul öğrencilerinden devlet okullarına geçmek isteyenlerin nakillerinde her türlü kolaylığı velilere sağlayacak.
Öte yandan Bakanlığın çalışmaları devam ederken İstanbul Kağıthane’de Kurtköy ve Halkalı’da yerleşkeleri bulunan Devr-i Alem Eğitim Kolejleri’nin Halkalı ve Kurtköy şubeleri kapandı, yüzlerce öğrenci ve veli mağdur oldu. Okulların açılmasına az bir mühlet kala çocukları okulsuz kalan Kurtköy’deki okulun velileri, ödedikleri okul paralarından da olduklarını belirtti. Veliler erken kayıt avantajı altında ödedikleri paraların geri ödenmesini istiyor. Bunun için Ulusal Eğitim Bakanlığı’ndan yardım isteyen aileler paralarını alıp diğer okullara kayıt yapmak istiyor. Okulun kapısına kilit vurmasından ötürü 260 öğrenci mağdur oldu. Velilerin savları üzerine kolejden daha sonra yazılı açıklama yapılacağı öğrenildi.
VELİLERE 'MERDİVEN ALTI' KIRTASİYE UYARISI
Okulların başlamasına çok kısa bir mühlet kala kırtasiye alışverişlerini yapmaya başlayan velilere merdiven altı uyarısı geldi. Antalya Fotoğrafçılar, Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Lideri Mehmet Bayrak, kırtasiye alışverişinde inançlı markaların ve kontrole alışılmış tutulan eserlerin tercih edilmesini tavsiye ederek, ucuz eserlerde kullanılan kimyasalların çeşitli sıhhat sorunlarına neden olduğunu söyledi. Bilhassa kalitesiz, ucuza alınan defterlerdeki boyanın göz sıhhatine ziyan verdiğini ve kalitesiz bir kalemin çocuğun kalem tutmasından yazı yazmasına kadar pek çok soruna yol açtığına değinen Bayrak, “Çocukların eline boya bulaşıyor. Elini ağzına, gözüne süren çocuklar bu formda boya kimyasallarına maruz kalıyor. Bu durum körlüğe ve cilt kanserine kadar birçok sıhhat sıkıntılarına yol açıyor” dedi.
KORSAN SERVİSÇİYE 'MOBİL TAKİP'
İzmir’de öğrenci taşımak için gereken kurallara uygunluğunun denetim edilemediği korsan servis araçlarına, taşınabilir takımlarla müdahale edilecek. Emniyet, belediye ve ilgili meslek odasından yetkilinin bulunacağı taşınabilir takımlar, korsan servis ihbarlarına anında müdahale edecek. İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Lideri Hasan Basri Bostancı mevzuyla ilgili “Bu taşınabilir takım, uygulamasıyla korsan nakliyatında sonuç alınacağını düşünüyorum. Korsan servis nakliyeciliğine gerekli önlemleri alırsak öbür Alperenlerin ölmesine mahzur oluruz” dedi. Velilerin Ulusal Eğitim’İn yapacağı ücretlenmeyi dikkata almaları konusunda uyaran Bostancı, İzmir için okul servis fiyatlarının şimdi açıklanmadığını, araç fiyatı ve nakliyecilik masraflarının artması göz önünde bulundurularak bu yıl servis fiyatlarında yüzde 15-20 civarında artırım olacağını düşündüklerini kelamlarına ekledi.
Karar
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.