Sağlıklı bir hayat için akıllıca beslenme çok değerlidir. Günlük yaşantımızda ellerimiz ve binaenaleyh tırnaklarımız daima göz önündedir. Kâfi ve istikrarlı beslenmediğimiz takdirde tırnaklarımızda da kimi meseleler görülebilmekte ve bu da bizi olumsuz etkilemektedir.
Protein eksikliği, kalsiyum, selenyum, demir, çinko üzere minerallerin ve folik asit ,B12 vitaminlerinin zayıflığında tırnaklarda birtakım bozukluklar meydana gelmektedir. Bunlar daha çok kırılma, çatlama, kabalaşma ve tabakalaşma biçiminde olabilir. En sarih örneği ise demir eksikliği anemisinde kaşık tırnak dediğimiz tırnağın kaşık içi üzere çukurlaşmasıdır.
Beyaz noktaların vitamin eksikliğiyle ilgisi yok !
Tırnaklarımızda devir vakit beyaz çizgiler yahut noktalar çıkmaktadır. Bunların umumide halk arasında vitamin zayıflığına bağlı meydana geldiği söylenmektedir. Halbuki bu beyaz çizgi ve noktalar rastgele bir darbe , manikür yahut öbür bir sebepten tırnağın içerisine hava kabarcıklarının girmesi sonucu oluşur. Bunun vitamin eksikliğiyle hiçbir ilgisi yoktur. Endişelenmeyi gerektirecek bir durum değildir. Yalnızca bizi imaj olarak rahatsız edebilir.
Sağlıklı Tırnaklar için Beslenme Teklifleri :
Tırnak yapısı için gerekli olan protein ve vitaminler (folik asit, B12) için et ve kurubaklagilleri ehil ölçülerde tüketmeliyiz.
Günde 2-3 bardak süt ve yoğurt tırnaklarımız için gerekli olan protein ve kalsiyum açısından kıymetlidir.
Demir zayıflığını önlemek için et, yumurta, kurubaklagiller (demirin etkinleşmesi için C vitamini içeren besinlerle alınmalı) ve koyu yeşil yapraklı zerzevatları soframızda bulundurmalıyız.
Günde 5-9 porsiyon çeşitli renklerde taze zerzevat ve meyve alarak tırnaklarımızın gereksinimi olan vitamin, mineraller ve antioksidanları sağlayabiliriz.
Çinko içeren balık ve öteki deniz eserleri haftada 2-3 sefer tüketmeliyiz.
Günde ortalama 2 lt kadar su kesinlikle içmeliyiz.