Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

TİGEM'den kadın gücüyle yerli ve milli tohum üretimi

TİGEM'den kadın gücüyle yerli ve milli tohum üretimi

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
35
F-D Coin
94
tigemden_kadin_gucuyle_yerli_ve_milli_tohum_uretimi_1603706798_4027.jpg

TİGEM'in Antalya'da bulunan tarım işletmesinde, 14 kadın işçinin emeğiyle yerli ve milli tohum üretimi gerçekleştiriliyor. Tohumların şu ana kadar Özbekistan ve Kırgızistan'a ithalatı yapılmış durumda.

Antalya'da bulunan TİGEM'e bağlı Boztepe Tarım İşletmesi'nde yerli ve milli sebze tohumları üretiliyor. Bu tohumlar, toprağa atılma anından paketlenme işlemine kadar her aşamada kadın işçilerin emeğini görüyor. Antalya'nın Aksu ilçesinde bulunan TİGEM Boztepe Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nün 11 bin metrekarelik alanı kapsayan bir serası bulunuyor. Bu seralarda yaklaşık 2 yıldır kavun, domates, patlıcan, biber ve salatalık gibi sebzelerin tohum üretimi gerçekleştiriliyor. Toplamda 14 kadının çalıştığı serada işlemler toprak işleme ve tohumların ekilmesiyle başlanıyor.

Fidelerin yeşermesi sonrasında seraya dikim süreci, zamanı geldiğinde erkek bitkiden alınan tozların dişi bitkilere ait çiçeklere tek tek elle melezlenmesiyle devam ediliyor. Büyüyen meyvelerden tohumlar çıkartılır, kurutma işlemi ardından selektörden geçirilerek temizleme işlemi yapılır.

ULyQl_1603707143_635.jpg

Tohumlar içerisinde yer alan zayıf tohumlar ayrılır, taneler makineler aracılığıyla sayılarak paketlenir. İşlemlerin son aşaması, soğuk hava depolarında istiflemektir. İşletme müdürü Olcay Akın, 2018 yılında bu çalışmalara başlatıldığını belirterek, 'Türk çiftçisinin ihtiyacı olan tohumlar kadınlar eliyle ilmek ilmek bir dantel gibi oya gibi işleniyor. Burada, yüzde 100 yerli ve milli sebze tohumları üretiliyor. Kadınlar eliyle üretim yapıldıktan sonra tohumlar fidanlara dönüşüyor, halkımızın beslenmesinde kullanılıyor.' dedi.

Akın, sebze tohumculuğunun dünyada stratejik bir önemde olduğunu söyleyerek, 'Çünkü artık gelişen dünyanın beslenmesinde tohum ilk girdi malzemesi olarak hem ekonomik hem de stratejik anlamda önemli bir unsur. Bunun yerli ve milli olması çok daha önemli. Biz de TİGEM'in Antalya'daki Boztepe tesislerinde bu işe soyunduk. Geçen iki yıllık süreçte 203 kilogram kadar tohum ürettik. Bunun karşılığı 15 bin dekarlık sera demek.

gG311_1603707219_5237.jpeg

Domateste bin adet tohum 2 gram geliyor. Yani 2 gramda bin adet sebze tohumu var. 203 kilogramı bu anlamda düşünmek lazım. Üretime başlayalı yaklaşık 2 yıl oldu ama 12 kilogram tohum sattık. Her geçen gün satışımız artıyor. Son olarak Cibuti'ye gönderdik. Öncesinde ise deneme ekimleri için Kırgızistan ve Özbekistan'a gönderdik. Fas ve Tunus ile görüşmelerimiz de sürüyor.' ifadelerini kullandı.

Bitki Üretim Şefi Eda Ömeroğlu, kadın çalışan noktasına dikkat çekerek, 'Anne şefkatiyle yaklaşıyormuş gibi bu işleri yapıyoruz. Çiçekler tek tek kontrol ediliyor. Kadın çalışanlarımız oya işler gibi tek tek tozlamasını, melezlemesini yapıyor. Fedakarlık gerektiren bir iş. Çok kısa sürede çok fazla iş yapılması gerekiyor.' açıklamasında bulundu.
 
858,465Konular
981,146Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt