Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tıbbi Aromatik Bitkilerden Hindiba

Tıbbi Aromatik Bitkilerden Hindiba
0
131

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Bu makalemde sıhhat açısından önemli etkilere sahip olmasına rağmen ne yazık fakat, böylece fazla kişi tarafından tanınmayan, hatta bazılarının zararlı bir ot olduğunu düşündüğü “hindiba adlı bitkiden bahsedeceğim

Hindiba, tıbbi aromatik özelliğe sahip olmakla birlikte, ülkemizde kültürel olarak yetiştiriciliği pek yapılmayan, kullanılmayan tarlalarda, yol kenarlarında, bayırlarda kendiliğinden yabani olarak yetişen, papatyagiller familyasından, gövdesiz bir bitkidir Bambaşka yörelerde, radika, frenk salatası, sebze bahçesi hindibası, güneyik, göyhek, aslan kadınsı gibi birçok farklı isimle bilinmektedir
Mısır ve Endonezya kökenli olduğu düşünülen bu bitkinin, 16 yüzyıldan bu yana Avrupa ’da tarımı yapıldığı tahmin edilmektedir Avrupa ’da 1546 yılından itibaren şifalı bitki örtüsü kitaplarında yer alması, bu tarihten önce hindibanın Avrupa ’da bilinmediğinin göstergesidir Birçok ülkede baharat olarak da kullanılmaktadır
Bitki, Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenmektedir Çiçek saplarının yüksekliği 1050 cm aralarında değişir Çiçek sapları içerisinde sarımtırak beyaz renkte bir değişken bulunmaktadır Bunlar, çiçeklenme döneminde, üstünde çiçek bulunduğunda hasat edilmelidir Altı tüylü, kenarları odun testeresinin ağzı şeklinde dişli, rozetler yaratıcı parçalı yaprakları bulunuyor Çiçekleri genelde açık mavi olmakla birlikte beyaz renkli olanları da vardır Çiçek sapları ve rozet yaprakları keza ham olarak hem de pişirilerek sebze biçiminde tüketilebilir Bunlar acımtırak, gevrek ve suludur ve kıvırcık salatanın tadını andırırlar Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek yemek de yapılmaktadır Toprakta 20 cm derinliğe değin inen acı sütlü bir kazık kökü bulunmaktadır Kavrulmuş köklerinin toz haline getirilmesiyle elde edilen mahsul Avrupa ’da kahve yerine kullanılmaktadır Hindiba, döktüğü tohumlarıyla çoğalır Gıda maddesi olarak tüketilmesinin yanında, parlak görünümlü çiçekleri sayesinde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır Kurutularak kullanılacak hindibaların kurutma sırasında yapısındaki eterik yağları kaybettiğinden, bitki çok uzun zaman güneş ışığına maruz bırakılmamasında menfaat vardır
Bileşimi:

Başta C vitamini olma üzere bol miktarda vitamin içermektedir Bunun haricinde, acı maddeler, triterpen, sterol, carotin, flavon, tanen, laktoz (süt şekeri), mineraller (oldukça çok kalsiyum ve fosfor), buharlaşan yağlar, inulin (lifler sınıfına ait polisakkarit), albümin (kan proteini), glikozitler içerir
Faydaları:
**Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında faydalıdır Safra kesesinde oluşmuş olan taşları eritemez ancak yeni taşlarının oluşumunu ve var olan taşların büyümesini engelleyerek ağrıyı azaltır Safra azlığını önlemede etkilidir
**Günde 56 çiçek sapının çiğneyerek tüketilmesi kronik karaciğer iltihaplarına iyi geldiği belirtilmektedir Böbreklerin ve karaciğerin egzersiz kapasitesini iyi düzeyde yükseltir İdrarı söktürmesinin yanına müshil etkisi de bulunmaktadır
**Şeker hastalığına karşı iyi geldiği söylenmektedir Bu konuda, günde 10 adet çiçek sapının çiğneyerek tüketilmesi önerilmektedir
**Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirici etkisi bulunmaktadır
**Ciltte yer alan akne ve sivilcelere hindiba öz suyunun sürülmesi faydalı olmaktadır
**Mide sıvılarını düzenler ve mide de birikmiş maddeleri temizler Hazmı kolaylaştırıcı, gaz söktürücü etkisiyle, mide ve bağırsaklarda şişlik ve sindirim bozukluklarını önlemede epeyce başarılıdır
**Vücutta sindirilemeyen bazı özel şeker molekülleri içeriyor Bunlar bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyerek bedenin savunma sistemini güçlendiriyor
**solunum yetmezliği ve göğüs hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir
**Asap sistemini uyarıcı ve uyku açıcı özelliği olduğunu görülmüştür
**Baharat özelliği doğruca iştah açıcıdır
**Metabolizma hastalıklarına karşı fazla önemli maddeler içerir
**İçerdiği maddelerin birlikte oluşturduğu tesir sayesinde bedeni güçlendiren kaslı bir toniktir Bu sayede halsizliği önleyici ve karoser direncini artırıcı özelliklere sahiptir
**Hücreler arası boşlukları dolduran, hücreleri birbirine bağlayan bono dokuyu olumlu yönde etkileyerek tatmin edici oranda kanın bütün hücrelere ulaşmasına tezgâhtar olur
**İçeriğinde bulunan albümin doğruca kan hücrelerini olumlu yönde etkiler, kanı temizler Kan arıtıcı etkisi bir uçtan bir uca Romatizma ve gut hastalıklarına iyi gelmektedir Romatizma ve gut hastalarının, ilkbahar ve sonbaharda 24 haftalık bir hindiba kürü uygulamaları önerilmektedir
**Romatizmanın niçin olduğu kemik ağrılarına da iyi geldiği, kemiklerin hareket kabiliyetini artırdığı, içerdiği yüksek miktarda kalsiyum bir uçtan bir uca kemik sağlığına iyi geldiği söylenmektedir
Hindibanın çiçekli sapları (çiçeklenme döneminde çiçekler üzerindeyken koparılarak) ve ya da yaprakları taze olarak kullanılabildiği gibi pişirilerek de kullanılmaktadır Hem bunlar kurutularak, hindiba çayı olarak da kullanılmaktadır Günde 23 bardak dere, tatlandırılmadan, yemeklerden önce içilmesi yardımcı olduğu belirtilmektedir diğer taraftan, hindiba çiçeklerinden, ilkbaharda, pekmez yapıldığı da söylenmektedir Keza bu pekmezin lezzetli olduğu belirtilmektedir
Her şeyin fazlasının zararlı olması gibi, hindibanın da fazla miktarda tüketilmesi dalakta rahatsızlıklara neden olmaktadır Bir Takım bünyelerde alerjik etkiler de gösterebildiğinden doktorlara danışarak kullanılmasında avantaj vardır İdrar söktürücü ilaçlarla birlikte kullanılmaması önerilmektedir İshal rahatsızlığı olan şahısların kullanmamaları öğüt edilmektedir Şeker hastalarının kullandığı şeker hastalığı ilaçlarının etkisini azalttığı da söylenmektedir
Litaratür:
wwwsifamarketcom
wwwsifalibitkilerbiz
 
858,500Konular
982,396Mesajlar
32,983Kullanıcılar
bkalkan68Son üye
Üst Alt