Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Teşviklerle artan özel okullar alarm veriyor

Teşviklerle artan özel okullar alarm veriyor
0
57

Garfield

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
80
Egitimde%2Dson%2Ddurum%2DAileler%2Dparayla%2Dkiralik%2Dadres%2Dariyor%2D%2D204696%2D20180430085211%2Ejpg

İktidarın teşvikleriyle sayıları süratle artan özel okullar, eğitimde kalite meselesini da beraberinde getirdi. Ekonomik krizin de tesiriyle birçok özel okul kapısına kilit vururken Eğitim Sen İdare Şurası Üyesi Bozdoğan, “Kapanış furyası daha da hızlanacak” dedi

Aylarca maaş alamayan öğretmenler ve periyot ortasında okulsuz kalan öğrenciler, hükümetin özele tartı veren okullaşma siyasetinin yanlışlığını bir defa daha gözler önüne serdi. Türkiye’de, 2011-2012 eğitim öğretim yılında 885 olan özel lise sayısı 2018 yılının sonunda 2 bin 989’a yükseldi. Özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısı ise MEB’in teşvikleri sonucu 1,5 milyona ulaştı. Sayıları süratle artan özel okullar, Türkiye’deki ekonomik darboğaz nedeniyle birbiri gerisine kapısına kilit vururken MEB, özel öğretime devam eden öğrenci oranlarının daha da artırılmasını maksat olarak belirledi.

2014 yılında dershanelerin kapatılması ve bir kısmının özel okula dönüştürülmesiyle özel okulların sayısında önemli artış yaşandı. Özel okul sayılarındaki artış eğitimde kalite ve verimlilik mevzularının tartışılmasını da beraberinde getirdi. Eğitim Sen İdare Konseyi Üyesi Özgür Bozdoğan, “2012’den sonra hormonlu formda çoğalan özel okullar birbiri arkasına kapanmaya başladı. Kapanış furyası daha da hızlanacak” dedi.

KRİZ DERİNLEŞTİ 

Türkiye’deki eğitimin kanayan yaralarından olan ticarileşmenin yarattığı sıkıntılar, gün geçtikçe derinleşen ekonomik kriz ile yeterlice açığa çıktı. Düşük fiyatlar ile sıkıntı şartlarda çalışmak zorunda olan özel okul öğretmenlerinin yaşadığı sıkıntılara artık de maaş alamamak eklendi. Türkiye genelinde 130 okulu, 80 bini aşkın öğrencisi ve 15 bine yaklaşan çalışanı bulunan ve özel okullar ortasında büyük hisseye sahip Tabiat Koleji’nde yaşanan mali sorunlar de sorunun büyüklüğünü bir kere daha ortaya koydu.

ÖĞRENCİ SAYISI YÜZDE 400 ARTTI

AKP iktidarları devrinde eğitimde ticarileşmenin önünü açan birçok düzenlemeye imza atıldı. MEB’in teşvikleriyle hem özel okul sayısı hem de bu okullardaki öğrenci sayısı katlanarak büyüdü. Devlet okullarındaki eğitimin niteliğinin düşmesi ve müfredatta yapılan değişiklikler, velilerin özel okulları tercih etmesine yol açtı. Resmi bilgilere nazaran 2012-2013 eğitim öğretim yılından 2018-2019 eğitim öğretim yılına özel okullarda okuyan öğrenci sayısı okulöncesinde 134 bin 400, ilkokulda 94 bin 738, ortaokulda 173 bin 752, lisede ise 424 bin 927 arttı. AKP iktidarının 10’uncu yılından bugüne, özel liseye giden öğrenci sayısındaki artış yüzde 400 oldu. Özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okul çeşitlerinde tahsil gören ve eğitim ve öğretim dayanağına hak kazanan öğrencilere 2019’un birinci altı ayında 682 milyon 835 bin 712 TL bütçe aktarıldı.

Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunuma nazaran, özel okullarda kayıtlı öğrencilerin toplam öğrenci sayısına oranı yüzde 8,72 olarak gerçekleşti. Örgün eğitim içerisindeki özel okul sayılarının toplam okul sayısına oranının da yüzde 19,20 olduğunu tabir eden Selçuk, özel öğretim kurumlarının nitelik ve niceliğinin artırılmasının kalite odaklı eğitim verilmesine katkı sağlayacağını savundu.

Eğitimdeki özel tartısının yarattığı sıkıntıları görmezden gelen MEB, 2019-2023 yıllarını kapsayan strateji planına da özel okullarla ilgili birçok maksat yerleştirdi. Özel öğretime devam eden öğrenci oranlarının artırılması için çalışmalar yürütmeyi planlayan Bakanlık, bu okulların idare ve teftiş yapısının da güçlendirileceğini açıkladı.

Mustafa Mert Bildircin/Birgün