Samsun'da yaşayan iki kardeş, özel bir bankanın taşınabilir uygulamasında tesadüfen buldukları açıkla 70’e yakın süreç yaparak 16 milyar TL parayı mevduat hesaplarına aktardı.
Recep ve Emre G. kardeşler özel bir bankada açtıkları yatırım hesabından milyarlarca lirayı buldukları açıkla kendi hesaplarına aktardı. Olayın ortaya çıkmasıyla kardeşler hakkında Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma başlatıldı.
Bankanın genel merkezinin İstanbul'da olması sebebiyle soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredildi. Banka hesapları dondurulan iki kardeş, isimli denetim kuralıyla hür bırakıldı.
Otomobil ve telefon aldılar
Soruşturma belgesine nazaran Samsun'da bir akaryakıt istasyonunda çalışan Recep G., kendi ismine açtığı banka hesabını ağabeyi Emre G. ile ortak kullanıyordu. Emre G., para çekmek isterken tesadüf yapıtı bankanın bir açığını buldu. Bulduğu açıkla istediği ölçüde parayı hesabına geçirebildiğini fark eden Emre G. 2 günde yaklaşık 70 süreç yapıp açıktan yararlanarak hesabına toplam 16 milyar TL aktardı. Bu parayla evvel cep telefonu, sonra da lüks araba alan kardeşler birtakım akrabalarının da borçlarını ödedi.
"Hisse senedi hesabından mevduat hesabına aktardım"
Emre G., para çekerken bulduğu açığı savcılıktaki sözünde şöyle anlattı:
“Banka hesabını kardeşim Recep G. 2018 yılında petrol istasyonunda çalışmaya başladığında maaşının yatması için Antalya Konyaaltı şubesinden açtırmıştı. Kardeşim buraya gelince hesabı ortak kullanmaya başladık. 26 Şubat günü hesaba taşınabilir bankacılık sisteminden erişim yaptım. Hesabın bakiyesi sıfırdı. Para yoktu. Daha sonra ben yatırım hesabına baktım. Pay senedi hesabından para çek yazan menüden, para çekmek istedim.
O kısma tıkladım. Ölçü yazma kısmı çıktı. Oraya ben de başıma nazaran ölçüler yazdım. Her yazdığım para ölçüsü, mevduat hesabı kısmına geçti. Bu biçimde bu süreci yaklaşık 60-70 defa tekrarladım. Her kezinde talebim gerçekleşti. Ben bu paralar ile tıpkı gün cep telefonu, araba almak için 300 bin TL havale yaptım. Ben parayı havale yaptıktan sonra hesaba bloke konduğu için parayı hesabına aktaramadı ve para geri bizim hesabımıza geldi. 40 bin TL’ye kadar ATM’lerden nakit çektim. Birebir gün akşam hesaba yeniden taşınabilir bankacılıktan erişim yaptım. Hesabın yatırım menüsünden sabah yaptığım üzere pay senedi para çek kısmından para çekmek istedim, lakin red verdi.
Tek seferde 7 milyar TL aktardı
Cumartesiyi pazara bağlayan gece yani 27 Şubat günü gece saat 01.00 sıralarında hesaba tekrar erişim yapıp tıpkı menüden pay senedi para çek menüsünden 7 milyar TL yazdım çek diye tıkladım ‘onaylanmıştır' dedi ve yazdığım ölçü hesabımın mevduat hesabına bakiye olarak geçti. İki kere çekim talebinde bulundum hesabıma iki sefer para yansıdı. Hesapta cumartesi yaptığım çekim süreçleri ile birlikte 16 milyar TL para yansıdı. Bu durumu aile büyüklerimize anlattık. ‘Kimin borcu varsa bize gelsin' dedik 80 bin TL parayı borcu olan, ekonomik durumu makus olan akrabalara tıpkı hesap üzerinden eft/havale yaptık.
Bankanın blokesini telefonla kaldırdılar
Ben ve kardeşim bu süreçleri yaparken hesap blokeleniyordu. Bankayı aradığımızda ‘güvenlik sebebiyle hesaplar blokelenmiştir' diyordu. Biz blokenin kaldırılması için talepte bulunduğumuzda blokeyi kaldırıp hesabı aktifleştirdiler.
Pazartesi günü yani 28 Şubat günü hesap kardeşim Recep G. ismine kayıtlı olduğu için bankadan kardeşim Recep G.’yi aradılar. Kardeşime ‘hesabına yüklü ölçüde para girişleri var, bunun kaynağı nedir bilginiz var mı?' diye sordular. Kardeşimde ‘haberim var' dedi. Banka vazifelisi ‘nereden geldi' diye kardeşime sordu. O da yatırım hesabından mevduat hesabına aktardığını söyledi.
Banka vazifelisi kardeşime ‘bu kadar yatırımınız var mıydı' dedi. Kardeşim de ‘olmasa çekemezdim' dedi. Banka vazifelisi ‘paranın karşılıksız olduğunu’ söyledi. Kardeşim de kimseyi dolandırmadığını, kendi hesapları ortasında yaptığı süreç olduğunu söyledi. Bu görüşme esnasında hesap blokelendi.'