Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Teravih Namazı Sekiz Rek'at mı Yoksa Yirmi Rek'at mı Kılınmalıdır?

Teravih Namazı Sekiz Rek'at mı Yoksa Yirmi Rek'at mı Kılınmalıdır?

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Teravih namazı sünneti müekkededir Azı iki çoğu yirmi rek'attır Ancak Medine halkının Ömer b Adülazız'in zamanında otuz altı rek'at teravih namazı kıldığı rivayet ediliyor

Buhari şöyle rivayet ediyor: Peygamber (sav) –Ramazanı şerifte bir gece çıkıp namazı –teravih namazını kıldı Birkaç kişi ona uyarak namaz kıldılar Sabah olunca cemaat durumu birbirine anlattı Üçüncü gece cemaat daha fazlalaştı Yine onlara namaz kıldırdı Dördüncü gece cemaat öyle çoğaldı ki camii onlara dar geldi
Peygamber (sav) ise ancak sabah namazına çıktı, namazı kıldırınca cemaata döndü ve kelimei şehadeti getirerek dedi ki : Durumunuzu biliyordum, ancak terravih namazı size farz olacağından ve sizin de altından kalkamayacağınızdan korktum Daha sonra Peygamber (sav) cami'de teravih namazını kıldırmadan vefat etti Çeşitli Hadislerden anlaşıldığına göre Peygamber (sav) teravih namazını yalnız sekizrek'at olarak kılmıştır Fazlasını ne kılmış ne de emretmiştir BuhariAişe'den şöyle rivayet ediyor: Peygamber (sav) Ramazanı şerif'in içinde ve dışında (nafile olarak) onbir rek'attan fazla kılmazdı Dört rek'at namaz kılardı Ne kadar uzun ve güzel olduğunu sorma Bir daha dört rek'at kılardı Ne kadar güzel ve uzun olduğunu sorma Sonra üç rek'at kılardı

Müslümanlar o zaman cami'de cemaat halinde teravih namazı kılmazlardı Amma herkes evinde kılmasına devam ediyordu Bu durum Hazreti Ömer'in Hilafetine kadar devam etti Hz Ömer (ra) dağınık olarak Teravih namazını eda eden müslümanları bir araya getirerek onlara bu namazı kıldırttı

Abdurrahman b Abdulkari şöyle diyor: Ramazanı şerifin bir gecesinde Ömer b Hattab'la birlikte camiye gittim Cemaat düzensiz bir halde namaz kılardı Kimi tek başına, kimi de birkaç kişi ile birlikte namaz kılardı Bunun üzerine Ömer (ra) bunlara iyi okuyan bir kimseye uymalarını emretti Sonra başka bir gecede kendisiyle birlikte çıktım Cemaat, kndilerine ta'yin edilen imama uymuşlardı Bunun üzerine Ömer (ra) buyurdular ki: Bu, iyi bir bid'attır (Buhari)

Übey b Ka'b'ın kıldırdığı namazın kaç rek'at olduğu kesin değildir Bazı rivayetlere göre sekiz, bazılarına göre yirmidir İmam Malık'in, Muvatta'da alSaib b Yezid'den rivayet ettiğine göre on bir rek'at idi (Yani sekizrek'at teravih, üçrek'at da vitirdi) Ubey her kıyamda ikiyüz ayet kadar okuyordu

İmam Malık, Yezid b Huzayfa tarikiyle yine Saib'de Ubey'in kıldırdığı teravih namazının yirmi rek'at olduğunu rivayet ediyor

Hülasa Peygamber (sav) yalnız sekizrek'at teravih namazı kılmıştır Fazlasınıda emretmemiştir Ancak Hz Ömer'in zamanında yirmi rek'at kılınmış ve ondan sonra böyle devam etmiştir Ömer'in yolu Peygamber'in yoludur O peygamberin yoluna ters düşen bir şeyi bilerek yapmazdı Peygamber (sav): Benim sünnetime ve benden sonra gelen Hulefai Raşidin sünnetine yapışınız buyurmuştur Ancak bizim yirmi rek'at kılmamız şart değildir Yalnız iki rek'at kılmak caiz olduğu gibi yirmi rek'at da caizdir

ALINTIDIR

858,496Konular
981,660Mesajlar
29,728Kullanıcılar
berat21321Son üye
Üst Alt